Mai mulți elevi protestează în fața Ministerului Educației. Sunt nemulțumiți de noile criterii de acordare a burselor

Mai mulți elevi protestează în fața Ministerului Educației. Sunt nemulțumiți de noile criterii de acordare a burselor
FOTO - cARACTER ILUSTRATIV / Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 06/01/2022, 11:50
Actualizat: 06/01/2022, 11:58

Mai mulţi elevi protestează, joi dimineața, în faţa Ministerului Educaţiei. Ei sunt nemulţumiţi de noile criteriilor de acordare a burselor școlare.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Asociaţiei Vâlcene a Elevilor şi Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei pentru a protesta împotriva modificării criteriilor de acordare a burselor.

Ei sunt nemulțumiți și din cauza tăierii burselor a peste 700.000 de elevi.

Participanții la miting cer mărirea costului standard per elev.

Elevii strigă: „Vrem bursele înapoi!”, „Elevii vor bursele!”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”.

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, a transmis Asociaţia Elevilor Constanţa.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor contestă modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50.

„Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, potrivit  Consiliului Naţional al Elevilor.

Ce a transmis ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că majorarea pragului mediilor pentru acordarea burselor de merit pentru elevi au fost făcute pentru a  stimula competiția și învățarea. El a precizat că fondul de bursă a crescut de patru ori față de anul 2020.

„Deci numărul beneficiarilor burselor de merit a crescut de trei ori. Unde este tăierea? Fondul de bursă a crescut de patru ori față de 2020 de la 270 de milioane plătiți exclusiv din bugetele primăriilor la peste un miliard plătit de la bugetul de stat. Unde este scăderea?

De la cuantum derizoriu pe care elevii îl cunosc foarte bine ,în multe situații din păcate rușinos, îl calific, de 4 lei pe lună, 6 lei pe lună, 10 lei pe lună burse în anul 2020 la un cuantum de 500 lei bursa de performanță, de 200 lei bursa de merit, de 150 lei bursa de studiu și de 200 lei bursa socială. Unde este scăderea? De la 6 lei, 10 lei la 500 lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul afirmă că este aproape imposibil ca peste 50% din elevii români să medii de peste 8.5, considerând irelevant sistemul de evaluare.

„53% dintre elevii români a luat printr-un sistem de evaluare irelevant note peste 8.50. Dacă dumneavoastră și elevii mă convingeți pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât mai mult de jumătate 53% sunt elevi de top, v-aş ruga să ne uităm în Franța, în Germania, Statele Unite, în Marea Britanie cam câți elevi sunt clasificați ca fiind de top.

Dacă avem mai mult de jumătate elevi de top, de geniu care merită bursă de merit înseamnă că nu avem nicio problemă și stăm mai bine decât orice alt sistem de educație din această lume. Nimeni nu are peste 50% elevi de top!”, a afirmat el.

Cîmpeanu a precizat că acest sistem de burse are menirea să-i premieze pe cei mai buni elevi ai țării și totodată pentru a stimula competiția și învățarea.

Gândiți-vă că 347.000 de elevi care vor beneficia de bursa înseamnă 1 din 4, adică 25%. Bursele de performanță și de merit sunt pentru cei mai buni. Noi stimulăm competiția și învățarea! Pentru toți ceilalți există bursă de studiu, bursa socială, bursa profesională, bursa bani de liceu, există burse pentru toată lumea. Doar că meritul trebuie să fie definit într-un sens corect nu putem da curs acestei solicitări de a da burse de merit pentru mai mult de jumătate din elevii României.

Ministrul a afirmat că nu va promova un sistem pe principiul „comunist” – „dați mai puțin ca să ajungă la toată lumea”

„Nu sunt și nu voi fi, cu orice preț, adeptul principiului comunist dați mai puțin ca să ajungă la toată lumea! Practic, se solicită să revenim la bursele acela de 6 lei, 8 lei pe lună ca să primească fiecare elev bursă de merit și să spunem că 6 lei pe lună este bursă de merit. Nu asta nu am să o fac”, a conchis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top