VIDEO | Dan Dungaciu: „Europenii nu vor pune presiune pe Marea Britanie. Negocierea va fi fundamentală din punct de vedere politic”

Publicat: 20/09/2022, 10:53

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Geopoliticianul a afirmat că va exista o presiune pe negocierea cu Brexit-ul.

„Nu-mi e foarte limpede dacă în viitor sau pe termen mediu, nu neapărat pe termen scurt, ceea ce ne apropie acum, nu ne va despărți într-un fel. Acest lucru va pune presiune și pe negocierea cu Brexitul, pentru că vom avea de-a face cu state în Uniunea Europeană care nu au în niciun caz, dincolo de discurs, atitudinea pe care o au britanicii și americanii.

Marea Britanie este mult mai dezinvoltă pe subiectul ăsta, indiferent de premier, acolo e politică de stat. Nu contează cine este premier. Nu ne e clar dacă nu va fi această tensiune prezentă și în negocieri, iar europenii nu vor pune presiuni pe Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie pune presiuni pe ei.

Presiunea mare acolo ține de Irlanda de Nord, care nu ține în special de Irlanda de Nord, ține de viitorul Irlandei de Nord. Această negociere va fi fundamentală, nu din punct de vedere tehnic, va fi fundamentală pentru Marea Britanie din punct de vedere al efectelor politice. Unul dintre lucrurile care au oprit irlandezii să se rupă de Marea Britanie a fost și Regina. 

Cine pune presiuni pe Irlanda de Nord trebuie știe foarte clar că nu este o chestie tehnică, este o chestie strategică. Cu siguranță, efectele acestui război vor fi și efecte politice pe negocierea bilaterală. Marea Britanie nu se uită în același timp sau în același fel la lucrurile care se petrec în Ucraina”, a spus Dan Dungaciu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.