1 ianuarie 2020: sute produse pentru care China diminuează taxele de import. Sunt vizate carnea de porc și avocado congelate

1 ianuarie 2020: sute produse pentru care China diminuează taxele de import. Sunt vizate carnea de porc și avocado congelate
Publicat: 24/12/2019, 17:19

Potrivit vocilor autorizate ale Ministerului chinez al Economiei, citate de Reuters, aceste scăderi temporare ale taxelor vamale programate pentru 2020 – semnificativ mai mici decât cele aferente țărilor din regimul de clauze ale națiunilor cele mai favorizate – sunt mai multe la număr față de cele din acest an, când au vizat 706 produse.

Modificările vizează majorarea importurilor de produse la care se constată un deficit pe plan intern sau care sunt obținute în afara granițelor și pentru care există cerere.

Războiul economic dintre China și SUA pare să-și mai fi redus din intensitate în luna decembrie a acestui an. Și asta grație anunțului oficial legat de Faza I a înțelegerii dintre cele două state care vizează o reducere a taxelor vamale ale SUA (semnată tot în ianuarie 2020), în schimbul majorării nivelului achizițiilor de către China a produselor agroalimentare de origine nord-americană, cât și a altor bunuri.

Vocile autorizate ale ministerului chinez de resort afirmă că nivelul taxelor vamale vor fi reduse la 8%, față de cel aplicat țărilor din regimul de clauze ale națiunilor cele mai favorizate și care totalizează 12%. China încearcă astfel să umple un gol imens generat de efectele pestei porcine africane (PPA) care a decimat șeptelul porcin.

Chiar și așa, specialiști ai industriei cărnii, atât din China, cât și din SUA, afirmă că măsura nu pare să vreun efect vizibil asupra tarifelor impuse ca represalii cărnii de porc de proveniență nord-americană.

În ultimele săptămâni, Beijingul a renunțat la unele tarife suplimentare pentru anumite transporturi de carne de porc și de soia de proveniență SUA. Acesta ar fi un gest de bunăvoință manifestat față de Washington, în condițiile în care cele două puteri economice mondiale sunt tot mai aproape de a semna un acord.

Competiție acerbă

Taxele vamale aplicate cărnii de porc din SUA ajung la 72%, însă vor scădea la 68% după aplicarea noii politici de tarife la importuri, începând cu data de 1 ianuarie 2020. Chiar și așa, US Meat Federation afirmă că în comparație cu produse similare importate de China din alte zone, carnea de porc din SUA este în dezavantaj.

Diminuările se aplică șuncilor congelate, pulpelor și altor piese de porc. Taxarea mai mică nu va avea în vedere însă alte subproduse de porc, incluzând aici organele, carcasele și carnea refrigerată, potrivit informării guvernamentale.

Focarele de PPA care au debutat în China în august 2018 aproape că au înjumătățit șeptelul chinez de suine, potrivit datelor oficiale, prețurile cărnii cunoscând astfel un reviriment fantastic.

Beijingul a contracarat printr-o serie de măsuri menite să susțină creșterea porcilor, în paralel cu importul de carne, astfel încât să satisfacă cererea internă.

Numai în luna noiembrie a.c., China a importat 229.707 tone de carne de porc, în creștere cu 150 la sută față de anul anterior. Importurile de carne de porc aferente ultimelor 11 luni au totalizat 1,733 milioane tone, o majorare de nu mai puțin de 58% față de 2018.

Aproape toate transporturile de carne de porc cu destinația China conțin produse congelate.

Blocul comunitar (UE28), Canada și SUA reprezintă principalii exportatori de astfel de produse către destinația mai sus citată.

Nu în ultimul rând, tarifele la importurile de avocado congelat au scăzut la 7%, față de nivelul de 30% aplicat țărilor din regimul de clauze ale națiunilor cele mai favorizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii