Într-o ediție transmisă live de Gândul, Toni Neacșu, avocat, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat că președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele șase luni ale mandatului său, dar își păstrează prerogativele în alte aspecte importante. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Întrebat dacă în actualele condiții, Președintele României, până depune următorul președinte mandatul, are toate drepturile, Toni Neacșu a afirmat că președintele nu mai poate dizolva Parlamentul. Neacșu a subliniat că președintele se află în afara celor cinci ani de mandat și că nu mai poate dizolva Parlamentul, chiar și în cazul respingerii a două propuneri de premier. Avocatul a menționat că această prerogativă a fost folosită anterior ca instrument de forță de către alți președinți. Această restricție este esențială pentru a menține stabilitatea instituțională și a preveni abuzurile de putere.
„Președintele noastru se află în afara mandatului de 5 ani prevăzut de constituție. Constituția noastră prevede că în ultimele șase luni de mandat nu mai poate dizolva Parlamentul, nici măcar în ipoteza aceea pe care o cunoaștem foarte bine, că s-ar respinge două propuneri de premier pe care le face și care, până acum a fost folosit ca instrument de forță, de șantaj, de către alți președinți”, a afirmat Neacșu.
Întrebat dacă prerogativa de a desemna un șef la SRI și la SIE rămâne, Neacșu a spus că toate prerogativele rămân intacte, cu excepția posibilității de a dizolva Parlamentul. Aceasta sugerează că, deși președintele nu poate interveni în structura legislativă prin dizolvarea Parlamentului, el își păstrează autoritatea asupra altor instituții importante ale statului, cum ar fi serviciile de informații.
„Toate prerogative rămân, mai puțin mai posibilitatea de a dizolva Parlamentul, dacă nu cad de acord pe propuneri”, a subliniat Neacșu.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”