Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » Cristian Gațu rememorează atentatul de la Munchen, din 1972: „Am realizat cât de aproape am fost de tragedie”

Cristian Gațu rememorează atentatul de la Munchen, din 1972: „Am realizat cât de aproape am fost de tragedie”

Fostul mare handbalist Cristian Gațu a retrăit în podcastul „Altceva cu Adrian Artene” unul dintre cele mai tulburătoare momente din cariera sa – atentatul terorist de la Jocurile Olimpice din Munchen, din 1972. Atacul, care a marcat profund acea ediție a competiției, a avut un impact direct asupra sportivilor prezenți, inclusiv asupra echipei României. Urmărește emisiunea integral aici.

Cristian Gațu își amintește că evenimentele au avut loc chiar înaintea unui meci important pentru naționala României.

„Urma să jucăm a doua zi, poate cu Ungaria. Eram în Parcul Olimpic, unde teoretic nu se putea intra. Din păcate, s-a intrat, și o să vă explic cum. În acel parc se crease un spațiu de jocuri recreative pentru sportivi. Se organizase un șah uriaș, iar piesele aveau câte o jumătate de metru. Eu jucam cu Cornel Penu” povestește Gațu.

Cristian Gațu: „Am văzut un bărbat mai în vârstă care ne privea insistent”

Deși atmosfera era una destinsă, fostul handbalist spune că a observat un bărbat care îi privea ciudat.

„Era un tip mai în vârstă, care se uita atent la noi. Mi-a atras atenția, dar nu am dat importanță. Am crezut inițial că poate fi cineva cunoscut, dar am aflat că era un fost sportiv român care acum reprezenta Israelul. Era la tir. Mi-a spus că fusese campion în România” își amintește Gațu.

„Blocul sportivilor israelieni era vizavi de noi”

Locația echipei României față de cea a sportivilor israelieni a făcut ca momentul atentatului să fie cu atât mai șocant. Atacul de la Munchen, în care au fost uciși 11 sportivi israelieni, a rămas unul dintre cele mai tragice momente din istoria Jocurilor Olimpice. Cristian Gațu și colegii săi au fost martori la acel eveniment care a schimbat pentru totdeauna siguranța competițiilor sportive internaționale.

„Noi stăteam într-un bloc la etajele șase sau șapte. Vizavi de noi, puțin lateral, era un bloc de patru etaje unde erau cazați sportivii israelieni. Atunci am realizat ce s-a întâmplat și cât de aproape am fost de tragedie” spune Gațu.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai„ ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.


Citește și:

Iulian Marinescu, originar din Târgu Jiu, a absolvit studiile de licență și master la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Cu o carieră diversificată, Iulian Marinescu activează ca actor ... vezi toate articolele

Citește și