Evaluarea națională și examenul de bacalaureat ar putea fi AMÂNATE / Reacția elevilor: „Dorim o procedură de urgenţă”

Evaluarea națională și examenul de bacalaureat ar putea fi AMÂNATE / Reacția elevilor: „Dorim o procedură de urgenţă”
Publicat: 29/05/2023, 12:01
Actualizat: 29/05/2023, 12:18

Evaluarea națională și examenul de bacalaureat ar putea fi amânate, afirmă directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale, Andreia Bodea. Informația este susținută și de președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor

„Văzând că se bate pasul pe loc și văzând modul în care această problemă extrem de serioasă este tratată, revenim cu aceleași oferte care au fost refuzate, eu una mă pregătesc și pentru varianta în care examenele, și nu numai examenul de bacalaureat, ci și evaluarea națională cu examenele de corigențe, evaluările la clasele a VI-a, a IV-a, a II-a, mă aștept să se decaleze dacă până în 12 iunie, când ar trebui să înceapă competențele la bacalaureat nu se ajunge la un armistițiu măcar, acceptabil pentru toată lumea”, a declarat Andreia Bodea.

Luni au început înscrierile pentru examenul de bacalaureat. Ele ar trebui să se încheie pe 7 iunie, dar este de precizat că între 1 și 5 iunie nu se lucrează

„Din fericire, Colegiul Caragiale este într-o situație foarte bună, în sensul în care doamnele secretare nu sunt în grevă și nici nu au fost în grevă și, da, începând de astăzi, elevii din clasa a XII-a se pot înscrie la bacalaureat, există o planificare pe clase, elevii știu, părinții știu, dar, repet, aceasta este o situație fericită în care acest colegiu se află. Sunt convinsă că sunt licee, colegii, unde nu știu dacă se pot face înscrieri la bacalaureat (pentru că doamnele secretare sunt în grevă n.r.)”, a precizat directoarea Colegiului I.L. Caragiale, într-o intervenție la Digi FM.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație: „În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”

La rândul lui, președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni că examenele ar putea fi amânate.

„În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, afirmă Nistor.

„A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a adăugat Marius Nistor, la Digi24.

Consiliul Naţional al Elevilor cere o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la Bacalaureat

Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat, în contextul în care aceste înscrieri ar fi trebuit să înceapă luni, însă ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”. ”Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, arată reprezentanţii elevilor.

„Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces”, arată, luni, Consiliul Naţional al Elevilor, într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca.

Ei adaugă că la finalul săptămânii viitoare ar trebui să se încheie cursurile pentru elevii claselor a XII-a.

„Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat.

Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie. În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situaţia nu este încă soluţionată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie. Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ”, susţin reprezentanţii elevilor, citați de News.ro.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația