ANAF are acces la toate conturile din bănci. Ce înseamnă asta, pentru pesoanele fizice

Redactor:
Dragos Tanase
ANAF are acces la toate conturile din bănci. Ce înseamnă asta, pentru pesoanele fizice
Sediu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (Foto: ANAF)

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are acces la toate conturile din bănci, începând de luni, 11 ianuarie. Noua legislație este creată pentru a facilita lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului și este vorba despre transpunerea unei directive comunitare în legislația românească, a explicat economistul Adrian Bența, la Digi 24.

Astfel, toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice trebuie să trimită Fiscului datele financiare.

Din punctul meu de vedere nu e nimic nou. Fiscul, de mulți ani, primea date de la bănci asupra conturilor unor persoane. Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare și pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală, nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont. Acei oameni care fac fapte rele, care participă la evaziune fiscală – eu nu cunosc, n-am auzit de acțiuni de terorism, dar de evaziune fiscală am auzit – cred că da, acei oameni care participă la astfel de fapte vor trece la ținerea banilor la saltea, dar cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a spus Bența.

Proiect digital: ANAF va introduce un fișier standard internațional de audit în relația cu operatorii economici. Când va fi gata programul?

Dezvoltarea serviciilor publice electronice, esențiale în procesele decizionale destinate mediului de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fişier standard internaţional de audit pentru toţi operatorii economici, face obiectul celui mai important proiect ANAF din începutul acestui an, SAF-T.

Este vorba despre ”Consolidarea capacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a susţine iniţiativele de modernizare”, proiect este co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 (cod SIPOCA 604).

ANAF tocmai a semnat contractul de dezvoltare și, dacă lucrurile se vor derula potrivit etapelor prevăzute, acesta ar putea fi implementat, conform anunțului celor două instituții, până la finalul lunii iulie a.c.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacităţii agenţiei de a susţine iniţiativele de modernizare, digitalizarea şi aplicarea unor standarde foarte clare în colaborarea dintre administraţia fiscală şi contribuabili.

Consecința, pe termen lung, ar trebui să fie creşterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparenţă şi predictibilitate, spun reprezentanții ANAF și ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Distanțarea socială, o necunoscută la Direcția de Taxe și Impozite Galați! Sute de oameni au stat în frig ca să-și plătească datoriile

Peste 200 de gălățeni au stat la coadă, în ninsoare și frig, în această dimineață, ca să-și plătească taxele și impozitele locale. Nu au respectat distanțarea socială, așteptând ore în șir la ghișeu, scrie alephnews.ro.

Direcția Taxe și Impozite Locale a Primăriei Galați lucrează cu publicul, începând de luni, 11 ianuarie.

Înainte de a se deschide ghișeele, oamenii s-au îngrămădit la coadă pentru a fi primii care plătesc datoriile și beneficiază de bonificația de 10% oferită celor care își achită dările până pe 31 martie 2021.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Orașul fantomă din Polonia, care nu a apărut pe nicio hartă timp de zeci de...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide