POLITEHNICA Timișoara, una dintre primele universități din România care reglementează folosirea Inteligenței Artificiale

POLITEHNICA Timișoara, una dintre primele universități din România care reglementează folosirea Inteligenței Artificiale
Politehnica Timișoara
Publicat: 29/05/2023, 12:39

Universitatea „Politehnica”, din Timișoara, a votat în Senat un set de recomandări în ceea ce privește utilizarea uneltelor de inteligență artificială în generarea de conținut științific.

La cursurile facultăților din cadrul UPT folosirea ChatGPT, Bard sau Character.ai nu e interzisă.

Ce reguli trebuie să respecte studenții

Universitatea „Politehnica” din Timișoara este printre primele instituții de învățământ public din România care reglementează folosirea aplicațiilor care folosesc inteligența artificială pentru generarea de conținut științific.

Vorbim despre utilizarea acestei tehnologii atât pentru proiecte în cadrul cursurilor, cât și în cazul publicării unor articole științifice.

Folosirea acestor instrumente se face doar cu respectarea normelor de etică și deontologie din mediul universitar, precum și cu o citare corespunzătoare în cadrul proiectelor și lucrărilor pe care le realizează studenții facultăților din cadrul UPT.

O regulă esențială pe care fiecare student trebuie să o respecte este faptul că orice conținut generat de programele care folosesc inteligența artificială nu va fi preluat cu titlul de adevăr, enunț sau opinie personală, ci va fi analizat și procesat din perspectiva utilizatorului și a scopului pentru care utilizatorul a ales să se folosească de el.

De asemenea, rezultatele obținute în urma utilizării instrumentelor de inteligență artificială vor menționa expres sistemul utilizat, precum și data accesării acestuia. Această regulă se aplică inclusiv în ceea ce privește lucrările de licență, disertație sau teză de doctorat.

Vara aceasta este prima sesiune pentru examenele de finalizare a studiilor în care studenții au acces la aceste unelte care utilizează inteligență artificială. Este destul de clar că mulți vor încerca să folosească ChatGPT sau alte aplicații asemănătoare pentru a genera conținut, așa că am decis să reglementăm acest aspect.

Nu interzicem, este evident, ci doar creăm un set de reguli și norme de aplicare pentru ca studenții să știe modul în care pot folosi aceste unelte, ce e permis și ce nu e permis”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Atunci când ne-am asumat abordarea acestui subiect în Senatul universității am plecat de la câteva premise: dezvoltarea uneltelor de inteligență artificială va continua pe plan mondial indiferent dacă unii recomandă stoparea acestei activități, problema este extrem de actuală și discutată în mediul academic internațional și există deja anumite universități și asociații profesionale care au reglementat destul de sever acest domeniu.

Noi am plecat de la premisa că domeniul este într-o dezvoltare exponențială și am ales să nu introducem încă prevederi în regulamentele noastre, ci să oferim doar o serie de recomandări”, a explicat Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara.

Studenții care folosesc text generat de un soft cu inteligență artificială trebuie să se asigure că nu încalcă dispozițiile legale referitoare la drepturile de autor, date și informații confidențiale, precum și date cu caracter personal.

De asemenea, utilizatorii trebuie să țină cont de faptul că aceste aplicații pot genera și conținut sau informații greșite.

În schimb, cadrele didactice vor lua măsuri suplimentare pentru verificarea și evaluarea studenților. Una dintre măsuri va fi creșterea timpului alocat susținerii orale a lucrărilor elaborate de studenți, pentru a stabili dacă utilizatorul a înțeles conținutul generat de aplicațiile care folosesc inteligența artificială și dacă acesta îl comentează creativ sau critic.

În cazul susținerii lucrărilor pentru finalizarea studiilor, declarația de autenticitate pe care candidații o completează va avea și o secțiune privind utilizarea sau nu a instrumentelor de inteligență artificială în procesul de elaborare a lucrării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?