ANAF s-a pus pe căutat minorii rău-platnici. Mii de copii din Argeș au primit înștiințări că sunt datori la Fisc. Victor Ponta: „Până mâine să îmi spuneți pe cine sancționăm”

ANAF s-a pus pe căutat minorii rău-platnici. Mii de copii din Argeș au primit înștiințări că sunt datori la Fisc. Victor Ponta: „Până mâine să îmi spuneți pe cine sancționăm
Publicat: 07/01/2015, 13:29
Actualizat: 20/03/2019, 16:35

Circa 11.000 de copii din județul Argeș au primit acasă scrisori de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care au fost înștiințați că au de plătit contribuții la asigurările de sănătate, contribuții aferente alocațiilor de stat primite în 2012, potrivit TVR, o eroare pentru care premierul Victor Ponta a declarat că așteaptă, în termen de o zi, să afle cine e de vină.

Mai exact, copiii ar trebui să restituie 39 de lei din cei 42 de lei primiți lunar sub formă de alocație, în condițiile în care, potrivit legii, „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenții, dacă nu realizează venituri din muncă” sunt asigurați și scutiți e plata contribuțiilor.

Primarul orașului Curtea de Argeș, Nicolae Diaconu, a precizat că sumele foarte mari pe care copiii le-ar fi datorat Fiscului provin dintr-o eroare de calcul. În loc să fie aplicată cota de impozitare pe venituri suplimentare de 5,5% din valoarea dobânzilor, cota s-a aplicat asupra salariului mediu pe economie, rezultând sume foarte mari. În aceiași situație s-ar afla, spre exemplu, și persoanele care au făcut parte din comisiile electorale la alegerile din 2012, a spus Diaconu, la Realitatea TV.

ANAF: Impozitarea se referă la dobânzile din alocații

Reprezentanții ANAF spun că notificările le-au fost trimise copiilor din cauza unei erori de soft.

„Deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcția Generală a Tehnologiei Informației din cadrul ANAF. L-am instalat, au transmis”, a precizat Ion Olteanu, de la DGFP Argeș.

„Au venit contribuabili, au depus contestații legate de acest subiect. Noi am făcut demersuri sesizându-ne și contribuabilii. Am înștiințat Administrația Județeană a Finanțelor Publice și Direcția Regională a Finanțelor Publice și sperăm să rezolvăm și această deficiență”, a mai arătat Olteanu.

ANAF a precizat, în jurul prânzului, că obiectul impunerii nu îl reprezintă alocația de stat, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu și-au ridicat alocațiile din conturi.

„Conducerea ANAF a transmis cÇŽtre unitÇŽțile de administrare fiscalÇŽ o circularÇŽ prin care s-a suspendat regularizarea contribuțiilor de asigurÇŽri sociale de sÇŽnÇŽtate pentru veniturile obținute din dobânda bonificatÇŽ de bÇŽnci, pentru alocațiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. PrecizÇŽm, incÇŽ o datÇŽ, cÇŽ obiectul impunerii nu ίl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu și-au ridicat alocațiile din conturi”, se arată în comunicatul transmis de ANAF.

Victor Ponta: „Până mâine să îmi spuneți pe cine sancționăm”

Premierul Victor Ponta a cerut scuze publice, la începutul ședinței de Guvern, pentru situația creată în Argeș. El a precizat că aceste decizii de impunere încetează de astăzi, în urma unor discuții purtate cu ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov.

„Este nevoie de debirocratizarea și desțelenirea tuturor inadvertențelor – ca să nu spun prostiilor – din legislație. Îmi cer scuze și îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocație. Vreau să anunț foarte clar că ministrul Finanțelor și șeful ANAF au luat măsuri și lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneți pe cine sancționăm și cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

În Curtea de Argeș mii de de copii, printre care unii cu dizabilități, au primit astfel de înștiințări.

Reprezentanții Direcției Generale a FInanțelor Publice Argeș au precizat pentru gândul că au trimis toate datele către București, urmând ca ANAF să lămurească public situația.

Cazuri similare s-ar fi petrecut și în județul Alba, potrivit presei locale.

Reprezentanții DGFP Alba au precizat într-o intervenție televizată că la sediul instituției au venit, încă de luni, contribuabili nemulțumiți de această situație.

„S-au depus 100 de constestații”, a spus Iulia Mireștean, la Realitatea TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului