Părintele Ciprian Apetrei, de la Biserica Sfântul Anton din București, a fost invitatul celui mai recent episod al podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, difuzat sâmbătă, pe 29 martie. Printre altele, cum a supraviețuit icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare marelui incendiu din 23 aprilie 1847, care a mistuit Bucureștiul.
„E vorba de Biserica Sfântul Anton – Pușcărie, de la începutul secolului al XVIII-lea, se văd ruinile ei. E aici, în Piața Sfântul Anton, lângă noi. Aici, lângă biserică, a existat o capelă care a deservit inițial Pușcăria Domnească. Când s-a mutat, în timpului domnitorului Ipsilanti, la 1775, Curtea Domnească, în Dealul Arsenalului, unde e acum Palatul Parlamentului… atunci au apărut toate clădirile astea pe care le vedeți pe lângă noi și bisericuța aceasta n-a mai devenit pușcărie, pentru că s-a mutat și Pușcăria Domnească și atunci a devenit pulberărie.
Și în marele incendiu de la 1847, din 23 martie, când un copil nesupravegheat, pe lângă Biserica Gheorghe Nou, s-a jucat cu focul prin podul casei și a dat foc la tot Bucureștiul. De acolo a plecat și a ars tot Bucureștiul. Biserica aceasta a fost și ea puțin afectată, dar biserica aceea pentru că în jur era pulbere, pur și simplu, a explodat. Când a ajuns focul la pulbere, au zburat clădirele din jur, a fost distrusă. Și în acea biserică exista o icoană de la sfârșitul secolului al XV-a lea, făcătoare de minunI a Sfântului Antoni cel Mare.
Ca să vedeți, totuși, că Biserica Domnească ajunsese într-o situație foarte grea, a stat vreo 7-8 ani fără învelitoare, adică ploua, ningea… atât de rău, din cauza unor alte incendii și probleme care au fost. Icoana aceea n-a ajuns aici la noi, a ajuns la Biserica Gheorghe Vechi, pentru că erau cu bani, aveau aveau școală de catehet, aveau o întreagă deschidere culturală la momentul respectiv și o icoană secundară care se afla tot acolo și care a scăpat din acel incendiu, a ajuns aici, la biserica noastră.
(…) Ei bine, în epoca respectivă acea icoană adusă aici a adus un al doilea hram. Biserica a avut hramul istoric „Buna vestire”. Acesta este hramul principal al bisericii și atunci a luat hramul „Sfântul Anton”. Ei îi spuneau Sfântul Antonie cel Mare, de fapt, însă așa era prescurtarea. A rămas cum spui Ionică, în loc să spui Ioan… sau Ion în loc de Ioan. Și au luat acest hram, ca să păstreze hramul bisericii, care n-a supraviețuit decât 100 de ani, și să continue istoria ei aici, de fapt s-o îngemăneze cu istoria bisericii”, a explicat părintele , la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.
În această întâlnire față în față, cei doi au discutat despre credință, sensul sărbătorilor și modul în care putem găsi lumina în întuneric, cu doar câteva săptămâni înainte de sărbătoarea Paștilor. În plus, Părintele Ciprian Apetrei a vorbit pe limba noastră, a credincioșilor despre ritualul celor 9 marți de la Biserica Sfântul Antonie cel Mare, dar și despre minunile înfăptuite aici.
„Părintele Ciprian, un ghid spiritual dedicat și un vorbitor pasionat, ne va împărtăși viziunea sa despre importanța credinței în viața de zi cu zi. Cu sinceritate și căldură, el ne va învăța cum să ne apropiem de valorile spirituale, să ne conectăm profund cu ființa noastră interioară. Fie că ești un căutător al adevărului, un simpatizant al credinței sau pur și simplu curios despre perspectivele spirituale contemporane, acest episod promite să fie o adevărată comoară de cunoștințe și inspirație”, povestește Adrian Artene, cel care a facilitat acest dialog, punând întrebări provocatoare care au condus la reflecții profunde.
Împreună, au abordat subiecte de interes, de la dificultățile întâmpinate în călătoria spirituală, la bucuria și speranța pe care Paștele le aduce fiecăruia dintre noi.
VEZI AICI EDIȚIA INTEGRALĂ A PODCASTULUI:
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai„ ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.