CONFIRMARE. Vârf periculos al prețurilor la alimente. „Au crescut brusc la aproape toate aceste produse de bază”

CONFIRMARE. Vârf periculos al prețurilor la alimente. „Au crescut brusc la aproape toate aceste produse de bază”
PLATFORMA prin care consumatorii pot compara prețul produselor alimentare prin care consumatorii pot compara prețul produselor alimentare / Sursa FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 26/03/2020, 08:01
Actualizat: 07/04/2021, 02:47

Preţurile produselor alimentare de bază s-au majorat semnificativ în data de 17 martie 2020, însă o bună parte dintre ele, mai puţin cele ale mărfurilor importate, au revenit la valorile iniţiale în zilele de 19, respectiv 24 martie 2020.

Conform afirmațiilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, de la Realitatea TV și preluate de Agerpres, diferențele au fost constatate la marii comercianți, iar acestea „au speriat lumea”.

Prețurile s-ar fi stabilizat ulterior ca urmare a stocurilor făcute de populație, dar și pe fondul închiderii restaurantelor și fast-food-urilor.

„Aş vrea să mă refer la faptul că încă de la începutul crizei, noi, din Ministerul Agriculturii, şi prin Direcţiile Agricole Judeţene am declanşat o acţiune de monitorizare a preţurilor la raft. Şi am luat majoritatea retailerilor mari, lanţurile de magazine. Şi avem monitorizări în data de 17 (n.r. – martie 2020), deci a doua zi după declanşarea stării de urgenţă, în 19 şi în 24. Am luat, sigur, principalele produse de bază.

Şi dacă ne uităm şi analizăm situaţia pe care o avem aici, imediat, în data de 17, preţurile au crescut brusc la aproape toate aceste produse de bază, dar constatăm că în data de 19 şi ieri (n.r. – marți), în data de 24, majoritatea dintre aceste preţuri, mai puţin mărfurile care vin din import, au revenit la valorile iniţiale. Diferenţe foarte, foarte mici. Asta mă refer la marii retaileri.

Nu contest că în anumite magazine de cartier sau în anumite pieţe unii indivizi nu au încercat şi nu au reuşit să facă speculă şi, la un moment dat, să crească aceste preţuri, dar pe termen lung am constatat că, într-o săptămână, chiar dacă la început preţurile au crescut brusc şi au speriat lumea, ele au coborât simţitor din două motive, spunem noi.

Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru că iniţial la declanşarea crizei toată lumea a alergat şi a făcut stocuri, iar apoi cumpărăturile au devenit din ce în ce mai puţine. În paralel s-au închis şi restaurantele şi fast-food-urile”, a afirmat oficialul guvernamental.

Oros a mai menționat că, în prezent, există producători de toate categoriile, atât legumicultori, cât şi producători de carne care spun că au stocuri de marfă şi nimeni nu le mai cere.

Ca atare, mai afirmă el, producătorii români de alimente se vor decapitaliza și, astfel, va fi încurajată piața neagră și specula. Pe de altă parte, cei puternici își vor face stocuri.

„Deci situaţia este paradoxală şi nu este o problemă de producţie sau de aprovizionare, este o problemă de schimbare de comportament a cumpărătorului care, sperăm noi, într-o săptămână – două, să revină la ceea ce a fost iniţial, pentru că, în paralel, noi suntem în legătură continuă cu toate asociaţiile de producători agricoli, de fermieri, de retaileri, şi i-am sfătuit să stea la masă toţi şi să discute despre acest preţ, pentru că dacă statul vine şi plafonează doar preţul la raft, nu rezolvă nimic.

În primul rând, vor fi afectaţi producătorii, şi de regulă cei mici, adică producătorii români, ei vor pierde primii. Apoi, vom încuraja piaţa neagră şi specula, iar cei puternici îşi vor face stocuri. Deci nu aşa se rezolvă treaba.

Treaba se rezolvă dacă şi producătorul şi procesatorul şi transportatorul şi comerciantul de pe fiecare filieră de produs stă la masă, discută despre acea marjă de profit care trebuie s-o aibă între ei, în fiecare verigă a acestui lanţ şi împreună într-o lună, în două, în trei, să trecem cu toţii peste acest impas. După care, dacă trece criza pot să înceapă iar războiul comercial, dar până atunci trebuie să-şi dea mâna, să aibă un comportament echilibrat, responsabil şi omenos”, a afirmat Adrian Oros.

„Primarii să nu închidă pieţele agroalimentare”

Nu în ultimul rând, ministrul de resort a menţionat că au fost puse la punct grupuri de lucru în instituția pe care acesta o conduce. Astfel, mai zice Oros, vor fi identificate problemele, precizând însă că micii producători trebuie să se unească, în aşa fel încât să poată să negocieze inputurile, dar să poată să îşi vândă şi marfa.

„Am făcut apel către toţi primarii să nu închidă pieţele agroalimentare. În opinia mea este mult mai puţin periculos dacă ai nişte proceduri clare să faci comerţ într-o piaţă agroalimentară, decât într-un magazin de cartier de 10 metri pătraţi, magazine care au rămas deschise. Aceste pieţe agroalimentare ar trebui să fie, mai ales în această perioadă, în primul rând pentru producătorii locali, cei care vin acum cu produse proaspete şi trebuie scoşi imediat afară toţi samsarii şi toţi speculanţii din pieţe.

Măcar acum, în această situaţie de criză, administraţia pieţelor să facă acest lucru. Iar pieţele, atâta timp cât este posibil, şi sper să fie posibil tot timpul, pieţele trebuie să fie neapărat deschise. Este singura modalitate prin care cei mici pot să-şi vândă marfa. De aceea am şi prins în ordonanţa 3 de aseară deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole şi deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare”, a conchis Adrian Oros.

Astfel încât producătorii agricoli români să poată avea unde să-și comercializeze fructele și legumele, iar populația de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase, produse în România, Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a luat decizia de a ține deschise piețele agroalimentare, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 2 din 21 martie 2020.

Reprezentanții AAPR consideră că este important ca piețele agroalimentare să nu se închidă pentru că, altfel, producătorii agricoli nu vor avea unde să-și vândă fructele și legumele și vor fi nevoiți să le arunce.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală