VIDEO | Victor Alistar, despre situația actuală a DNA-ului: „O structură specializată de parchet în zona economico-financiară este necesară. La nivel de comunicare încă sunt probleme”

Publicat: 14/06/2022, 02:02
Actualizat: 14/06/2022, 02:03

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre mandatele de siguranță națională, prin care judecătorii să nu mai poată lua dosarele făcute de serviciile de informații și să le transforme în dosare penale. De asemenea, invitatul lui Marius Tucă a precizat că Direcția Națională Anticorupție (DNA) are o nevoie de o structură specializată în zona economică-financiară, probleme existând și la nivel de comunicare.

„Pentru că legea nu stabilește un standard de verificare, judecătorul care primește solicitarea și are acea informare cu privire la problemă și că e nevoie să se urmărească o anumită pistă, nu are criterii după care să o cenzureze. Au fost și situații în care au fost cenzurate, pentru că erau chiar basme sau basmul de acolo n-avea legătură cu siguranța națională, cam ăsta a fost motivul. Adică nu era o amenințare la siguranța națională – prost făcut story-ul, dacă vreți. Dar până la urmă, legea spune că eu îți vin cu un story și tu îmi dai act prin care eu să pot intra în viața privată a unei persoane. Eu cred că aici trebuie să existe niște garanții, în sensul de niște criterii de evaluare, niște criterii de analiză. Noi avem de vreo 3-4 ori mai multe mandate decât sunt în Statele Unite”, a afirmat Victor Alistar.

Întrebat cum vede direcția DNA-ul de acum înainte, membrul CSM din partea societății civile a declarat că este necesară o structură specializată de parchet în zona economico-financiară.

„TI-ul întotdeauna a militat pe specializare pentru a crește eficacitatea statului în a-și realiza misiunea. Nu-l văd recredibilizat, din păcate, dacă nu arată că folosește aceeași măsură în toate cauzele. Că ideea cu temporizarea unora și accelerarea altora persistă, că la nivel de comunicare încă sunt probleme, pentru că prioritizez pe ce comunici și pe altele nu scot o vorbă. Păi ori e de interes public, ori nu e de interes public.

Cred că la momentul la care se vor face următoarele ture de numiri, va trebui căutat un anumit tip de profil de manager – că trebuie să conduci o structură, nu neapărat să faci tu dosarele în mod direct – iar așteptările de la politic să nu fie din nou să-și pună vreun om, ori unii, ori alții. Cum a vrut Stelian Ion, cum au vrut și alții și așa mai departe”, a precizat Victor Alistar.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York