VIDEO Prima greșeală făcută de ruși în războiul din Ucraina. Fost ministru al Apărării: „Au crezut că sunt mai puternici decât sunt și că Vestul este mai slab decât Estul!”

Publicat: 29/03/2022, 20:36
Actualizat: 29/03/2022, 22:09

Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul. Acesta a devoalat faptul că Vladimir Putin a pornit războiul din Ucraina pentru că a vrut să recâștige poziția pe care Rusia o avea în vremea URSS-ului. Potrivit fostului ministru, Putin a făcut o primă mare greșeală: a subestimat  puterea de luptă a Vestului și a apreciat, în mod eronat, puterea armatei ruse. 

„Titularul ordinii existente, după Războiul Rece este SUA și dacă rușii vor să întoarcă această ordine în favoarea lor, considerând că atunci erau mai slabi, acum sunt mai tari și ca Vestul era mai tare și acum mai slab și că a sosit momentul să întoarcă asta în favoarea lor, este normal că această confruntare este în primul rând cu SUA”, a declarat fostul ministrul al Apărării.

Ioan Mircea Pascu spune că Rusia încă trăiește nostalgia fostului URSS și vor să discute cu americanii de la egal la egal. Pentru Putin contează numai opinia americanilor.

„De la desființarea URSS-ului, până în momentul de față și probabil și de acum încolo, Rusia are nostalgia URSS-ului când era egala SUA și discutau cu americanii de la egal la egal. Pentru ei numai opinia americanilor contează, în rest ceilalți pot să facă anumite servicii și Franței și Germaniei și Marii Britanii – chestiile astea se întâmplă, dar nu pun bază pe ele – pentru ei contează numai opinia Americii”, a precizat el.

Fostul ministru afirmă că Rusia a pornit războiul din Ucraina pentru a schimba polii de putere stabiliți la sfârșitul Războiului Rece, dar au evaluat greșit că Vestul este acum mai slab decât era în perioada fostului URSS.

„Adevărul este că acest război a fost pornit de Rusia pentru că a vrut să răstoarne ordinea stabilită la sfârșitul Războiului Rece și să o înlocuiască cu una în care Rusia deține un alt loc și prima lor greșeală de apreciere a fost că au crezut că sunt mai puternici decât sunt și că Vestul este mai slab decât este. Sunt convins că la această apreciere greșită a contribuit și asaltul asupra Capitoliului și retragerea intempestivă din Afganistan ca fiind semne majore a decadenței SUA”, a spus fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, în exclusivitate pentru Gândul.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase