VIDEO Dan Dungaciu: „Niciodată America n-a dorit ca Europa să fie suverană și să aibă autonomie strategică. Orice autonomizare a Europei ducea fatal spre o relație cu Rusia”

Publicat: 13/09/2022, 23:34

America nu a dorit niciodată ca Europa să fie suverană și să aibă o autonomie strategică pentru că în opinia lor ar fi condus inevitabil spre o alianță cu Rusia și China, ceea ce ar fi creat un adevărat monstru cu care americanii ar fi trebuit să lupte pentru supremație la nivel mondial, spune prof. univ. Dan Dungaciu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Niciodată America n-a dorit ca Europa fie suverană și aibă autonomie strategică. Nu a vrut asta niciodată. Chiar dacă unii lideri din America transmitea bezele: „’Domne, hai dezvoltați-vă înarmați-vă ca ne puteți ajuta”. Niciodată America nu a vrut asta pentru bune-rațiuni, din punctul lor de vedere.

Pentru orice autonomizare a Europei condusă de Europa Occidentală ducea fatal spre o relație cu Rusia.

Strategic, dacă Europa este o entitate autonomă strategic, este clar ea trebuie să-și rezolve relația cu Federația Rusă, pentru este vecinul nemijlocit. Și America, spune „Opa, adică Uniunea Europeană, cu Rusia – cam mari””, a declarat prof. univ. Dan Dungaciu.

SUA au grijă ca niciodată să nu o bată nimeni

El afirmă că America are grija ca să nu se înființeze niciun fel de alianță între alte state care ar putea să o detroneze din poziția de lider al lumii.

„America are grijă totdeauna ca niciodată pe ea să nu poată o bată nimeni, și trebuie aibă grijă ca niciodată o alianță mai mare decât ea nu se facă, indiferent cine și numele.  O alianță mai mare decât America nu se poate face și America trebuie o rupă din fașă.

Deci american spune: „Cine a spus europenilor facă o autonomie. Hai ‘domne, vezi, ei cheltuie pe înarmare, dar nu dați seama se duc spre ruși și după aia, cum legi Eurasia, ca zic așa, legată energetic, legată economic piețele germane? Se duc piețe germane, resurse minerale europene, ăștia se leagă atât de puternic nu-i mai putem desface”

America nu vrea ca Europa să se lege puternic de Rusia

Și americani spun „hopa, dar noi l-am lăsat își facă jocul. Cine știe ce mai fac ăștia pe-acolo, dincolo de faptul mai încep un război între ei, dacă nu suntem acolo, ăștia nu sunt chiar echilibrați”

Americanii se uit un pic la europeni din perspectiva celor 2 război mondiale. Deci americanii n-au vrut ca această relație facă niciodată. Și dacă uitați un pic în istoria recentă, o vedeți Ucraina uneori a fost folosită și pentru asta „se arate pisică”. Cum se făcea vreo relație, cum era o „revoluție orange””, spune Dungaciu.

Analistul spune că Europa ar fi vrut să implementeze acordurile de la Minsk, dar americanilor nu le-a convenit.

Acordurile de la Minsk, între Europa și SUA

„Deci Ucraina a jucat acest rol. Testul Ucrainei în relația Europa Federației Ruse a fost major. Europenii trebuiau o gestioneze. Europenii ar fi vrut implementeze, Minsk-ul, ar fi vrut închidă cu Rusia această chestiune.

Americani la un moment dat au cochetat cu ideea, dar până la urmă au zis stați un pic, e prea mult ce faceți voi aici. Noi ne ocupăm de China, dar voi sunteți totuși ca mari, pentru europenii n-au ei foarte multă armată. Dar au foarte mulți bani și imaginați-vă dacă te uiți în perspectivă, vezi o relație China-Europa, o Europă legată cu Federația Rusă, vedeai toată zona asta care devine din ce în ce mai mare, din ce în ce mai conectată.

Dacă ești american, n-ai niciun interes din lume vezi toată zona asta interconectată Europa, Federația Rusă, China, începi ai dureri cap”, a spus el.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York