Prima pagină » EXCLUSIV » Doar 3,8 milioane de români și-au făcut carduri europene de asigurări de sănătate și nu toate sunt valabile. Care sunt avantajele și cum se pot obține

Doar 3,8 milioane de români și-au făcut carduri europene de asigurări de sănătate și nu toate sunt valabile. Care sunt avantajele și cum se pot obține

Doar 3,8 milioane de români și-au făcut carduri europene de asigurări de sănătate și nu toate sunt valabile. Care sunt avantajele și cum se pot obține

Orice român asigurat care se află temporar, adică pentru mai puțin de o jumătate de an, pe teritoriul statelor membre ale UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate obține, gratuit, un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care îi dă dreptul la asistența medicală, dacă apare o urgență în timpul șederii. Astfel, chiar românii aflați în vacanță în aceste zone ar putea să aibă acces la servicii medicale gratuite, cu mențiunea că uneori fiind necesară coplata, dacă uită sau nu vor să încheie o asigurare de călătorie care să includă și aceste servicii.

Doar un procent foarte mic, unitar, din totalul beneficiarilor sistemului de asigurări de sănătate sunt titulari și ai unui card european de asigurări sociale de sănătate, pe lângă cel național, conform cifrelor furnizate de oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la solicitarea Gândul, valabile la finalul lunii martie.

Din momentul aderării la Uniunea Europeană, orice român asigurat poate să solicite un card european de asigurări sociale de sănătate, documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată.

Evoluția solicitărilor

Dar, în cei 18 ani și trei luni de la aderarea la Uniunea Europeană și lansarea acestui instrument, 1 ianuarie 2007, și până la 31 martie 2025, doar 3.822.531 carduri europene au fost emise și distribuite, potrivit răspunsului directorul general al CNAS, Dr. Mihaela Ion.

Numărul cardurilor emise și distribuite anual în ultimii cinci ani a fost în creștere, dar și pentru că primul an a coincid cu debutul pandemiei de COVID-19.

  • 2020 – 161.750 carduri europene emise și distribuite;
  • 2021 – 178.720 carduri europene emise și distribuite;
  • 2022 – 283.584 carduri europene emise și distribuite;
  • 2023 – 292.013 carduri europene emise și distribuite;
  • 2024 – 379.648 carduri europene emise și distribuite.

Conform datelor furnizate de CNAS, numărul de carduri europene și certificate provizorii de înlocuire valabile la momentul procesării solicitări Gândul era de aproximativ 700.000.

„Numărul cardurilor valabile nu poate fi determinat direct, având în vedere că responsabilitatea păstrării cardurilor în bune condiții revine titularilor. Am extras numărul cardurilor europene emise în perioada 1 mai 2023 – prezent, care sunt în interiorul termenul de valabilitate de doi ani, precum și numărul cardurilor anulate, din cele emise începând cu data de 1 mai 2023. Astfel, în perioada menționată au fost emise și distribuite 697.335 carduri europene, din care 1.298 au fost anulate, din motive de pierdere, furt, distrugere, schimbare a numelui titularului”, a explicat directorul general al CNAS, pentru Gândul.

Mai mul, precizează Dr. Mihaela Ion, trebuie însă menționat că de serviciile oferite de cardul european pot beneficia doar persoanele asigurate, iar numărul de carduri valabile nu reflectă și numărul de persoane beneficiare, deoarece unele din persoanele care au fost asigurate la momentul emiterii cardului este posibil să fie neasigurate în prezent.

„Totodată, nu putem exclude posibilitatea existenței unui număr de persoane care nu au declarat pierderea, furtul sau deteriorarea cardului european. Pe de altă parte, în perioada menționată au fost emise și 8.059 certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate, pentru cazurile în care persoana respectivă nu a solicitat cardul la plecarea în străinătate, l-a pierdut, a fost distrus, i-a fost furat ori cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară”, a precizat directorul general al CNAS.

Câți asigurați sunt în România

Numărul cardurilor valabile la final de martie 2025, de aproximativ 700.000, înseamnă 4,3% din totalul românilor eligibili.

Datele CNAS arată că pe listele medicilor de familie în ultima zi din 2024 a fost de 16,12 milioane de asigurați.

Conform legii, contribuția de 10% la asigurarea de sănătate este datorată de persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor + alte venituri impozabile – venituri din activități independente, activități din agricultură, silvicultură, piscicultură, cedarea folosinței bunurilor, venituri din proprietate intelectuală.

Doar 6,71 de milioane de asigurați sunt și plătitori, respectiv echivalentul numărului de contracte individuale de muncă ale salariaților, dintre care unii au mai multe încheiate, adică puțin peste 40% din total.

Restul de 9,41 de milioane de asigurați fac parte din categoriile de beneficiari fără plata CASS, precum copii, șomerii, pensionarii și alții.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în 2024, România a înregistrat 5.746.452 de salariați, cel mai mare număr din ultimii 10 ani, iar numărul contractelor individuale de muncă a fost, la finalul anului trecut, de 6.710.815, cu peste 700.000 mai mare decât acum 10 ani.

Pașii pentru obținerea cardului european

Informații detaliate despre modul de obținere și utilizare a cardului european de asigurări de sănătate, inclusiv un manual pentru depunerea cererii sunt disponibile pe site-ul CNAS și site-ul dedicat https://www.cardeuropean.ro

  • Ce este Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS)?

Începând cu anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul României pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le dă dreptul la asistenta medicala devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult șase luni.

Titularii cardului european emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiul Economic European sau Confederaţia Elveţiană sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în perioada de valabilitate a cardului, beneficiază de servicii medicale în Romania în aceleaşi condiţii ca şi persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din ţara noastră.

Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda asistenţă medicală necesară, urmând a evidenţia şi raporta distinct caselor de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane.

  • Care sunt serviciile medicale pe care le acoperă CEASS?

Asiguratul care posedă CEASS beneficiază de serviciile medicale devenite necesare, în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, in aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.

Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară coplata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care ne sunt acordate aceste servicii.

Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează întru-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

CEASS acoperă numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.

Decontarea serviciilor medicale aferente cardului european se face la nivel interinstituţional.

  • Cum intri în posesia CEASS?

Acest card se eliberează la cerere, iar cererea se poate transmite online accesând platforma informatică https://www.cardeuropean.ro.

Aici este publicat și un Manual pentru depuderea cererilor online.

Asiguratul va intra in posesia cardului în termen de maxim șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE.

Potrivti CNAS, în cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea Cardului European sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP)

Costul cardului european este suportat din FNUASS ( Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate).

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de 2 ani de la data emiterii.

  • Ce facem în absenţa CEASS-ului?

În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia CEASS ( nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul ( prin poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate.

Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.

Certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi CEASS.

Colaj foto CNAS, Envato Elements – caracter ilustrativ

Citiți și:

Larisa Mezinu, vicepreședinte CNAS: Platforma informatică a Casei de Asigurări „este ȚINUTĂ pe APARATE”

GUVERNUL majorează bugetul asigurărilor sociale de sănătate/De la 1 Iulie, intră în vigoare și pachetele de servicii pentru asigurați și neasigurați

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și