Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar Valentin Stan, istoric și analist politic , a expus o serie de informații importante legate de implicarea României în conflictul din Ucraina și rolul țării noastre ca „țară de tranzit” pentru trupe internaționale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Analistul politic a adus în discuție documente recente de la Élysée care confirmă intențiile Franței și ale Marii Britanii de a trimite trupe în Ucraina care nu sunt sub mandatul ONU. În acest context, Stan a detaliat cum România ar putea deveni un punct de tranzit pentru aceste trupe, ridicând întrebări legate de implicațiile unui astfel de scenariu.
„Eu am în față aici 30 de documente de la Élysée, le vedeți, de la reuniunile bilaterale, Stramer, Macron. În care se precizează foarte clar următorul lucru: practic, Macron, împreună cu britanicii, doresc să pună în practică un plan pentru forțe care nu sunt de menținere a păcii, pentru că nu se află sub mandat ONU. Macron a specificat clar: Nu ne spun nouă rușii dacă avem sau nu voie să acționăm cu astfel de trupe pe teritoriul Ucrainei. Deci nu sunt de menținere a păcii, nu au mandat al Consiliului de Securitate. Aceste forțe sunt amplasate dincolo de linia de contact, undeva în Ucraina sau la dumneavoastră în țară, domnul Dungaciu, sunt deja acolo, grupul de luptă…”
Profesorul Valentin Stan a continuat explicând cum, în cazul în care va exista un acord de pace între Ucraina și Rusia, iar rușii încalcă înțelegerea, aceste trupe vor interveni și vor intra în conflict direct cu armata rusă. A subliniat că documentele oficiale care susțin acest plan sunt clare și nu lasă loc de interpretare.
„Ei bine, în momentul în care, după un acord de pace, încetarea focului sau orice altă formă prin care s-ar sista ostilitățile militare, dacă, după așa ceva, precizare clară a președintelui Macron, rușii încalcă înțelegerea, aceste trupe reacționează și se vor angaja în război cu rușii. Sunt trupe combatante, definite ca atare, de garantare și de reasigurare. Documentele sunt clare și de netăgăduit. Aici nu există tăgadă, invenție sau glumă că aceste forțe nu-i vor opri pe ruși. E adevărat, domnule Dungaciu, dar pe dumneavoastră nu trebuie să vă intereseze asta, care va fi deznodământul dintr-o astfel de confruntare, nici pe Macron nu-l interesează. S-ar putea să nu se ajungă niciodată la așa ceva.”
Analistul a adus în discuție poziția autorităților române, spunând că România a fost confirmată ca țară de tranzit pentru aceste trupe, conform declarațiilor președintelui Macron. Acesta a punctat și faptul că acest scenariu nu implică aplicarea articolului 5 din Tratatul de la Washington, deoarece trupele nu ar fi implicate într-un conflict NATO-Rusia.
„Pe dumneavoastră trebuie să vă intereseze ce și-a asumat domnul Bolojan. Este document pe 27 martie, duceți-vă frumos și citiți-l de pe site-ul președinției sau vi-l trimit eu acum la Marius Tucă, precizează clar că România este țară de tranzit pentru astfel de trupe. Macron, în conferința de presă din 27 martie, la Élysée, spune clar: da, contăm pe România în acest sens. Deci, atenție, nu vorbim de articolul 5 din Tratatul de la Washington, pentru că ghici ce? Dacă trupele franceze de pe teritoriul României, în baza reglementărilor NATO, ar intra sub incidența articolului 5 din Tratatul de la Washington, de îndată ce se duc pe teritoriul Ucrainei pentru a se angaja în operațiuni militare împotriva Rusiei, da, nicio legătură cu articolul 5, ăla e un război în care noi nu avem ce căuta dacă suntem tranzit pentru trupe combatante care se angajează în operațiuni militare împotriva Rusiei.”
https://www.youtube.com/watch?v=XDHB4yu6mK4