Noi detalii din dosarul Coldea-Dumbravă. Care ar fi fost, de fapt, mecanismul traficului de influență în favoarea lui Hideg / Nume-surpriză la audieri

Noi detalii din dosarul Coldea-Dumbravă. Care ar fi fost, de fapt, mecanismul traficului de influență în favoarea lui Hideg / Nume-surpriză la audieri
Publicat: 24/05/2024, 15:21
Actualizat: 24/05/2024, 15:26

Gândul vă prezintă, în exclusivitate, noi detalii din dosarul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Potrivit surselor noastre, vor fi citate și alte persoane în legătură cu cauza.

Doi dintre cei care vor fi citați la DNA în dosar sunt afaceristul Bogdan Neidoni și generalul SRI Dumitru Cocoru, conform surselor menționate.

Între anii 1996 – 1997, Bogdan Gabriel Neidoni ar fi fost angajat al SRI, după ce a absolvit Facultatea de Psihosociologie din cadrul Institutului Național de Informații, între anii 1992- 1996

Bogdan Neidoni este, de altfel, fiul fostului colonel SRI Petre Neidoni. În plus, ar fi fost coleg cu Florian Coldea și un oficial important în Guvernul Boc.

La rândul său, generalul Dumitru Cocoru ar fi fost indicat de Florian Coldea în declarația dată la DNA ca fiind persoana care s-a ocupat de gestionarea relației dintre Cătălin Hideg și avocatul Doru Trăilă.

Gândul a mai aflat că între Cătălin Hideg și avocatul Doru Trăilă ar fi fost semnate două contracte, unul pe persoană fizică, în valoare de 100.000 euro, iar altul pe firma lui Cătălin Hideg, în valoare de 500.000 euro. Aceste documente s-ar afla deja în posesia anchetatorilor, mai arată sursele citate.

Astfel, presupusa mită pentru trafic de influență ar fi fost mascată prin două contracte cu avocatul Doru Trăilă.

Sursele noastre au mai dezvăluit că, în timpul audierii de la DNA, generalul Dumitru Dumbravă ar fi recunoscut că îl cunoștea pe Cătălin Hideg și ar fi dat amănunte despre consultanța pe care o considera legală.

Pe de altă parte, Florian Coldea ar fi susținut că nu îl cunoaște personal pe afaceristul Cătălin Hideg și că e nevinovat.

DNA a anunțat măsurile preventive împotriva lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Dan Tocaci

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, vineri, că a dispus începerea urmăririi penale în cazul generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, al avocatului Doru Trăilă, precum și al omului de afaceri Dan Tocaci. Cei patru au fost puși sub control judiciar pe cauțiune, pentru trafic de influență.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, precizează reprezentanții DNA.

Obligațiile celor patru inculpați

Cei patru inculpați nu au voie să părăsească țara și nici să comunice între ei. Cauțiunea a fost stabilită la 500.000 de lei în cazul generalilor Coldea și Dumbravă, precum și al avocatului Doru Trăilă, în timp ce Dan Tocaci va trebui să depună 150.000 de lei.

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, au mai transmis procurorii.

CITEȘTE ȘI:

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au ieșit de la DNA la ora 3 dimineața. Fostul adjunct SRI: „Sunt nevinovat”/ Măsurile dispuse de procurori

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sub CONTROL JUDICIAR pe cauțiune, după 15 ore de audieri

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
O sentință greșită a însemnat 43 de ani după gratii pentru o femeie din SUA
×