Prima pagină » Emisiuni » Paul Coyer: „China e mult mai CAPABILĂ decât au fost vreodată sovieticii”

Paul Coyer: „China e mult mai CAPABILĂ decât au fost vreodată sovieticii”

Analistul politic american Paul Coyer a vorbit, în emisiunea moderată de H.D. Hartmann, despre evoluția relațiilor dintre Statele Unite și Europa, de la începutul secolului XX până în prezent, punctând tensiunile istorice și noile provocări geopolitice, în special ascensiunea Chinei ca superputere globală. Urmărește aici integral emisiunea.

Coyer a subliniat că politica externă a SUA față de Europa are rădăcini adânci în istorie, începând cu refuzul de a se implica în Primul Război Mondial. Deși perceput drept un concept recent asociat cu Donald Trump, sloganul „America First” a fost folosit pentru prima dată în campania electorală a lui Woodrow Wilson din 1916.

„În Primul Război Mondial, nu am vrut să intrăm în război. De fapt, o să-i surprindă pe mulți telespectatori, deși probabil tu știi asta – Woodrow Wilson, când a candidat pentru realegere în 1916 – știi care a fost sloganul lui? America First.”

Decepția americană față de aliații europeni

După participarea în război, opinia publică americană a devenit tot mai sceptică față de aliații din Europa. Potrivit analistului, percepția generală era că marile puteri europene urmăreau doar menținerea imperiilor lor, în detrimentul intereselor globale.

„Poporul american l-a sprijinit la început, dar mai apoi a ajuns să-l deteste. Și au ajuns să creadă că puterile europene sunt puteri înșelătoare care voiau doar să-și mențină imperiile — ceea ce, într-o anumită măsură, era adevărat.”

Relațiile transatlantice, între admirație și tensiune geopolitică

Coyer a menționat și tensiunile istorice dintre liderii occidentali, evidențiind conflictul de interese dintre Winston Churchill și Franklin D. Roosevelt. În opinia sa, deși între Europa și SUA există o apropiere culturală, relația a fost constant marcată de neîncredere și rivalități strategice. Astăzi, provocarea majoră vine dinspre China, care, spre deosebire de Uniunea Sovietică, are o bază economică solidă.

 „Ei sunt mult mai capabili decât au fost vreodată sovieticii. Sovieticii au fost deștepți, foarte pricepuți la inteligență militară, buni în atât de multe feluri, dezvoltare de armament etc. Dar erau carcase goale în termeni economici și în alte feluri.”

 

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe un post de redactor, iar ulterior a lucrat ca specialist în comunicare. Înainte ... vezi toate articolele

Citește și