Elevii se întorc la școală din 8 februarie, dar vaccinarea profesorilor anti-COVID rămâne în aer: „Este o bătaie de joc!” (EXCLUSIV)

Elevii se întorc la școală din 8 februarie, dar vaccinarea profesorilor anti-COVID rămâne în aer: „Este o bătaie de joc!” (EXCLUSIV)
Elevii s-ar putea întoarce din 8 februarie în bănci, dar vaccinarea profesorilor anti-COVID rămâne în aer: „Este o bătaie de joc!” (EXCLUSIV)
Publicat: 02/02/2021, 12:30
Actualizat: 02/02/2021, 17:29

Elevii și profesorii se întorc din 8 februarie la școală, însă multe cadre didactice se tem că nu vor reuși să se vaccineze în timp util. Decizia finală va fi anunțată astăzi, 2 februarie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la GÂNDUL LIVE că numărul profesorilor care vor să se vaccineze a crescut semnificativ, comparativ cu prima etapă de interogare. Cu toate acestea, profesorii care doresc să se imunizeze nu reușesc să se programeze pe platformă și se tem că îi vor pune în pericol pe elevi.

Ce spun sindicaliștii

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, spune că, în următoarele luni,  cu siguranță,  70-80% din cadrele didactice vor vrea să se imunizeze împotriva COVID-19.

În primul rând dacă se vaccinează se protejează pe ei. Copiii în general sunt asimptomatici, ei pot să fie doar vectori de transmitere. Tu ca profesor ești obligat să te protejezi pe tine și familia ta, și cu siguranță aceștia se vor vaccina. Însă, tu, ca autoritate să nu-i prioritizezi mi se pare de noaptea minții. Subiectul campaniei de vaccinare ar fi trebuit să ia în calcul în primul rând profesorii, iar până la începerea școlii trebuiau să se facă incinte speciale pentru profesori pentru se vaccina. Este o bătaie de joc din acest punct de vedere. Pe de-o parte arătăm spre ei că sunt doar într-un procent de până la 50%, iar pe de altă parte nu le dăm posibilitatea să se vaccineze”, a spus acesta.

„Noi ne-am dorit ca familiile să aibă posibilitatea să opteze pentru învățământul online. Vor fi copii cu adeverințe medicale și școala va fi obligată să-i predea în sistem hibrid. Din acest punct de vedere, considerăm că atâta timp cât școala are echipamentele necesare și atât timp cât timp sunt părinți care au temeri să-și trimită copiii la școală, trebuie să țină cont  pentru că vorbim de sănătatea familiilor care este la fel de important precum dreptul la educație”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Ce spun profesorii: „Suntem responsabili de viața copiilor”

Mara Rauca, învățătoare la Școala Gimnazială nr.198, este unul dintre pofesorii care vor să se vaccineze, însă nu are posiblitatea de a se imuniza, cel puțin în prezent. Școala a făcut deja importul angajaților în platformă, însă momentan li se spune că nu sunt locuri.

Eu îmi doresc să mă vaccinez. Am militat de când a apărut acest vaccin pentru a-l face. Nu încerc să-i influențez pe ceilalți, fiecare are dreptul să facă ce dorește. Dar dacă acest ser mă ajută să fiu sănătoasă în preajma elevilor mei, cu atât mai mult doresc să-l fac. O parte dintre colegi se tem și de vaccin, iar o altă parte destul de considerabilă vor să-l facă, însă legat de începerea școlilor în contextul noii tulpin mulți se tem. Eu consider că noi, profesorii, suntem responsabili atât de viața noastră cât și de viața copiilor. De asemenea, mie ca învățătoare, îmi este greu să lucrez în sistem hibrid. Am lucrat așa până s-au închsi școlile și a fost cumplit. Trebuie să mă corectez cu copilașii din online, nu mereu vedeau la tablă, nu auzeau explicațiile. Însă îmi este teamă ce se va întâmpla după 8 februarie”, a explica învățătoarea pentru GÂNDUL.

Un alt cadru didactic, Maria Alexandra, profesoară la un liceu bucureștean, acuză o lipsă de organizare totală în ceea ce privește vaccinarea cadrelor didactice.

Este o lipsă de organizare totală. Sunt foarte mulți profesori peste 55 de ani care nu știu să utilizeze platforma. Nu le-a explicat nimeni. Dacă începem pe 8 februarie școala, eu pot să fiu un pericol pentru copiii mei deoarece nu m-am vaccinat. Sunt și profesori care refuză să se vaccinare, desigur. Însă se arată cu degetul către noi, profesorii, că nu vrem, însă noi nu avem posibilitatea să ne vaccin acum”, spune profesoara.

Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată din cauza lipsei de doze

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat săptămâna trecută, în cadrul conferinței de presă de la Guvern, că a analizat împreună cu echipa sa inclusiv opțiunea ca din 7 februarie să înceapă vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ. „Însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale. Din punct de vedere medical, am considerat alături de colegii mei că este cel mai înțelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ”, a declarat Gheorghiță.

El a adăugat că „vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri de la AstraZeneca vor ajunge în România, după ce se obține autorizarea de punere pe piață și în momentul acela, noi vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învățământ”.

Cîmpeanu: „Nu părinții, nu profesorii, nu ministrul Educației se pronunță asupra redeschiderii școlilor, ci epidemiologii”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că nu părinții, profesorii sau ministrul se pronunță asupra redeschiderii școlii, ci specialiștii epidemiologi

„Din perspectiva vaccinării: răspunsul este foarte clar. La finalul primei etape de interogare cu privire la disponibilitatea la vaccinare aveam 168.000 de angajați disponibili. A crescut semnificativ și rezultatul final îl anunțăm pe 1 februarie, înainte de discuțiile din 2 februarie. Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii. Singurul element este evoluția ratei de infectare, nu numai cantitativ, ci și calitativă, a acestor noi situații cu noua tulpină, un element îngrijorător”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru GÂNDUL.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei