VIDEO Rafila: „Avem vreo 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid care stau în depozite și mai primim anul viitor încă 19 milioane. Aceste doze vor costa aproape 800.000 de euro”

Publicat: 28/06/2022, 23:01

În acest moment România are în depozite aproximativ 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid și vom mai primi anul viitor încă 19 milioane de doze care însumează circa 800.000 de euro, bani pe care trebuie să îi plătească statul român, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat ce se întâmplă cu vaccinurile pe care România le-a contractat, ministrul Sănătății spune„ Nu se întâmplă nimic. Singurul mesaj pe care l-am primit în legătură cu vaccinul este reprezentanții Comisiei Europene lucrează în interesul statelor membre în sensul renegocierii acestor contracte. Deocamdată, singurul lucru care s-a obținut este ca existe o amânare a livrărilor până spre sfârșitul lunii septembrie pentru dozele care trebuiau vină. Noi mai avem vaccinuri”.

Ministrul spune că în acest moment România are în stoc aproximativ 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid și urmează să mai primim încă 19 milioane de doze în 2023.

„Avem vreo 8,5 milioane de doze de vaccin anticovid care stau în depozite, la un moment dat vor expira. Dar și lucrul ăsta s-a discutat o eventuală prelungire a duratei de valabilitate a vaccinului. rog, sigur, astea sunt studii farmacologice care se fac, care certifică val și mai avem de primit. 

Anul acesta mai avem de primit vreo șapte milioane cel puțin și anul viitor cred 19 milioane. Am fost solidar și noi cu alte nouă țări din Uniunea Europeană. Am trimis o scrisoare, am semnat-o, am discutat-o la Luxembourg, cu reprezentanții Comisiei Europene.  Ne-au explicat că e vorba de un contract comercial în care există obligații contractuale. Nu l-am încheiat noi contractul, dar sigur, noi, în diverse etape, am acceptat anumite cantități”, a declarat el.

Ministrul spune că a primit promisiunea din partea Comisiei Europene de a schimba vaccinurile care trebuie să ne fie livrate în continuare cu vaccinuri actualizate. 

„Ceea ce îngrijora pe mine, pentru și România, totuși e o țară în Uniunea Europeană și poate sprijine alte țări din întreaga lume care au nevoie de vaccin, este și lucrul ăsta. Mecanismul națiunilor, COVAX se numește, care trebuie asigure vaccinuri pentru țări mai sărace, mai cu resurse mai limitate, nu mai primește vaccinuri în momentul de față, deci ei refuză mai primească vaccinuri tocmai datorită lipsei de interes pentru vaccinare în anumite țări.

Trebuie totuși făcut ceva, pentru pericolul pe care eu l-am sesizat este dacă vom ajunge în situația în care vom distruge multe vaccinuri datorită lipsei de încredere, de eficiență sau amândouă pe care le vom plăti, lucrul ăsta va avea un impact nefavorabil asupra campaniei de vaccinare în general, nu legată de COVID, ci legate de încredere, de vaccin.

Vaccinurile din depozite și cele care urmează să vină costă aproximativ 800.000 de euro

În urma discuțiilor, rămâne de văzut dacă vaccinurile pentru anul viitor care n-au fost fabricate, pot se decaleze pe un termen foarte lung livrarea, de exemplu, pentru vaccinare sezonieră, sau se înlocuiască cu alte produse farmaceutice de care avem nevoie.

Întrebat care este suma totală pe care o are de plătit România pentru vaccinurile primite în acest an și pentru cele 19 milioane care ar urma să vină anul viitor, ministrul Sănătății a spus: „ Suma totală pentru anul acesta și anul viitor cred e undeva apropiată de 800.000 de euro.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.