EXCLUSIV | Ce pot mânca bolnavii de cancer la masa de Paști. Cum pot depăși sindromul depresiei de sărbători

EXCLUSIV | Ce pot mânca bolnavii de cancer la masa de Paști. Cum pot depăși sindromul depresiei de sărbători
Publicat: 08/04/2023, 11:00
Actualizat: 08/04/2023, 19:41

De Paști, gătește de plăcere alături de prieteni, susțin la unison nutriționiștii și psihoterapeuții. Beneficiile acestei întreprinderi, în opinia specialiștilor, sunt general valabile, dar în acest caz vorbim de pacienții depistați cu cancer aflați în tratament la domiciliu. Ce au voie să mănânce și cum pot depăși depresia de sărbători, mai ales în această situație specială? Iată sfaturile experților.

Uneori, cancerul poate fi învins, dar nu de unul singur. În vindecarea unor forme de cancer, pe scurt, sunt necesare atât calitatea actului medical de specialitate propriu-zis, cât și aportul psihoterapeutului, nutriționistului, sprijinul familiei și prietenilor și calitatea vieții: confort financiar, activitate cotidiană de orice fel, sport, hobby, interacțiune. Pentru credincioșii practicanți, religia are o contribuție extrem de importantă.

În cazul meniului tradițional de Paști, nu ar exista restricții pentru bolnavii de cancer, cu excepția moderației.

Evident, meniul de Paști nu este la liber și în cazul pacienților care au și alte afecțiuni: diabet, ciroze, hepatite, boli cardiovasculare etc. În aceste cazuri, meniul trebuie pregătit așa cum recomandă medicul curant și nutriționistul.

”Spre deosebire de Crăciun, meniul tradițional abundă de legume și verdeață, toate recomandate de nutriționiști în perioada tratamentului, și nu numai. Meniul de Crăciun abundă, din păcate, de multe alimente procesate industrial, mezeluri, afumături, conserve etc, toate contraindicate, nu numai în cazul bolnavilor de cancer. Adică aditivi, conservanți, coloranți și alte otrăvuri inventate în marea bucătărie mondială.

De Paști, doar cozonacul și drobul pot fi cumpărate de-a gata, restul e home-made. Dar meniul de Paști, uneori, în functie de patologie, de starea de sănătate, de tipul de tumoră și de schema de tratament, poate deveni, pentru unii pacienți, greu digerabil”, ne confirmă nutriționistul dietetician Raluca Bârzu, fondatorul publicației de specialitate Oncopedia.ro

Așadar, gătește cu plăcere și de plăcere, nu contează rețeta, cantitatea sau calitatea, activitatea în sine aduce o stare de bine, chiar dacă nu faci mare lucru. Mișcă-te, fă piața, la final bea o bere, cu sau fără alcool, cu necunoscuții din jur, este un alt sfat al psihologilor. Starea de bine este foarte importantă.

Meniul obișnuit

Ce alimente să consumi și cum să îți pregătești organismul în lupta cu cancerul chiar și atunci când sărbătorim Sfintele Paște?

”În tradiția culinară românească se știe că de Paște există câteva tipuri de alimente care nu pot lipsi și care trebuie să fie pe masa fiecărui român, indiferent dacă este sănătos, bolnav, bogat sau sărac, dacă este singur sau dacă este alături de familie.

Și, pentru că suntem în preajma Sărbătorilor de Paște, alimentele preferate de români sunt reprezentate de ou, miel, vin și cozonac sau pască. Până aici, nimic ieșit din comun, chiar și atunci când discutăm despre alimentația pacientului oncologic. Toate alimentele enumerate mai sus nu au contraindicație în alimentația pacientului oncologic dacă ele sunt preparate fără exces de grăsime, dacă nu se prăjesc exclusiv în ulei și dacă se consumă în cantități moderate.

După un diagnostic de cancer, pacienții – sau familia și prietenii lor – încep adesea să se gândească la modul în care alimentele pot afecta cancerul și tratamentul acestuia. Prietenii bine intenționați vă pot «sfătui» să urmați o anumită dietă, să evitați să consumați anumite alimente sau să includeți în alimentație diverse «alimente miraculoase care vă pot vindeca de cancer», ori să urmați «diete anticancer». Unii dintre dumneavoastră caută informații pe internet, dar ceea ce găsiți acolo poate fi confuz, conflictual și copleșitor. Este greu să știi în cine să ai încredere.

Tot specialiștii în nutriția pacientului oncologic vă pot spune și confirma că obiectivul principal al nutriției în timpul tratamentului pentru cancer, dar și după terminarea tratamentului este menținerea capacității organismului de a tolera tratamentul, de a se pregăti pentru efectele secundare ale tratamentelor”, explică dr. Raluca Bârzu.

Suntem indivizi unici și, chiar dacă unii dintre dumneavoastră suferiți de același tip de cancer sau aveți același tip de tratament oncologic, nu uitați că răspunsul la tratament este diferit, deoarece unii dintre dumneavoastră au și alte afecțiuni în istoricul de boală, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecțiuni renale, și în acest caz, recomandările nutriționale vor diferi de la un pacient la altul, susține nutriționistul dietetician.

Cauzele sindromului depresiei de Paști

Depresia la pacientul oncologic este foarte frecvent întâlnită, având o rată de incidență între 30 și 60 la sută.

“Această tulburare apare în general datorită unor factori de vulnerabilitate pe care pacientul oncologic îi are înainte de existența diagnosticului oncologic, iar pe de altă parte, datorită efectelor secundare ale tratamentelor specifice, de tipul chimioterapie și radioterapiei.

În contextul sărbătorilor pascale, simptomatologia acestei tulburări se poate accentua, astfel încât o să observăm o emotivitate crescută în rândul pacienților, însoțită de o retragere socială accentuată. În momentul diagnosticului, această boală devine o boală a întregii familii”, explică doctor psiholog Ramona Schenker, de la Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie” Craiova.

Simptomele depresiei de sărbători

Este foarte important, în special în cazul bolnavilor de cancer, să nu pierzi din vedere semnele care, în cazuri grave, pot duce la depresie clinică, inclusiv la o tulburare afectivă sezonieră care constă în episoade de depresie sau o agravare a depresiei existente în perioade de toamnă târzie și iarnă timpurie:

  • persoana în cauză se poate simți deprimată și lipsită de speranța;
  • îi este dificil să se concentreze, să doarmă, să fie motivată;
  • sunt cazuri în care aceste persoane se pot gândi la sinucidere.

Frustrare, irascibilitate, furie, “handicap” și inutilitate

La nivel social, sărbătorile pascale presupun realizarea anumitor ritualuri, denumite obiceiuri sau datini, la care pacientul oncologic, prin prisma stării de sănătate precare pe care o manifestă, nu mai poate participa.

”Efectele secundare ale tratamentelor specifice sunt deja foarte bine cunoscute: oboseala, irascibilitatea, sindromul emetic post-chimioterapie, alopecia, modificarea imaginii corporale prin prisma diverselor intervenții chirurgicale, toate acestea duc la retragere socială și izolare.

Deși nu există contraindicații în ceea ce privește alimentația pacientului oncologic, anumite alimente încep să fie evitate din cauza intoleranței, ca efect secundar al tratamentului. Consumul de ouă, miel, drob și diverse mâncăruri tradiționale devin astfel alimente greu digerabile, care scot pacientul din normalitatea socială tradițională, generând frustrare, irascibilitate și furie, întărind statutul de bolnav și accentuând starea de «handicap» și inutilitate.

Ritualurile bisericești scot pacientul din mediul lui de siguranță, obligându-l să se confrunte cu interacțiunea socială, și astfel să își expună «noua înfățișare» sculptată de efectele tratamentelor: paloarea, lipsa părului, a mustaței sau a unei părți corporale.

Un alt motiv de îngrijorare în timpul sărbătorilor pascale îl reprezintă «colapsul sistemului sanitar», generat de zilele libere prelungite. În general, pacienții devin anxioși pentru că se simt în nesiguranță în afara rutinei medicale.

Pe de altă parte, există și persoane care, pe parcursul diagnosticului, își pierd partenerii. Doliul, cu toate implicațiile emoționale, dar si tradiționale, nu face altceva decât să complice traseul pacientului oncologic și să accentueze simptomatologia depresivă în preajma unor evenimente sociale cu implicații familiale.

Nu există rețetă sau schemă de tratament psihiatric să depășești acest moment, depresia de sărbători, doar recomandări general valabile, interacțiune directă cu prietenii, familia, activitate sportivă sau alta, gătitul, pe cât se poate. Un pic din toate”, încheie doctor psiholog Ramona Schenker.


CITEȘTE ȘI:

Cum poți face CANCER din cauza hârtiei igienice. Pericol imens pentru sănătate

Mărturisirile emoționante ale unei bolnave de cancer în fază terminală. „Am simțit o lovitură puternică. Nu puteam să cred ce auzeam”

Meteorologii Accuweather, prima PROGNOZĂ pentru Paște. Cum o să fie vremea în București și în cele mai mari orașe din România

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului