VIDEO | Daniel David, despre învățământul superior din România: „Politicile educaționale din țară sunt impredictibile și nu susțin cu adevărat, pe termen lung, excelența. Sistemul nostru este prea fragmentat”

Publicat: 22/08/2022, 23:01

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Psihologul a vorbit despre performanța obținută de UBB, fiind singura universitate din țară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai al universităților lumii. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că sistemul de învățământ superior din România „este prea fragmentat”, și „funcționează într-o logică colectivistă”, după reforma din 1948, atunci când vechile universități ale marilor orașe „au fost sparte în mai multe universități”.

„Înotdeauna când vorbim de ranking-uri, trebuie ținem minte ești primul sau ești acolo pe baza unor criterii. Cu siguranță, fiind acolo înseamnă am făcut lucrurile bine prin prisma acelor criterii, care înseamnă, în primul rând, publicații internaționale, publicații de top, citări și așa mai departe. Aș spune, însă, că, uitându-mă la acel ranking, pe de-o parte, sigur, apare o stare de bucurie suntem acolo, dar apare și o stare de tristețe din mai multe motive, și-anume, unu: suntem de mai mulți ani în acest ranking.

Adevărul este nu știu cât vom putea sta acolo, deoarece politicile educaționale din țară sunt impredictibile și nu susțin cu adevărat, pe termen lung, excelența; doi: uit cu îngrijorare la țările din jurul nostru, care au avut o traiectorie similară nouă – au trecut printr-o perioadă comunistă, când învățământul a fost serios afectat. Ungaria are patru universități, Polonia cred vreo unsprezece – multe, mult mai bine situate decât noi.

Și alte universități din România, mai ales din cele trei mari centre academice, Cluj, Iași și București sunt aproape de noi. Noi am reușit intrăm și stăm acolo de șapte ani, suntem primii în țară, dar diferența nu e atât de mare față de alte universități din cele trei mari centre istorice. Așa vom vedea ce se va întâmpla în următorii ani”, a afirmat Daniel David.

Daniel David a vorbit și despre modalitățile prin care statul ar putea contribui la includerea cât mai multor universități din România în prestigioasele clasamente academice ale lumii.

„În primul rând, ar trebui regândit complet sistemul de învățământ superior din România. Noi încă lucrăm pe reforma din 1948, când vechile universități din Cluj, din Iași, din București, au fost sparte în mai multe universități, li s-au luat institutele de cercetare și au fost duse într-o zonă independentă de universități. Încă noi nu ne-am revenit după perioada respectivă și construim pe aceeași logică. Altfel spus, sistemul nostru este prea fragmentat, sistemul de învățământ superior este prea fragmentat, funcționează într-o logică colectivistă.

Noi trebuie ne concentrăm resursele academice și după ce le-am concentrat, le diferențiem. Țara asta are nevoie și de universități naționale, care se pot bate în competiția internațională, dar e nevoie și de universități regionale și chiar universități locale, care n-au de ce intre în competiție cu Harvard-ul și cu Cambridge-ul, ci trebuie servească autoritățile locale și regionale, formeze resursa umană necesară într-o anumită zonă a țării, facă cercetările de interes pentru o anumită zonă a țării și așa mai departe.

Noi încă n-am ajuns la acest nivel, trăim în logica colectivistă, în care încercăm îi frânăm pe cei din față, ca fie ajunși de cei mai noi, ca nu fie foarte mari diferențe, în loc creăm traiectorii diferite, pentru universități diferite. N-ai cum compari, oricât te dai peste cap, o universitate făcută după Revoluție, cu o universitate din Cluj sau din București, care au sute de ani de istorie. Dacă le pui în aceeași competiție, faci o nedreptate tuturor”, a precizat Daniel David.

Întrebat care ar fi soluția cea mai bună în ceea ce privește institutele de cercetări din România, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) este de părere că „ar trebui avem o rețea de institute naționale în domenii strategice pentru țară”.

E clar avem prea multe (n.r – institute naționale). Noi ar trebui avem o rețea de institute naționale în domenii strategice pentru țară, definim care sunt domeniile strategice, avem acolo 10-20 de institute strategice, foarte bine finanțate. Avem vreo 40 și ceva de institute naționale – nu mai vorbesc de cele din zona academiei – unele pro-finanțate, oamenii se tem nu o să-și ia salariul de pe-o lună, pe alta.

Eu face o rețea puternică în zone de interes național pentru România, iar pe celelalte le-aș da două opțiuni, că întotdeauna trebuie lași oamenilor libertăți – unu: ori intri în zona universităților și construiți împreună ceva puternic, ori te descurci singur pe piață, dar nu mai primești ajutor de la stat.

E o soluție care salvează și universitățile, adică devin mai puternice, institutele care rămân în zone strategice sunt puternice și bine finanțate. Este un win-win, nu știu de ce ne temem”, a afirmat Daniel David.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
"E Crăciunul pentru spălătoriile auto!" Un internaut nu și-a mai recunoscut mașina în parcare din...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman