Acțiunile RIM cresc în așteptarea lui BlackBerry 10. Lansarea de care depinde viitorul gigantului canadian

Publicat: 30/01/2013, 19:52
Actualizat: 07/05/2019, 20:19

Canadienii de la Research In Motion (RIM) lansează miercuri, 30 ianuarie, noul sistem de operare BlackBerry 10, împreună cu două smartphone-uri care vor rula acest sistem. Telefoanele se vor adresa celor două mari comportamente de utilizare de pe piață, mai exact unul dintre smartphone-uri va funcționa integral tactil, în timp ce al doilea va fi specific segmentului tradițional BlackBerry și va avea, deci, o tastatură QWERTY. Evenimentul de la finele lui ianuarie este crucial pentru viitorul gigantului canadian, care are nevoie să recâștige teren pe piața telefoanelor mobile.

La finalul anului 2012, directorul executiv de marketing al RIM, Frank Boulben, a anunțat că ambele modele de smartphone-uri vor face parte din clasa superioară și că, până la finalul lui 2013, vor fi lansate pe piață alte patru produse pentru segmentele mid-range și entry-level, potrivit Go4it.

„Totul a început când Research In Motion a cumpărat o companie, QXN, pe bazele căreia s-a construit un sistem nou de operare total diferit față de tot ceea ce există în prezent. Pe 30 ianuarie este un nou început pentru că munca de aproximativ doi ani de zile începe să devină mult mai concretă și va prinde contur”, a declarat Răzvan Sturza, sales manager BlackBerry România, invitat la Gândul LIVE.

Lansarea noului sistem de operare BlackBerry 10 și a celor două telefoane mobile de tip smartphone va avea loc simultan în mai multe țări.

FOTO: Justin Sullivan/Mediafax Foto/AFP

Inițial, noile modele BlackBerry 10 urmau să fie prezentate oficial publicului larg înainte de finalul anului trecut, dar lasarea a fost amânată până la sfârșitul lunii ianuarie a anului în curs pe fondul vânzărilor foarte scăzute înregistrate de către compania RIM.

Tot anul trecut, 5.000 de angajați ai gigantului canadian au fost concediați în încercarea de a economisi suma de un miliard de dolari.

RIM avea în 2008 o valoare de piață de 80 de miliarde de dolari și era unul dintre giganții din domeniul tehnologiei. Cu timpul însă, valoarea acțiunilor sale, care se tranzacționau în trecut cu peste 140 de dolari pe unitate, a scăzut, potrivit USA Today.

La începutul anului 2013, pe data de 2 ianuarie, o acțiune RIM se tranzacționa pe bursa NASDAQ cu suma de 11,71 de dolari. De atunci însă, în așteptarea lansării BlackBerry 10, valoarea acțiunilor companiei canadiene a crescut acestea ajungând să se tranzacționeze vineri, 25 ianuarie, cu 17,97 dolari pe unitate.

FOTO: NASDAQ

Peste 70.000 de aplicații pentru BlackBerry 10

Noul sistem de operare al celor de la RIM le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege încă de la început din peste 70.000 de aplicații. „Există o ambiție RIM de a lansa un nou device și un ecosistem cu cele mai multe aplicații”, a explicat sales manager-ul BlackBerry România, invitat la Gândul LIVE.

„Spre deosebire de un sistem închis, cum a fost BlackBerry 7, BlackBerry 10 oferă mult mai multe variante dezvoltatorilor să aducă aplicații în sistem. O dată sunt variantele native, bazate pe un sistem de programare C/C++, care ar trebui să găsească susținere în rândul dezvoltatorilor. Platforma este aliniată cu trendurile de dezvoltare a aplicațiilor, Adobe Air și HTML 5, și, nu în ultimul rând, oferă un lucru care cred că se va aplica foarte mult în România, cel puțin în faza incipientă până va exista o bază mult mai mare sau adresabilă de utilizatori, un Runtime de Android”, a mai explicat Sturza.

Sursă: BlackBerry (YouTube)

Acesta din urmă va permite ca aplicațiile făcute în sistemul de operare Android să poată fi portate în sistemul BlackBerry 10, unde să ruleze corect. „Trebuie reținut că nu toate aplicațiile vor putea fi portate”, a ținut să sublinieze sales manager-ul BlackBerry România.

El a mai adăugat că va exista suport Flash, care va putea fi dezactivat dacă va fi neplăcut în utilizare în cazul unora dintre paginile web. „L-am testat și funcționează”, a spus Sturza.

Cum i-a încurajat RIM pe dezvoltatorii de aplicații

Reprezentanții companiei canadiene au pus la punct un program special prin care vor să îi răsplătească pe dezvoltatorii care crează aplicații de calitate.

Aceștia au avut posibilitatea să își înscrie aplicațiile până la data de 21 ianuarie 2013, înainte de lansarea oficială a BlackBerry 10, în BlackBerry World, platforma RIM de distribuție a aplicațiilor.

Dezvoltatorii vor fi răsplătiți de canadieni doar în cazul în care aplicația lor generează câștiguri de cel puțin 1.000 de dolari pe parcursul primelor 12 luni. RIM va plăti în acest caz diferența dintre câștigurile generate și suma de 10.000 de dolari.

FOTO: developer.blackberry.com

Astfel, dacă o aplicație a reușit să genereze câștiguri de 1.000 de dolari, RIM îi va plăti dezvoltatorului suma de 9.000 de dolari, iar în cazul în care aceasta a generat venituri de 5.000 de dolari, canadienii vor plăti dezvoltatorului suma de 5.000 de dolari.

De cealaltă parte, cei care vor aduce câștiguri de peste 10.000 de dolari în primele 12 luni nu vor primi nimic din partea companiei canadiene.

Sursă: BlackBerry (YouTube)

RIM, venituri de 2,7 miliarde de dolari în trimestrul III

Canadienii de la RIM au înregistrat în al treilea trimestru al anului fiscal 2013, care s-a încheiat la data de 1 decembrie 2012, un venit de 2,7 miliarde de dolari, în scădere cu 5% față de trimestrul anterior și cu 47% față de trimestrul similar al anului fiscal 2012, când veniturile înregistrate ajungeau la 5,2 miliarde de dolari.

Circa 60% din câștiguri au provenit din vânzarea de hardware, iar 36% din servicii.

Pe parcursul aceluiași trimestru, RIM a vândut aproximativ 6,9 milioane de smartphone-uri BlackBerry și circa 255.000 de tablete BlackBerry PlayBook, potrivit informațiilor companiei canadiene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani