AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos și îngrijorează mediul de afaceri

AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos și îngrijorează mediul de afaceri
Publicat: 13/06/2013, 16:50
Actualizat: 25/06/2013, 14:25

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii îngrijorează mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal creează un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată de Guvern, consideră AmCham.

„În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham Romania) atrage atenția asupra unor aspecte legate de oportunitatea și conținutul acestei Ordonanțe. Articolul II al Ordonanței reprezintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generând un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menținerii cotei unice de impozitare de 16%, atât în cazul impozitului pe profit, cât și cel al impozitului pe venit”, se arată într-un comunicat transmis de AmCham.

Agenția de presă MEDIAFAX a anunțat săptămâna trecută că Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizații/sume compensatorii acordate, în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru „în consilii de administrație și consilii de conducere”.

Anterior, Guvernul a anunțat că acest impozit va fi aplicat angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) „și din cadrul autorităților care au fost reorganizate prin înființarea ASF”.

Premierul Ponta a prezentat miercuri formula aprobată de impozitare cu 85% a compensațiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF și foști membri de comisii care au format ASF, arătând că acei funcționari care „se cred mai deștepți decât Guvernul” vor fi demiși.

Corpul de Control al Guvernului face verificări privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care și le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în condițiile în care din ordonanța aprobată de Executiv rezultă că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru foștii membri ai comisiilor din comasarea cărora a fost înființată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administrație și de conducere, la încetarea contractului de muncă înainte de termen.

Reprezentanții AmCham, una dintre cele mai importante organizații de investitori din România, atrag, de asemenea, atenția că prevederile ordonanței sunt de natură să încalce principiul neutralității și echității fiscale prin impozitarea diferențiată a unor categorii de angajați, iar lipsa de claritate în formularea textului generează îngrijorare în mediul privat, măsurile anunțate nefiind explicit limitate la persoanele angajate în companiile de stat.

„Absența unui studiu de impact al măsurilor cu caracter fiscal introduse de Ordonanță face dificilă estimarea efectelor produse de Ordonanță asupra mediului de afaceri și economic în general. Adoptarea acestor modificări nu a fost precedată de consultări publice efective. AmCham România salută eforturile guvernamentale de eliminare a derapajelor permise de cadrul legislativ existent și reiterează nevoia ca astfel de demersuri să fie inițiate și derulate în consultare cu mediul privat și cu toate părțile implicate pentru a asigura consecvența și claritatea modificărilor propuse, fară a aduce atingere principiilor fundamentale de stabilitate și transparență”, se mai arată în comunicat.

AmCham România reprezintă peste 300 de membri – companii americane, internaționale și locale, cu investiții totale de peste 10 miliarde dolari și mai mult de 200.000 de locuri de muncă create.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?