EXCLUSIV | Banii folosiți la flagrantul lui Buzatu au revenit în fondurile operative ale DNA! Trei ofițeri au păzit sacoșa cu bani în timpul acțiunii

Publicat: 25/09/2023, 13:39

Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a fost prins, în flagrant – de procurorii DNA Iași -, în timp ce primea 1,25 milioane lei mită. Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Surse din mediul judiciar au povestit, în exclusivitate pentru Gândul, emoțiile cu care trei ofițeri judiciari ai structurii, delegați efectueze acte de urmărire penală în dosarul președintelui CJ Dumitru Buzatu – vezi AICI imagini din momentul reținerii acestuia -, au păzit sacoșa cu teancuri de bancnote de 500 de lei.

Cei trei ofițeri care au dus la bun sfârșit cazul prin reușita flagrantului delict în cazul președintelui CJ Vaslui au devenit, practic, ”umbrele” protagoniștilor și nu au scăpat din ochi, nicio secundă, geanta cu bani care a fost manipulată de colaboratorii DNA și ulterior de Dumitru Buzatu.

”Au stat ascunși, au stat în câmp, feriți, dați seama. S-a supravegheat totul de la mare distanță. Nu era permisă nicio greșeală, iar cea mai mică scăpare putea duce la compromiterea acțiunii și ,implicit, la probleme în dosarul penal”, a declarat una dintre sursele consultate de Gândul.

”Dispune arestarea preventivă a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 6 şi art. 7 lit. a din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 C.pen, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi. Pronunţată în Camera de consiliu, azi, 23.09.2023”

Tribunalul Vaslui

Ce s-a întâmplat atunci când evenimentele au devenit ”dinamice”

Potrivit surselor menționate, cei trei polițiști judiciari și-au împărțit sarcinile și pozițiile din teren, fiecare având de acoperit un anume areal. Ei au stat mereu în contact unii cu ceilalți și cu procurorul de caz, transmițând, în timp real, ce se întâmplă în teren cu geanta în care se aflau banii de flagrant ai DNA.

Când lucrurile au început să devină ”dinamice”, povestesc aceleași surse, în exclusivitate pentru Gândul, respectiv atunci când colaboratorul DNA a mers la mașină pentru a lua a geanta pusă la dispoziție de procuror și pentru a o ”pasa” șefului CJ Vaslui, ofițerii s-au repliat.

Astfel, unul ar fi mers imediat la punctul prestabilit de debut al flagrantului, în așteptarea mașinii liderului CJ. Unul ar fi stat ”coadă” pe urmele mașinii, transmițând locația vehicului în timp real, iar un al treilea ar fi mers pe un teren din apropiere pentru surprinderea în imagini și filmări video a întregului ”tablou”.

Aceleași surse judiciare precizate mai sus povestesc că, imediat după flagrantul delict, banii au fost aduși la sediul DNA, unde au fost reverificați, s-a întocmit un proces verbal, iar apoi au fost redepuși în fondul de flagrant al instituției.

”Această sumă își așteaptă viitori clienți, deși noi sperăm nu fie nevoie îi mai folosim”, au mai declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD

Procurorii DNA îl acuză pe „baronul” PSD din Vaslui de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pentru fapta sa, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar avocații săi au contestat deja această măsură, care va fi judecată de Curtea de Apel Iași, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, iar în locul său a fost numit interimar Dragoș Benea.

De asemenea, Tudor Buzatu, fiul liderului vasluian, a demisionat din funcția de secretar de stat.

Dumitru Buzatu a fost reţinut, sâmbătă dimineaţa, de procurorii DNA Iaşi, după ce a fost prins vineri seara în timp ce primea 1,25 milioane de lei mită pentru a ajuta o companie să obţină un contract.

Dumitru Buzatu, presiuni pentru a primi mită

Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor săi, potrivit procurorilor DNA, care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene, pentru ca unele sume de bani să fie decontate către firmele care aveau contracte, în funcţie de propriile interese.

În dosarul în care a fost prins în flagrant primind mită, Buzatu ar fi făcut, iniţial, presiuni pentru ca o expertiză să fie în defavoarea constructorului, pentru ca, ulterior, să se intereseze personal de modul în care se derulau contractele şi plăţile, după ce omul de afaceri care l-a denunţat i-a promis mita.

Potrivit documentelor DNA, proiectul derulat de firma omului de afaceri care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA era finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi viza reabilitatea mai multor tronsoane de drum, întregul proiect depăşind, ca valoare, 222 de milioane de lei şi fiind împărţit în trei loturi.

În anul 2019, firma şi-a adjudecat, ca ofertant unic, două dintre cele trei loturi, unul în valoare de 50,4 milioane lei, celălalt în valoare de puţin peste 20 de milioane de lei.

”În cursul anului 2021, pe fondul deteriorării relaţiei dintre Buzatu Dumitru şi (…..), care controlează (…..) SRL şi (…..) SRL (CUI (…..), există indicii privind intervenţiile preşedintelui CJ Vaslui pe linia influenţării conducerilor unor autorităţi publice cu atribuţii de verificare şi control pentru defavorizarea (…..) SRL, care execută lucrări pe două din cele trei loturi componente ale proiectului POR 2014 – 2020 REGIUNEA NORD-EST – AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 4: Vaslui – Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246).

Ulterior, în cadrul execuţiilor subsecvente au fost vehiculate suspiciuni cu privire la încălcarea criteriilor calitative asumate de (…..) SRL, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamţ recomandând realizarea unei expertize tehnice pentru determinarea cantităţii şi calităţii materialelor utilizate, cu ocazia controlului realizat la data de 06.07.2021 la obiectivul investiţional”, se arată în documentele DNA.

DNA: ”Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii”

În acest context, în luna august a anului 2021, o firmă din Piatra Neamţ a încheiat cu Consiliul Judeţean Vaslui un contract care prevedea realizarea unei expertize care să arate în ce măsură prevederile din caietul de sarcini pentru realizarea celor două loturi au fost respectate.

Procurorii DNA au reţinut, pe parcursul anchetei, că Buzatu a făcut presiuni asupra reprezentanţilor firmei pentru a modifica rezultatele expertizei, deşi primele concluzii arătau că cerinţele fuseseră respectate.

„Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii (…..) SRL Neamţ, (…..), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (…..) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea şi calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse. Rezultatele parţiale ale expertizei indicau respectarea cerinţelor contractuale de către (…..) SRL, expertul solicitând, ulterior, rezilierea contractului încheiat cu CJ Vaslui invocând o serie de probleme de natură personală”, precizează DNA.

”Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate”

În cele din urmă, expertiza realizată de o asociere formată din alte societăţi – controlate însă de către acelaşi expert, la începutul anului 2022 – a condus la concluzia că firma care realizase lucrările trebuia să primească cu câteva milioane de lei mai puţin decât prevedea contractul.

”Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau şi înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de (…..) SRL.

Urmare a efectuării acestei expertize, activităţile de execuţie din cadrul proiectului POR – Cod SMIS 108704 au fost oprite în cursul lunii iunie 2022. (…..) În fapt, de la momentul depunerii expertizei, respectiv de la începutul anului 2022, SC (…..) SRL trebuia să primească de la CJ Vaslui suma de aprox. 15.000.000 lei aferentă lucrărilor executate pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui, ulterior urmând a-i fi imputate sumele de bani conform concluziilor expertizei, sume comunicate prin actul adiţional nr.(…..)28.02.2023.

În perioada 2022-2023 (…..) a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii SC (…..) SRL, inclusiv cu numitul (…..), cărora le-a pretins sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiţii. (…..) le-a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui”, se arată în documentele procurorilor DNA.

”Suma pretinsă de (…..) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (…..) a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanţii CJ Vaslui”

Extras din referatul DNA

”Preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări”

La jumătatea lunii februarie, a fost încheiat un contract privind ”adaptarea concluziilor” primei expertize.

”În cursul lunii mai 2023 (…..) a înaintat către reprezentanţii CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse iniţial, activitate prin care a redus la aprx. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC (…..) SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafaţa loturilor 1 şi 2 a Drumului Strategic.

De asemenea (…..) a calculat şi sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei faţă de suma iniţială de 5.206.954 lei. Aceste concluzii cât şi centralizatorul cu sumele pe care l-a emis (…..) au fost acceptate de către CJ Vaslui”, precizează anchetatorii.

Ulterior acestui fapt, preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări, argumentând faptul că lista de cantităţi ale materialelor folosite pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerinţele supervizorului”.

”Drept urmare, antreprenorul SC (…..) SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 faţă de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima iniţial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenorul SC (…..) SRL de către reprezentanţii CJ Vaslui reprezintă o presiune asupra numitului (…..) de a accepta condiţiile impuse de aceştia. Este de menţionat faptul că antreprenorul a executat lucrările la obiectivul de investiţie, respectiv lot 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în cursul anului 2021 iar până în cursul lunii septembrie 2023 nu i-a fost achitată această sumă”, se arată în referatul DNA. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

Prefectul de Vaslui va emite un ordin de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcția de președinte al Consiliului Județean

Încă o persoană a fost reținută în dosarul lui Dumitru Buzatu. Un expert este acuzat că ar fi luat peste 700 de mii de lei mită

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu crede că politicianului i s-a înscenat totul. Senatoarea Gabriela Crețu: „Nu cred că are așa mare avere”

Senatoarea Gabriela Crețu, fosta soție a lui Dumitru Buzatu, a răbufnit după ce și ea a fost exclusă din partid

Cinci clădiri, nouă terenuri, zeci de mii de lei . Averea declarată a lui Dumitru Buzatu, de trei ori deputat și președinte al CJ Vaslui de 12 ani

Lucian Romașcanu, despre excluderea lui Dumitru Buzatu din partid: „Decizie corectă. Toleranță zero față de astfel de fapte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit