Școala începe cu măști și dezinfectant, dar cu eterna problemă a lipsei manualelor școlare: ”Va fi groaznic pentru acești copii” (EXCLUSIV)

Școala începe cu măști și dezinfectant, dar cu eterna problemă a lipsei manualelor școlare: ”Va fi groaznic pentru acești copii” (EXCLUSIV)
Cursurile vor fi suspendate timp de patru zile în unitățile de învățământ din București care găzduiesc secții de votare (FOTO: Gândul/Alexandra Pandrea)
Publicat: 11/09/2020, 18:30
Actualizat: 11/09/2020, 18:41

Anul școlar vine pentru copii cu noi și vechi provocări. Dacă în trecut elevii se confruntau doar cu lipsa manualelor, astăzi sunt supuși unui nou: geamuri plexiglas, dezinfectant și măști.  În schimb. elevii clasei a VIII -a continuă să fie generația de sacrificiu: copiii fără manuale.

„Este generația sacrificată din clasa I până acum, în clasa a VIII-a”, spun mai multe voci din rândul profesorilor pe rețelele sociale.

Acești elevi intră în noul an școlar cu programe noi la examenul de Evaluare Națională, cu structură nouă pentru subiecte, pentru prima dată după modelul testărilor internaționale PISA, pentru care profesorii spun că nu au manuale  ca să-i pregătească pe elevi pentru examenul național.

Dacă anul trecut în septembrie educația era blocată pentru că aveam un ministru interimar  și răspunsul autorităţilor la lipsa manualelor era veșnicul  ”nu s-au terminat licitaţiile”, anul acesta reprezentații spun că pandemia le-a îngreunat munca. Editurile au contestat licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei, aşa că zeci de titluri au intrat în procesul de reevaluare.

Contactat de GÂNDUL.RO, Marian Șuță, directorul CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație), dă asigurări că toate celelalte clase vor avea manuale școlare și că acestea se află deja în depozitele școlare. În schimb, la limba română s-a depus o altă contestație.

Într-adevăr, la limba română, la clasa a VIII-a s-a depus a treia contestație. Pentru matematică astăzi au început comenzile de către unitățile școlare și urmează să semnăm contractul cu editurile săptămână viitoare, joi, și trebuie să le dăm un timp de a tipări și de a le transmite unităților școlare. Este vorba de 20-25 de zile”, spune Marian Șuță, directorul CNPEE.

Fără manuale în prima zi de școală la clasa a VIII-a

Prima zi de școală pentru clasa a VIII-a va fi una fără manuale la limba română, dar lipsesc titluri și alte materii.

Din păcate, da, prima zi va fi fără manuale pentru clasa a VIII-a. Dar colegii noștri de specialitate, la toate manualele care lipsesc, pentru că trebuie să recunoaștem că mai sunt manuale care lipsesc, nu e doar limba română, vor veni în sprijinul elevilor și a cadrelor didactice cu materiale online, materiale suport la disciplinele respective. În momentul în care manualele în format fizic vor ajunge în școlile modul cum de distribuire ține și de organizarea respectivelor unități de învățământ”, mai spune directorul CNPEE.

Majoritatea disciplinelor precum limba română, geografia, biologia, chima, educația tehnologică, informatică, educație socială și consiliere, au manualele blocate, pentru că s-au făcut contestații și urmează cea de-a treia evaluare: „Opt cazuri sunt blocate, cinci le-am afișat ieri, online există, sunt încărcate pe platforma manuale.edu.ro. Noi vom da rezultatele și pentru acestea opt. În mod normal dacă nu sunt contestate în 10 zile vor fi și acestea online”, mai spune acesta.

Manualele din depozitele școlare

Pentru celelalte clase, Marian Șuță afirmă că acestea sunt în depozitele școlare, iar procesul verbal de primire s-a semnat încă din luna iulie.

„Cum s-au organizat școlile, inspectoratele pentru ca aceste manuale să ajungă la elevi nu pot să vă spun. Este responsabilitatea lor prin ordin de ministru. Procesele verbale de primire au fost făcute încă din iunie”, mai spune Marian Șuță.

Pandemia le-a îngreunat munca, mai spune directorul CNPEE, însă acesta susține că C.N.S.C (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), nu a lucrat , așa că au primit un răspuns foarte tardiv la contestațiile editurilor.

Noi am lucrat și în pandemie. Am urmat toți pașii și toate termenele. Colegii mei la sfârșitul lunii martie au  dat rezultatele, toate celelalte faze ale licitației, noi am fost pe poziție. C.N.S.C a motivat, mai oficial, mai neoficial, că din cauza pandemiei nu au putut să lucreze și de aceea a depășit termenul de 30 de zile și a ajuns la 90”, mai spune directorul CNPEE.

Profesor de limba română: ”Va fi groaznic pentru acești copii”

Cristina Tunegaru, profesor de limba română, este unul dintre cei mai vocali profesori și cea care încearcă să schimbe pașii din sistemul de educație.  În 2017, profa de română a conceput, în trei săptămâni, un manual de limba română pentru elevii de clasa a V-a și l-a pus la dispoziția elevilor gratuit.

Pentru acești copii va fi groaznic. Copiii aceștia nu doar că au de învățat pentru un examen care se desfășoară altfel, structura subiectelor arată diferit față de anii trecuți, programa pentru examene este diferită. Nu au nici manuale și au și de recuperat materia pierdută din martie până în iunie. Pentru că la orele online s-a făcut mai degrabă recapitulare și consolidare, decât predare-învățare”, a precizat Cristina Tunegaru pentru GÂNDUL.RO.

Profesoara Tunegaru spune că și anul trecut manualele au venit abia după un semestru: „Profesorii au predat fie după vechile manuale, deși programele sunt cu totul altfel și subiectele de examen sunt diferite, fie au discutat unii cu ceilalți și au încercat să construiască activități de învățare. Avem nevoie de manuale și copiii aceștia au nevoie disperată de manualele de română”, a mai spus profesoara Tunegaru.

Generația fără manuale

Generația clasei a VIII-a e cea care încă de la clasa pregătitoare nu a avut parte de manuale școlare. Urma să iau clasa a V-a la dirigenție și m-am văzut nevoită să construiesc un manual  pe care l-am făcut public. Am avut materiale suport pe care l-am creat noi, în măsura în care profesorii au putut să creeze aceste manuale suport. Nu toți profesorii au timpul și dorința de a crea aceste materiale. Mulți dintre ei au predat la fel ca pentru celelalte generații. Și este greșit, asta pentru că acești elevi învață după programe școlare noi, iar manualele trebuie adaptate programelor școlare în vigoare”,  mai spune Cristina Tunegaru.

Profesorii nu au fost formați la timp

În 2017, Ministerul Educației a aprobat noi programe si curriculumuri pentru clasele V-VIII, iar elevii au început gimnaziul cu profesori care nu erau pregătiți și adaptați la noi reglementări.

Formarea profesorilor pentru aceste programe a început abia în anul școlar trecut. Prin proiectul CRED s-au format profesori pentru programele în vigoare. Copiii învățau deja de peste doi ani de pe aceste programe și abia acum au fost formați doar profesorii titulari, deși avem mulți suplinitori în sistem. Este și o absență a manualelor dar și o nepregătire a profesorilor, iar cei care vor suferi vor fi copiii. De altfel, clivajul între familiile care își permit meditații și cei cu venituri modeste va fi din ce în ce mai tare”, mai spune Cristina Tunegaru.

În prezent, pe platforma manuale.edu.ro, la clasa a VIII-a, sunt 33 de manuale digitale de la diferite materii și edituri, printre care Matematică, Limba Engleză, Franceză, Istorie, Educație Plastică etc. În schimb, limba română lipsește.

În continuare, profesorii spun că există probleme cu lipsa manualelor și la celelalte clase și de multe ori doi elevi sunt nevoiți să împartă un manual școlar.

„Clasa a VII-a învață de pe manualele de anul trecut ale acestei generații. Însă nu există suficiente manuale și de multe ori școlile nu pot să ceară mai multe manuale. M-am găsit în situația în care am mers la clasă și doi-trei copii nu aveau manuale. Anul acesta ar trebui să avem aproape la toate generațiile de gimnaziu manuale noi, însă până acum erau manuale de acum 10 ani”, mai spune Cristina Tunegaru.

„La clasa a VIII-a nu sunt manuale, la clasele de profesională nu sunt, la celelalte ni se dă la începutul de an o completare, însă nu este de ajuns mereu”, spune profesoara Anca Zaharia.

Ce spunea Ministrul Educației anul trecut despre manualele școlare

Monica Anisie, ministrul Educației, spunea că manualele școlare sunt ”construite de profesori pentru profesori” şi afirma că, atunci când se realizează un manual, trebuie să se ia în calcul ”aplicabilitatea acestuia”.  Tot Anisie,  într-o intervenție la Digi 24, descria materia școalară ca fiind  ”multă și stufoasă”.

Anisie: Opt titluri în evaluare

Despre situația manualelor școlare de anul acest, ministrul Educației a declarat că opt titluri sunt în evaluare, deoare au existat ”contestații la contestații”.

„La nivelul clasei a VIII-a vom avea 15 titluri deja pe băncile copiilor și în format electronic. Mai avem în evaluare opt titluri, pentru că au fost contestații la contestații, deși procedura am început-o imediat ce am ajuns la Ministerul Educației. Am avut acea perioadă de stare de urgență, atunci când CNSC a dat mai târziu soluția pentru loturile de reevaluat.La matematică vor avea copiii manual. La limba română este în contestație. Vorbim de câteva săptămâni la nivelul Ministerului Educației. Dacă nu există contestații din nou din partea editorilor, s-ar putea face mai repede”, a declarat Monica Anisie pentru Digi 24.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică