Înfrumusețarea și jocurile de noroc, creșteri ale cifrei de afaceri în septembrie. Ce activități au înregistrat pierderi. Raport INS

Înfrumusețarea și jocurile de noroc, creșteri ale cifrei de afaceri în septembrie. Ce activități au înregistrat pierderi. Raport INS
Afacerile din domeniul înfrumusețării au crescut în septembrie / Sursa: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 13/11/2020, 11:53
Actualizat: 13/11/2020, 11:56

Coafura și alte activități de înfrumusețare au fost serviciile prestate populației care au avut cele mai mari creșteri ale cifrei de afaceri în septembrie, față de luna precendentă, arată raportul Institutului Național de Statistică, dat publicității vineri. La polul opus sunt activitățile turistice. În această perioadă a dcrescut și volumul total al cifrei de afaceri din comerțul, întreținerea și repararea autovehiculelor și motocicletelor.

Volumul cifrei de afaceri în ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o scădere cu 9,8%, serie brută, în luna septembrie 2020, faţă de luna precedentă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-22,8%) și la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-14,1%).

Creșteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,5%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+8,4%) și activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,9%).

Pe de altă parte, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 2,6%.

Activitățile turistice, la jumătate față de acum un an

Față de aceeași lună a anului trecut, scăderile sunt mai semnificative, respectiv cu cu 25,3%, serie brută. Cifra de afaceri din activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au scăzut cu mai bine de jumătate (-52,4%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană, cu 25,1%, activităţile hotelurilor şi restaurantelor, cu 23,3%, și la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative, cu 22,1%. Pe de altă parte, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au crescut cu 18,9%, în acest interval.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2020 a scăzut cu 26,7%, comparativ cu luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului curent, scăderea volumului cifrei de afaceri a fost cu 32,9% mai mică, serie brută, respectiv 33,7%, serie ajustată, față de același interval din 2019.

Creșteri la autovehicule și motociclete

Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 12,3%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+13,2%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+12,5%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,1%) și la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+5,9%). Creșterea a fost de 4,7%, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Față de septembrie 2019, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o creştere cu 5,8%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+139,9%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+15,3%) și la activităţile din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+10,4%). Comerţul cu autovehicule a scăzut cu 0,8%. În serie ajustată, creşterea a fost cu 3,3% faţă de luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului, față de perioada similară a anunului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 10,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-16,0%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-7,2%). Creșteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+85,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor ( +1,2%). Scădera a fost de 10%, serie ajustată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA