EXCLUSIV VIDEO | Inovația în medicină, în focusul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri organizate de GÂNDUL

Anul 2023 marchează un punct de cotitură cu privire la inovație, la nivelul Uniunii Europene, prin schimbările legislative majore cu impact direct asupra industriei farmaceutice europene. Aceste schimbări sunt printre cele mai importante petrecute la nivelul acestei industrii în ultimele două decenii, reprezentând un bun prilej de a discuta direcția generală a inovației pe întreg teritoriul Uniunii și accesul a milioane de pacienți europeni la cel mai bun standard de asistență medicală și tratament.

În acest context, Gândul a organizat la Bruxelles evenimentul Gândul Health Eu Summit care a adus la masa discuțiilor factorii de decizie de la București și Bruxelles – europarlamentari și reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și Ministerul Sănătății din România – și reprezentanți ai industriei farmaceutice inovative din România cu privire la noul pachet legislativ farmaceutic, aflat în lucru în cadrul Parlamentului European.

„Suntem într-un moment crucial pentru domeniul sănătății la nivelul întregii Uniuni Europene și care va modela viitorul asistenței medicale în următoarele decenii: introducerea noului pachet legislativ farmaceutic. O transformare majoră care vine în contextul unei populații îmbătrânite, ce crește prevalența bolilor cronice, care la rândul lor amenință sustenabilitatea sistemelor noastre de sănătate. Trebuie să schimbăm tendințele negative pe care le vedem în sistemele de sănătate și să ne asigurăm că Europa este în fruntea inovației medicale. Acum este momentul să acționăm!” , a precizat Radu Rășinar – Country President AstraZeneca România.

Boris Azais: „Acesta a fost un panel foarte important”

La rândul său, Boris Azais, Director, Public Policy Europe & Canada MSD, a apreciat calitatea dialogului cu factorii decizionali prezenți la acest eveniment organizat de Gândul.

“Acesta a fost un panel foarte important și excelent astăzi. Și îi mulțumesc europarlamentarului Cristian Bușoi pentru organizarea acestui panel. Am avut factori de decizie importanți, inclusiv europarlamentarul Sokol, europarlamentarul Weiss și un reprezentant al Comisiei Europene, pentru a discuta o propunere de îmbunătățire a legislației farmaceutice în Europa. Discuția a fost de foarte bună calitate. Am discutat despre necesitatea mai multor inovații pentru pacienți, modul în care Europa poate fi mai competitivă atunci când vine vorba de a avea un ecosistem de inovare farmaceutică la domiciliu și, în același timp, cum să ne asigurăm că pacienții din întreaga Europă au acces la medicamente inovatoare. La MSD, inovația și accesul pacienților au fost misiunea noastră în viață de mai bine de un secol”, a declarat Boris Azais, Director, Public Policy Europe & Canada MSD.

„Am dezbătut oportunităţile României de a transforma sistemul de sănătate”

Reprezentantul Roche România a vorbit despre importanța parteneriatului public-privat în menținerea Europei în frunte, în domeniul îngrijirii medicale.

Europa are o lungă tradiție în inovația farmaceutică și în sectorul medical. De-a lungul timpului, puterea cercetării noastre medicale și calitatea îngrijirilor oferite cetățenilor au dus la progrese semnificative în ceea ce privește speranța de viață și diminuarea poverii bolilor cronice. În ultimii ani, ritmul inovației a accelerat, iar poziția Europei de lider în acest domeniu riscă să fie depășită, cu consecințe serioase pentru pacienți, sustenabilitatea sistemului de sănătate și economia comunitară.

Pentru a reveni pe o traiectorie ascendentă și a menține poziția de lider în îngrijiri de sănătate a Europei, trebuie să recunoaștem ca parteneriatele dintre sectorul public și cel privat sunt esentiale. Doar printr-un efort de colaborare între țările Uniunii Europene, guverne și autorități din domeniul sanatatii vom putea sa continuam sa oferim rezultate mai bune pentru pacienții, sisteme de sănătate performante şi o amprentă economică a industriei farmaceutice care să aducă beneficii pe întreg lanţul valoric.

Cel mai important rezultat al acestui eveniment – HEALTH EU SUMMIT – este că a oferit o înțelegere mai profundă la Bruxelles a realităților și nevoilor pacienților din România. De asemenea, am dezbătut oportunităţile României de a transforma sistemul de sănătate şi a deveni un lider în domenii de expertiza precum asistenţa medicală personalizată, studiile clinice şi digitalizarea serviciilor de sănătate”, a precizat Ioana Stoenescu, Director Relatii Externe, Access si Comunicare Roche Romania.

Evenimentul de la Bruxelles a fost găzduit de europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE). Din partea Guvernului României au fost prezenți ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila, și secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Totodată, au luat parte la dezbateri oficiali europeni, respectiv președintele Subcomisiei de Sănătate (SANT) din Parlamenutul European, Adam Jarubas, eurodeputați și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Partenerii Conferințelor Gândul Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, Astra Zeneca, MSD, Roche Romania, B.Braun Romania, Janssen, Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro