Austriecii de la AGRANA trec de la dulce la amar. Cum vor să pună lacăt pe fabrica de ZAHĂR din Buzău. „Lasă oamenii pe străzi, au PROFIT 10 mil. €”

Publicat: 23/07/2024, 19:47

Compania austriacă Agrana Zucker A.G. a intrat pe piața din România în anul 1998 și deține, acum, două fabrici de zahăr, la Buzău și Roman. Numai că austriecii au decis să pună lacătul la Buzău și să închidă fabrica începând cu data de 1 octombrie a acestui an.

Oficial, încă nu sunt cunoscute cauzele care au dus către această decizie tranșantă a austriecilor, unul dintre motivele invocate de conducerea Agrana România fiind acela că zahărul nu s-ar mai vinde foarte bine. Ar exista stocuri foarte mari și o presiune crescândă în piață din cauza importurilor de zahăr brut.

  • În urmă cu două luni, a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă la fabrica de zahăr de la Buzău, în care erau stipulate plăți compensatorii în cazul unor disponibilizări colective.
  • Surprinzător, patronatul companiei Agrana România – care se recomandă a fi „una din principalele companii din domeniul zahărului din Europa Centrală și de Est” – a tăcut mâlc și nu și-a anunțat niciun moment intenția de a închide fabrica de zahăr de la Buzău.
  • Conducerea sindicatului din fabrică a fost invitată, marți, la discuții cu patronatul.

Ne-au scos din Schengen, lasă oamenii pe străzi, au scos profit 10 milioane euro

Potrivit surselor Gândul, însă, mutarea de ultimă oră a austriecilor ar avea în spate cu totul altceva. Agrana România ar fi obținut profituri foarte mari în anul 2022, mult mai puțin în anul 2023, iar acum, pur și simplu, vrea să închidă „conturile” la Buzău.

Austriecii au reușit să facă 10 milioane de euro profit, în anul 2022, iar anul trecut au mai dat o gaură de 2 milioane de euro și se retrag. Numai că nici nu au comunicat sindicatelor această măsură a retragerii.

Supermarketurile ar trebui să-i amendeze pe austrieci, să nu mai primească zahăr Coronița și Mărgăritar la rafturi, după ce angajații români sunt lăsați pe stradă fără plăți compensatorii.

Ne-au scos din Schengen, lasă oamenii pe străzi, au scos profit 10 milioane de euro”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

Dragoș Frumosu: „Nu declară închiderea punctului de lucru, ci conservarea lui, în spate se ascunde altceva”

În exclusivitate pentru Gândul, Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, a declarat că Agrana România va avea în organizația sindicală pe care o conduce un adversar foarte puternic.

Dragoș Frumosu a precizat că, din experiența sa, ideea că austriecii nu ar vrea să închidă fabrica de zahăr de la Buzău, ci doar să o pună în conservare, este o „manevră”.

Nu știu exact cum s-a finalizat sau dacă s-a finalizat întâlnirea de astăzi, dacă nu mă înșel de la ora 11.00, dintre sindicat și reprezentanții angajatorului, este o întâlnire care, teoretic, fusese stabilită dinainte, fără să se știe despre subiectul acesta de ultimă oră. Motivația lor este, din punctul meu de vedere, destul de puerilă.

Ei, teoretic, nu declară închiderea punctului de lucru, ci conservarea lui, însă eu cred că în spate se ascunde altceva.

Noi, în urmă cu două luni, am finalizat negocierea contractului colectiv de muncă la Agrana, moment în care colegii mei, auzind discuții despre o eventuală închidere, au pus aceste întrebări și li s-a garantat că nu se va întâmpla lucrul ăsta și că vor găsi toate soluțiile necesare, astfel încât să nu se întâmple așa ceva.

După care au venit, peste noapte – între ghilimele fie spus – cu această decizie. Ei propun unor angajați să se mute la Roman, în ideea că, vezi Doamne, le oferă niște locuri de muncă. Pe alții îi disponibilizează. Lucrurile astea trebuie negociate și vor avea în Federație un adversar foarte puternic. În contractul colectiv de muncă există articol care precizează acordarea salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor colective, dar nicidecum în cazul unor închideri sau conservări care să depășească un an.

Necunoscând această situație, nu am încercat să negociem așa ceva, ei garantând că nu se va întâmpla lucrul ăsta. Din experiența pe care noi o avem, cred că este un pic de manevră. Este pur și simplu un punct de vedere personal, venit din experiență.

Nu poți să-l obligi pe un om să meargă de la Buzău la Roman, să te faci că-i oferi un loc de muncă și el refuză, în condițiile în care el, în Buzău, are locuință, are nevastă sau soț, familia are copii și tu vrei să îl duci la sute de kilometri distanță”, a spus Dragoș Frumosu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Cred că încearcă să nu dea salariile compensatorii. Noi vom fi lângă oameni”

Dragoș Frumosu a adăugat că așa-zisa „conservare” a fabricii de zahăr din Buzău, termen preferat de austriecii de la Agrana, nu reprezintă decât modalitatea prin care ar evita să plătească salriile compensatorii celor disponibilizați.

Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta a precizat, totodată, că federația pe care o conduce va apela la toate prâghiile de care dispune pentru ca oamenii de la fabrica de zahăr din Buzău să fie protejați.

Cred că această metodă și această propunere a lor vizavi de conservare, nu închidere, este numai o strategie – unii sunt trimiși în altă parte, alții sunt disponibilizați – pentru a evita disponibilizările colective. Conform legii, disponibilizare colectivă înseamnă când avem minim 10% dintre angajații unei societăți care să fie disponibilizați.

Eu cred că ei încearcă acest lucru ca să nu dea salariile compensatorii. Noi vom fi lângă oameni și vom negocia cât mai multe drepturi pentru oameni în situația asta.

Vom apela și la organizațiile europene și internaționale la care suntem afiliați, pentru că și sinficatul din Agrana Austria este afiliat la EFFAT (n.red. – Federația Europeană a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism), unde suntem și noi. Vom organiza, probabil, un miting chiar la sediul firmei din Austria, cu angajați pe care o să-i urcăm într-un autocar și îi ducem acolo. Și chiar la EFFAT, la organizația europeană, unde suntem afiliați. Lucrurile trebuie să decurgă corect vizavi de oameni.

Oamenii rămân fără locuri de muncă, există tatonări pentru a vedea dacă nu reușim noi să le găsim unor oameni locuri de muncă. Este grav că din 33 de fabrici de zahăr care existau în România – s-a încercat distrugerea sectorului  – azi nu mai funcționează decât Romanul, care este tot a Agranei, cu semne de întrebare și acolo, și Ludușul.

O mare parte a multinaționalelor care au investit în zahăr, în România – Tereos, care a fost la Luduș, Pfeifer & Langen, care a fost la Oradea și a închis, Sucrerie de Bazancourt, care a fost la Arad și a închis -, după ce și-au făcut buzunarele pline, atât timp cât sfecla a fost subvenționată la nivel european, au funcționat în România, după care și-au luat tălpășița”, a spus Dragoș Frumosu, în exclusivitate pentru Gândul.

Austriecii de la Agrana România au vrut să joace tare pe piața zahărului din România

În anul 1998, compania Agrana Zucker A.G. a demarat investiţii de amploare în industria zahărului şi amidonului din România, cumpărând:

  • S.C. Danubiana Roman S.A.
  • S.C. Zahărul S.A Buzău
  • S.C. Beta Țăndărei S.A.

Acum, compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei (AGFD Țăndărei a fost preluată de grupul Agrana în 2001).

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, fabricile de zahăr au optat – în anul 2005 – pentru ”o administrare și un management mai eficiente”, și așa a fost înființată compania Agrana România.

În anul 2018, Agrana România SA devine Agrana România SRL, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.

  • AGRANA România – capital social de 80.919.033,80 lei divizat în 809.190.338 acţiuni – a lucrat cu un număr mediu de 342 de salariaţi în anul 2020, faţă de 396 de oameni în 2019.
  • În anul 2021, cifra de afaceri a Agrana România a fost de 675.517.983 de lei și, așa cum afirmă reprezentanții companiei, peste 100.000 de tone sunt produse anual în țara noastră.

Pentru Româniafirma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE, ne lăsăm păcăliți

Activitatea principală a companiei Agrana România este producerea de zahăr, atât din zahăr brut importat, cât și din sfeclă de zahăr.

Dar, spun sursele Gândul, cu toate  Agrana produce în România zahăr din sfecla de zahăr, pe piața românească pune în vânzare produsele Coronița și Mărgăritar, care ar fi zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE”.

Mai mult, aceleași surse au dezvăluit, în exclusivitate pentru Gândul, și ”mecanismul” prin care zahărul produs în România pleacă spre alte zări, iar românii cumpără, la raft, doar zahăr originar ”din UE și din afara UE”, așa cum este specificat, de altfel, pe punga de zahăr ”Coronița”.

Zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs în țara noastră, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportat către alte destinații ”mai atractive”.

”Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firma-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive. Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsam păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească”, avertizează sursele Gândul. (mai multe informații AICI)


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Drumul unei industrii de la dulce la amar. Cum au dispărut 30 de fabrici de zahăr

CNAB acuză firma afaceristului Urdăreanu că nu a trimis raportul tehnic după avaria de la aeroport. PRESIUNI pentru ca UTI să nu fie penalizată!

Abonat la MITĂ, șeful Termoficării Brașov a fost dat pe mâna DNA chiar de subalterni. Dovezile zdrobitoare aduse de omul din spatele ”firmei de casă”

Procurorii au descifrat MESAJELE CRIPTATE pe WhatsApp ale șefului șpăgar din CEO. Discuții în cifre despre plăți către ”băieții deștepți din Energie”

Lista ȘPĂGILOR primite de șeful Termoficării Brașov. Mituitorul îi împlinea dorințele, de la covoare, lustre, televizoare la ceas ”domnos” de 6.000 €

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A muncit 104 zile, cu numai una de pauză, i-au cedat organele și a murit
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila!...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Pățania unei românce înstărite care a plătit 10.000 de euro pentru vacanța perfectă. „E posibil...
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure...
Un bărbat din Constanța a omorât două femei pentru a le fura mașinile de lux....
Carmen Iohannis NU mai ARATĂ cum știai! Soția președintelui și-a schimbat look-ul! Cum a apărut...
Soluția de 20 de lei care poate reduce durata răcelii la copii și previne răspândirea...
Ploi şi vijelii în toată ţara, până joi dimineaţă. La noapte, 14 judeţe şi Capitala...
VIDEO „Numai prin cimitir stăm, știm că nu e liniștită acolo”. Părinții Antoniei, fata ucisă...
Doctorița Marina Gavril, ucisă pentru bani! Ce a făcut asasinul, imediat după crimă, cu telefonul...
Adela Popescu trece printr-o criză de nervi și îl bate pe Radu Vâlcan, în fata...
Este bine să ții piciorul pe frână când stai la semafor, sau nu?
Coreea de Nord anunţă că va creşte „exponenţial” numărul de arme nucleare. Pe cine dă...
Cea mai POPULARĂ metodă de slăbit crește RISCUL de CANCER
Durere infinită în muzica populară. S-a stins maestrul naiului din România
Super-trenul lui Nicolae Ceaușescu. Ce s-a ales de bijuteria prezidențială
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit....
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este...
Horoscop zilnic, 11 septembrie 2024: O nouă idilă ar putea să se ivească la orizont...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Un studiu sugerează că galaxia noastră și-a început deja coliziunea cu Andromeda