Acțiunile Opera Software cresc cu 26%, după zvonuri din piață privind preluarea de către Facebook

Acțiunile Opera Software cresc cu 26%, după zvonuri din piață privind preluarea de către Facebook
Acțiunile companiei Opera Software au urcat marți cu până la 26%, în urma zvonurilor din piață că Facebook negociază preluarea companiei, iar analiști din domeniu au declarat că prețul unei eventuale tranzacții ar putea depăși un miliard de dolari, potrivit Reuters.
Publicat: 29/05/2012, 16:10
Actualizat: 08/06/2012, 14:05

Acțiunile companiei Opera Software au urcat marți cu până la 26%, în urma zvonurilor din piață că Facebook negociază preluarea companiei, iar analiști din domeniu au declarat că prețul unei eventuale tranzacții ar putea depăși un miliard de dolari, potrivit Reuters.

Prețul unei eventuale achiziții este susținut de concurența din partea Google și altor investitori interesați de Opera, potrivit analiștilor.

Acțiunile Opera Software au avansat cu până la 26% pe bursa din Oslo. La 14:44 (ora României) titlurile se aflau în creștere cu aproape 17%, evaluând compania la circa 800 de milioane de dolari.

Posibilii cumpărători sunt interesați de tehnologia avansată a Opera în domeniul soft-urilor pentru telefoane mobile. Softurile pentru telefoane mobile și cei 170 de milioane de utilizatori ai browserului Opera Mini, dezvoltat în special pentru telefoane mobile, asigură companiei relații comerciale importante cu producătorii și operatorii din domeniul telecom.

Facebook a avut probleme în a obține venit din traficul în urcare de pe platforme mobile, iar achiziția Opera ar fi o soluție mai rapidă decât dezvoltarea propriei platforme sau a unui browser, consideră analiștii.

„Achiziția Opera ar avea sens pentru Facebook din mai multe puncte de vedere, întrucât ar crește experiența mobilă a Facebook, în prezent limitată, ar ajuta la rezolvarea problemei monetizării traficului pe Facebook de pe telefoanele mobile, ar ajuta Facebook să păstreze dezvoltatorii de jocuri care vor să renunțe la rețeaua socială din cauza lipsei unei platforme mobile și ar îmbunătăți abilitatea Facebook în privința reclamelor”, potrivit unei note a Arctic Securities.

Preluarea Opera s-ar potrivi Facebook atât de bine, încât cea mai mare rețea de socializare din lume ar trebui să plătească un preț „destul de piperat”.

DNB, cea mai mare bancă din Norvegia, consideră că prețul ar trebui să fie dublu față de capitalizarea de vineri, adică 1,35 miliarde de dolari, în timp ce Danske Bank anticipează 1-1,2 miliarde de dolari.

Oficiali ai Opera au refuzat repetat să comenteze, iar o serie de obstacole rămân în calea tranzacției, notează Reuters.

Opera ar trebui să se concentreze pe creștere organică, consideră fondatorul companiei și cel mai mare acționar, Jon S. Von Tetzchner.

„Vreau ca Opera să se concentreze pe creștere și să obțină rezultate bune. există oportunități importante pentru Opera. Ne-a fost promis un nivel de 500 de milioane de utilizatori până în 2013 și cred că este un obiectiv bun, pe care compania ar trebui să-l urmeze în continuare. Nu presez pentru o preluare”, a spus Tetzchner, care deține o participație de 10,9% din Opera.

Tetzchner a adăugat că nu are cunoștință în privința unei oferte și nu s-a decis cum va reacționa la o propunere. Ar fi, însă, „nedemocratic” să încerce să blocheze o preluare, dacă restul acționarilor o susțin, a spus el.

Un alt obstacol ar putea fi Google, care are relații strânse cu Opera.

„O preluare a Opera de către Facebook ar da probabil fiori Google”, potrivit Arctic Securities.

Google este preinstalat pe browserele Opera Mini și Opera Mobile la nivel global, cu excepția piețelor Rusia/Comunitatea Statelor Independente.

Dacă Opera ar continua dezvoltarea organică, ar putea menține mai multe parteneriate cu alte companii, precum Facebook și Google, iar un eventual cumpărător ar trebui să plătească un preț destul de mare, afirmă analiștii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice