VIDEO Ponta: „Ai mărit taxele și anunți că o să cumperi 40 de avioane vechi?”

Publicat: 01/08/2022, 22:01
Actualizat: 01/08/2022, 22:02

Victor Ponta este contrariat de faptul că Guvernul României a decis să ca de la 1 august să mărească anumite taxe, dar în schimb cumpără „40” (32. n.red) de avioane vechi din Norvegia. „Săracii norvegieni nu știau probabil unde le caseze”, spune fostul premier Victor Ponta, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Ai mărit taxele, deși o prostie în criză economică, te învață oricine.. iei măsuri prociclice, adică tu, de fapt, accentuez criza. Dar, în aceeași zi în care mi-ai mărit taxele, anunți o cumperi 40 de avioane vechi.

Parcă totuși, dacă exista vreun dram de democrație, nu știu, domne, făceai un o consultare, un sondaj, nu făceai referendum, „domne’, ați vrea mărim taxele ca luăm de la norvegieni?” Săracii norvegieni nu știau probabil unde le caseze”, a spus Victor Ponta.

Creșteri de taxe și impozite de la 1 august

Începând de astăzi, cei care câștigă sume mari la jocurile de noroc vor încasa mai puțini bani, deoarece impozitul a fost majorat.

Tot de la 1 august cresc și accizele pentru țigări și băuturi alcoolice. Astfel, pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.

O altă modificare fiscală se referă la salariile part-time. Cele care sunt sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim, ca și cum ar fi întregi. Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public și persoanele care au mai multe contracte part-time, dacă valoarea cumulată a venitului din acestea nu depășește valoarea salariului minim pe economie.

Pe de altă parte, plafonul pentru facilitățile fiscale în agricultură/industria alimentară și construcții scade de la 30.000 de lei până la 10.000 de lei. Astfel, suma care depășește 10.000 de lei nu va mai beneficia de facilități fiscale.

România cumpără 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia

România va cumpăra 32 de aparate F-16 de la regatul scandinav, cu 454 de milioane de euro. Norvegia le scoate din uz pentru că a primit avioane F-35 noi.

Avioanele F-16 norvegiene au aproximativ 40 de ani vechime, de aceea achiziția a fost criticată de unele voci de la București.

Achiziţia de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include şi instruirea unui număr minim de specialişti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviaţie din Forţele Aeriene necesar pentru încadrarea funcţiilor-cheie din structurile de planificare şi execuţie a mentenanţei şi de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene şi Statului Major al Forţelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.