Sorin Cîmpeanu: „Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar”

Sorin Cîmpeanu: „Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar”
Ministrul Educației / Sursa foto: Mediafax
Publicat: 09/09/2022, 15:38

Ministrul Educației a declarat că nu va mai exista un an suplimentar de studiu pentru elevii care vor face învățământul profesional de 3 ani în noile licee profesionale.

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre schimbarea în ceea ce privește învățământul profesional și certificatul de competență profesională.

„Haideți să vorbim despre învățământul profesional. Ridicăm școala profesională la nivel de liceu tehnic și profesional.

Acest lucru înseamnă că atunci când un părinte își va trimite copilul într-o școală profesională, care acum se va numi liceu profesional, nu va mai avea acea constrângere de care s-a lovit până acum: faci trei ani și dacă peste 2-3-4-5-6-7 ani vrea elevul să se întoarcă, mai trebuie să facă încă doi: trei ani în școala profesională, plus încă doi pentru a susține bacalaureatul.

Sunt cinci ani. Dacă îl trimite la liceu, elevul face patru ani și nu pierde un an din viață”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Noua lege spune: faci trei ani, iar dacă faci un singur an, când vei vrea să te întorci, vei putea să faci clasa a XII-a și vei susține bacalaureatul. După ce vei susține bacalaureatul, vei avea un certificat de competență profesională care va fi luat în seamă și de universități, dar mai ales de angajatori.

În afară de probele de cultură generală, va fi și o probă de specializare pe care și-o alege candidatul. Dacă la ce a considerat el că este bun se validează la examenul de bacalaureat, va avea un certificat de competență profesională.

Dacă își va alege programare numerică sau orice în domeniul specializării pe care a urmat-o în liceu și va fi credibil, va fi luat în considerare de universități și angajatori”, a mai spus ministrul Educației.

„În prezent, certificatele de evaluare profesională sunt formale. Vă spun cu maximă sinceritate. Vrem să eliminăm ipocrizia din sistem”, a menționat Sorin Cîmpeanu la DC News.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase