VIDEO | Victor Alistar, despre modificarea legilor securității naționale: „Este necesară o dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp. Trebuie să modernizezi sistemul de securitate națională la nivelul evoluției tehnologice și geopolitice”

Publicat: 14/06/2022, 01:12
Actualizat: 14/06/2022, 01:16

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a afirmat că modificarea legilor securității ar trebui să urmeze un proces firesc, în timp, alături de o „dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp”. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă a precizat că sistemul de securitate națională trebuie modernizat din punct de vedere al evoluției tehnologice și geopolitice, odată cu aplicarea unor teze de reglementare.

Întrebat care ar fi demersul firesc al modificării legilor securității naționale, Victor Alistar a răspuns că este necesară o „dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp. Dacă am stat atât de mulți ani, cred să putem să stăm pe ele vreun an de zile. Hai nu un an, șase luni, dar cu un proces participativ destul de larg, cu maximă transparență, pentru că dacă aici lucrurile deraiază, statul eșuează, societatea eșuează, economia eșuează. Deci nu-i de joacă pe chestiunea aceasta doar că vrea unul să aibă cheile puterii.

Puterea îți vine, până la urmă, democratic și o pierzi democratic, nu poate să îți vină cvazi-democratic și stim la ce ne referim – 2009 – și să o menții complet nedemocratică. Ce tip de societate vrem? Vrem o societate concentrațională, o vom avea. Deci sunt foarte sensibile și mai e un lucru: nici oamenii din aceste structuri nu trebuie blamați in corpore. De regulă, sunt cazuri individuale care fac abuz la nivel mai mic, dar cei care sunt în vârful piramidei – unii dintre ei sunt cei care capitalizează puterea și neligitimă”.

În ceea ce privește stabilirea legilor securității, membrul CSM din partea societății civile a precizat că pe acestea „trebuie să le propună Guvernul Parlamentului și acolo să fie o dezbatere largă. Cred că o dezbatere trebuie să fie la nivelul elaborării proiectului la Guvern, după care, în Parlament. Și insist pe ideea de consens – poată să nu fie nimeni mulțumit, dacă niciunul nu a câștigat totul și altul a pierdut totul cred că este, până la urmă, o formă a echilibrului – și, de aceea, când spun de consens, mă refer și la organizațiile neguvernamentale și la structurile de apărare a drepturilor omului, la zona de justiție”.

De asemenea, Victor Alistar a menționat că ar fi bine să existe un consens și la nivelul partidelor politice, prin aplicarea unor teze mari de reglementare.

„O teză de reglementare ar fi că trebuie să modernizezi sistemul de securitate națională la nivelul evoluției tehnologice și geopolitice. A doua teză este aceea că trebuie să am un mecanism de control. A treia teză este că mă limitez ca misiune la culegere de informații și punere la dispoziție, interzicând expres orice ingerință, influență pe care aș putea să o exercit”, a menționat Victor Alistar.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer