VIDEO | Victor Alistar, despre oficialii serviciilor de informații: „Ei nu trebuie să își creeze pârghii de putere prin care să păpușeze, de fapt, puterile democratice ale statului. Trebuie să corectăm lipsa de control asupra Serviciilor”

Publicat: 14/06/2022, 00:22
Actualizat: 14/06/2022, 00:26

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre serviciile de informații ale României, dar și despre lipsurile cu care acestea se confruntă. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că statul nostru are nevoie de un sistem de securitate propriu și trebuie corectată lipsa de control asupra Serviciilor.

„Un stat are nevoie de aceste structuri, însă ele trebuie să se ocupe cu ce au de făcut. De pildă, să vadă că există un lobby și un pericol cu privire la independența economică a României, resursele din Marea Neagră, etc. Discutăm și despre spionajul industrial, spionajul economic, de elemente de atacuri teroriste, o gamă largă de amenințări sau vulnerabilități. Asta este ceea ce trebuie să facă ei. Ei nu trebuie să își creeze pârghii de putere prin care să păpușeze, de fapt, puterile democratice ale statului. Uitați-vă la averile mai-marilor din Servicii. Sunt fabuloase. Unii politicieni sunt dulci-copii. Cum s-au făcut ele? Tot prin accesul la informație și manipularea de informație”, a afirmat Victor Alistar.

Cu toate acestea, membrul CSM din partea societății civile a precizat că cel mai grav lucru este ingerința în justiție și faptul că nu există mecanisme de check-and-balance.

„De exemplu, există un soft – DNA-ul a și cumpărat, a avut licitația acum un an de zile finalizată – care permite să intre în device-urile persoanelor care sunt urmărite, să facă o clonă și să vadă ce se întâmplă. Modulul pe care l-au luat permite să cloneze telefonul dumneavoastră și telefonul meu, iar noi doi să nu ne cunoaștem și ne schimbăm mesaje, am înfăptuit. Cum fac eu auditul? Auditul trebuie să îl fac numai în server – auditul informatic al probei. N-am cum s-o fac. La Servicii cu atât mai puțin, pentru că acolo sunt și chestiuni pe care nu trebuie să le vadă nimeni, pe lângă serviciile lor de cercetare penală.

Adică sunt niște elemente de lipsă de echilibru clare. De asemenea, controlul Parlamentului. Nu s-a îmbunătățit nimic. Dacă spunem că avem legile vechi de o mie de ani și că trebuie să le aducem la zi, și eu spun că trebuie să le aducem la zi, că avem nevoie de un sistem de securitate propriu, nu a șaptea speță la căruță a sistemelor fraților mai mari. Dacă tot spunem asta și că trebuie să corectăm niște lucruri, pai hai să corectăm lipsa de control asupra Serviciilor”, a precizat Victor Alistar.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.