VIDEO | Dr. Ioan Boleac: „Tratamentul cu celule stem poate fi făcut și de mai multe ori. Rezultatele sunt promițătoare. În prezent, în România nu se face transplant de celule stem”

Publicat: 27/05/2022, 02:05

Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia-sa a afirmat că rezultatele în urma tratamentului cu celule stem sunt promițătoare, iar procedura poate fi efectuată de mai multe ori. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă a precizat unde se poate face transplant de celule stem și dacă acest lucru este posibil și în țara noastră.

„Tratamentul (cu celule stem n.r) poate fi făcut și de mai multe ori. Majoritatea studiilor au fost făcute pe o singură terapie, însă cu siguranță o a doua terapie sau o terapie ulterioară va ajuta la o recuperare mai bună sau la un tratament mai bun. Rezultatele sunt promițătoare. Însă în procesul acesta de a trece de la o terapie experimentală la un tratament standardizat, ia destul de mult timp așa ceva, însă rezultatele sunt bune”, a precizat dr. Ioan Boleac.

Dr. Ioan Boleac a precizat că, în prezent, în România se poate face doar tratament cu celule stem, transplantul în sine realizându-se în afara țării.

„În principiu, sunt multe bănci din România, care, totuși, stochează celulele stem în afara țării, iar majoritatea centrelor care practică transplant de celule stem sunt în afara țării, sunt în alte țări din Europa. Și atunci celulele stem trebuie transportate dintr-un centru într-altul sau dacă sunt stocate la noi în țară, trebuie transportate în afara țării. În România, în prezent, nu se face transplant de celule stem”, a afirmat dr. Ioan Boleac.

Întrebat ce boli mai pot fi tratate cu celulele stem, în afară de cancerele de sânge și bolile neurologice, dr. Ioan Boleac a răspuns că acestea pot fi folosite „în tratamentul diabetului, în tratamentul arsurilor, al ulcerelor, al diferitelor tipuri de răni. Sunt folosite celule stem în tratamente oftalmologice, dermatologice, în foarte multe ramuri din medicină pot fi folosite”.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.