Sorin Cîmpeanu anunţă majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei / Guvernul dublează alocaţia zilnică pentru participanţii la olimpiade

Sorin Cîmpeanu anunţă majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei / Guvernul dublează alocaţia zilnică pentru participanţii la olimpiade
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 26/05/2022, 13:54
Actualizat: 26/05/2022, 13:55

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că, în şedinţa de Guvern, a fost adoptată o Ordonanţă privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar menţiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

Ministrul a anunţat că prin Ordonanţa adoptată joi, s-au aprobat mai multe măsuri atât pentru învăţământul preuniversitar cât şi universitări, un pachet care pregăteşte legislaţia care va face proiectul România Educată operaţional.

„Este vorba în primul rând de recunoaşterea şi susţinerea performanţei elevilor români. În acest sens, au fost adoptate următoarele patru măsuri, pentru recunoaştyerea performanţei: în primul rând, în contextul în care valoarea premiilor pentru participarea la olimpiadele naţionale, cu etapă internaţională, ajunge până la 12.550 de lei premiul I, fiind peste 4.000 de lei, menţiunea, pentru etapa regională, premierul întâi este 4.440 de lei şi 2.500 de lei menţiunea”, a spus el, citat de News.ro.

Ministrul a mai spus că aveam un sistem ridicol de recunoaştere a performanţei la nivel naţional, iar la nivel internaţional şi regional, lucrurile sunt în regulă.

„Premii naţionale care să pornească de la 65 de lei şi să se oprească la 150 de lei, pentru un elev care a fost primul în ţară la o olimpiadă au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate. Pe cale de consecinţă, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2, 700 de lei, premiul 3, 500 de lei, iar menţiunea 300 de lei.

Alocaţia zilnică pentru participanţii la olimpiade crește de la 100 la 200 de lei

A doua măsură anunţată de ministru este pentru participarea la olimpiadele naţionale, Guvernul a doblat astăzi alocaţia zilnică pentru cazare şi masă, pentru fiecare participant, în medie fiind în jur de 20.000 de participanţi, elevi şi profesori.

„Dublarea de la 100 la 200 de lei, pe zi, alocaţie, înseamnă că, luând în calcul numărul de participanţi, alocaţia zilnică pentru participarea la olimpiade este 4 milioane de lei zilnic, susţinuţi de Guvernul României”, a mai spus Cîmpeanu.

El a precizat că o altă măsură luată de Guvern a fost ca performanţa elevilor la olimpiadele internaţionale să fie recunoscută indiferent de şcoala de unde provin, prin alocarea unor burse de performanţă, pentru prima oară în şcolile private.

”Sunt elevi care reprezintă România, care merită recunoaşterea statului pentru nivelul înalt la care reprezintă România, indiferent de sistemul de stat sau particular”, a arătat el.

Ministrul Educaţiei a mai spus că o altă măsură este crearea cadrului legal astfel încât autorităţile locale, dincolo de resursele de la buget, să aibă posibilitatea legală să contribuie pentru creşterea valorii acestor premii.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?