Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Ingrid Mocanu: „Dosarele SIPA ascund, de fapt, controlul asupra judecătorilor”

Ingrid Mocanu: „Dosarele SIPA ascund, de fapt, controlul asupra judecătorilor”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, avocata Ingrid Mocanu a analizat problemele grave din sistemul judiciar românesc. Invitata s-a referit la modul în care judecătorii și procurorii au fost controlați și intimidați. Discuția a pornit de la dosarele SIPA și a ajuns la mecanismele prin care justiția a fost supusă presiunii în ultimii ani. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Dosarele SIPA au fost mai mult un narativ

În debutul conversației, Marius Tucă a amintit despre faimosul scandal al arhivelor SIPA. El a adus în discuție implicarea Monicăi Macovei în scoaterea la lumină a acestor dosare și impactul pe care acestea l-au avut asupra independenței justiției. În replică, Ingrid Mocanu a venit cu o altă perspectivă. Ea a explicat că dosarele SIPA nu ar fi avut, de fapt, o relevanță majoră în controlul sistemului.

„Mai degrabă, dacă îmi permiteți, dosarele astea, SIPA cred că au fost mai degrabă un narativ din ăsta care trebuia să ascundă adevăratele motive care conduceau la controlul judecătorilor și al procurorilor. Evident, pentru că mare lucru prin arhivele alea, SIPA, nu prea s-a găsit, ca să fiu foarte sinceră, și nici nu mai aveau nevoie, pentru că ei aveau un SRI foarte umflat care își luase toate atribuțiile de pe planetă și asculta pe toată lumea, orice procuror, orice judecător și dacă nu găsea nimic, oricum inventa.”, a declarat Ingrid Mocanu.

Ingrid Mocanu: „Așa s-a instaurat teroarea în rândul judecătorilor”

Continuând explicațiile, Ingrid Mocanu a dezvăluit cum, în anii 2014, două judecătoare au fost condamnate pentru o soluție favorabilă acordată unui inculpat. Deși inițial au fost achitate în primă instanță, acestea au fost ulterior condamnate de colegi de la Înalta Curte. Acest lucru a generat o adevărată stare de panică în rândul magistraților.

„În 2014, două judecătoare au fost trimise în judecată pe soluție. Pe o soluție favorabilă unui inculpat, evident. În acel moment toți judecătorii s-au speriat că vor fi trimiși în judecată și imediat, deși au fost achitate în fond, au fost condamnate de alți colegi judecători de la Înalta Curte, apropo de Înalta Curte, și au rămas condamnate. S-au dus la pușcărie patru ani de zile, au făcut pușcăria, au ieșit, le-au fost luate case și ce le-au mai luat și așa s-a ajuns teroarea pe judecători.”, a explicat Ingrid Mocanu.

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă ... vezi toate articolele