Acciza din 2015, calculată la un curs de 4,73 lei pentru un euro

Acciza din 2015, calculată la un curs de 4,73 lei pentru un euro

Prețurile produselor accizabile – carburanții, alcool, tutun, cafea, energie electrică – vor fi calculate în 2015 pe baza unui curs artificial de 4,73 lei pentru un euro, utilizat și în calculul accizei în acest an, potrivit hotnews.ro.

Analiștii sunt de părere că, din cauza lipsei de bani la buget, autoritățile au ‘înghețat” cursul pentru calculul accizei la nivelul artificial utilizat de Ministerul Finanțelor în acest an.

„Cursul la care ar fi trebuit să se calculeze acciza pentru 2015 (potrivit Codului Fiscal n.n.) ar fi fost mai mic decât cel folosit anul acesta. Așa că autoritățile au ‘înghețat” cursul pentru 2015 la nivelul folosit și în acest an, de 4,73, o valoare total artificială și nejustificată”, a declarat Dragoș Cabat, analist economic și unul dintre proprietarii companiei de consultanță Financial View.

Șeful Guvernului a declarat miercuri că Guvernul nu va crește taxe și impozite, făcând referire și la accize și spunând că acestea vor rămâne „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus”, în condițiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.

„Vreau să vă rog să închidem această construcție bugetară pe 2015 pe principiile pe care le-am anunțat, și anume nu se crește nicio taxă și niciun impozit. Foarte multă lume întreba de acciză sau de…rămân exact cum au fost în anul 2014, niciun leu în plus”, a spus miercuri Victor Ponta miniștrilor în ședința de guvern, în fața presei, potrivit Mediafax.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, și a adăugat cea mai mare rată a inflației, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunțat de BCE.

Accizele sunt plătite pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice și cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creștere a valorilor de la momentul aderării la spațiul comunitar.

Ministrul Finanțelor a evitat, în mai multe rânduri, înainte de alegerile prezidențiale, să precizeze care va fi modalitatea de calcul a accizei pentru anul viitor.

”Avem un grup de lucru care lucrează la această modalitate de calcul, luăm în calcul mai multe scenarii (…) Vrem și să fie foarte echitabil față de cei care plătesc această acciză, dar pe de altă parte ne uităm și care vor fi încasările la buget. În momentul în care grupul de lucru termină ce are de făcut, vom face publică această modalitate de calcul și care va fi acciza (…) Până acum, acciza a fost calculată luând în calcul cursul (n.r. leu-euro) de la 1 octombrie al anului precedent. Dar acciza nu intră în vigoare de la 1 octombrie, ci, dacă se schimbă, intră în vigoare de la 1 ianuarie (…) Deci sunt sigură că grupul de lucru va termina lucrul… Dar până nu termină de analizat nu mă grăbesc să ies public. Acciza va fi ori aceeași, ori schimbată, dar mai întâi să termine grupul de lucru. Nu vreau să vă dau ceva înainte să termine grupul de lucru ce are de făcut”, declara în luna august ministrul Finanțelor Ioana Petrescu.

Anterior, premierul Victor Ponta declara că accizele pentru 2015 vor fi cu siguranță mai mici, el spunând că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministrul de Finanțe.

Ministrul Ioana Petrescu se află, alături de Remus Pricopie (Educație) și Constantin Niță (Economie), printre miniștrii care ar putea fi remaniați de premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax, care citează surse politice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York