EXCLUSIV VIDEO | Șanse mari să circulăm, în 2025, pe încă 40 de kilometri de autostradă, de la Pitești la Tigveni

Secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești, între Pitești și Curtea de Argeș, care acoperă o distanță de 30 de kilometri, este în grafic și va fi dată în circulație în 2025. În același an ar putea fi terminată și secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș, de aproape 10 kilometri, spune directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Deși are termen de finalizare anul 2026, lotul de 14 kilometri lipsă din secțiunea de autostrada Deva – Lugoj, între Holdea și Margina, cu celebrele tuneluri ale urșilor, are șanse să fie terminat mai repede.

Autostrada care va trece în premieră Carpații are deja o secțiune data în trafic, de la Sibiu la Boița, iar celelalte patru, fie sunt în faza de execuție, fie în cea de proiectare.

“Pot să spun cu mândrie că am reușit, din cele cinci secțiuni ale acestei autostrăzi, trei dintre contracte să le semnez eu, și vorbim aici de cele mai dificile, care au fost semnate anul trecut, secțiunea 2 și secțiunea 3, iar la finalul anului 2021 am semnat secțiunea 4 care pot să vă spun că, în momentul de față, ne aflăm în faza de execuție lucrări. S-a finalizat partea de proiectare și am trecut la faza de execuție lucrări”, a spus directorul general al CNAIR.

Conform acestuia, peste doi ani, sunt șanse mari să fie gata două secțiuni din autostrada Sibiu – Pitești, nu doar una, cum este stipulat contractual, respectiv Curtea de Argeș – Tigveni, pe lângă Pitești – Curtea de Argeș.

“La sfârșitul anului trecut, am reușit să dăm în circulație prima secțiune a acestei autostrăzi foarte importante pentru noi, și vorbesc aici de Sibiu – Boița (13 km). Avansată este secțiunea 5, unde avem un progres de aproximativ 30%, lucrările sunt în graficul de execuție, drept pentru care, în 2025, vom putea circula pe această secțiune.

Secțiunea 4 probabil că va fi gata mai devreme, cum ne-a obișnuit antreprenorul, secțiunea 4 este construită de același antreprenor care a făcut secțiunea 1. Ne-a învățat că poarte să devanseze și el termenele de execuție, drept pentru care mă aștept și aici să avem o surpriză plăcută și să o dăm în circulație mai repede decât în graficul care este în momentul de față, contractual vorbind”, a mai spus Cristian Pistol.

În aceste condiții, autoritățile estimează că în 2028 vom putea circula pe întreaga autostradă Sibiu-Pitești, de 122 de kilometri.

Porțiunea de autostradă Margina – Holdea, finalizată în 2025?

Din autostrada Sibiu – Nădlac lipsește o porțiune de aproximativ 14 kilometri, între Margina și Holdea, secțiune de munte, cu celebrele tuneluri ale urșilor.

“Nu știu dacă au existat vreodată urși acolo, nici nu aș vrea să mă pronunț asupra acestui aspect, dar pot să vă spun că acest tronson lipsă ne impietează tranzitul și definitivarea traseului Coridorului 4 Pan-European, care practic leagă Nădlacul de Portul Constanța”, a precizat Cristian Pistol, la Gândul Exclusiv.

Constructorul desemnat finalizează în această perioadă forările aferente studiului geotehnic, pentru ca apoi să demareze execuția.

“Dacă vorbim de un termen contractual, acesta are 45 de luni. Din octombrie 2022 putem să facem un calcul… dar ținând cont că este același antreprenor român care practic ne-a arătat că se pot finaliza lucrările mult mai repede, ținând cont că și partea de proiectare a studiilor aferente proiectului tehnic se realizează foarte rapid, cred că poate fi devansat cu mult, astfel încât nu va mai fi nevoie să coborâm pentru o porțiune de 14 km și să mergem pe o singură bandă”, a explicat directorul general al CNAIR.

Din Coridorul 4 Pan-European lipsesc în prezent lotul Margina – Holdea (14 km), Boița – Pitești (aproximativ 110 km) și Centura Bucureștiului, la nivel de autostradă.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Încă doi ani de așteptare până când Autostrada Moldovei va deveni realitate

VIDEO | 1.000 km de autostradă, niciuna finalizată. Șeful CNAIR: ”Constructorul grec de pe lotul 3 al A0 Sud n-a avut capacitatea să se mobilizeze”

EXCLUSIV| Șeful drumurilor are ”o strângere de inimă” când merge pe Valea Prahovei. ”Cu variantele ocolitoare, timpii de staționare vor fi mai scurți”

EXCLUSIV VIDEO | Ionel Scrioșteanu: 400 de kilometri de drum de mare viteză, finalizați în 2024 și 2025

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică