Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului

Redactor:
Mihai Gongoroi
Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului
Economia românească în ansamblu nu va resimți un șoc puternic în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, chiar dacă relațiile comerciale româno-britanice, destul de restrânse, se vor deteriora într-o oarecare măsură, sunt de părere economiștii consultați de Ziarul Financiar.

„Relația cu Marea Britanie în materie de comerț este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după Brexit Marea Britanie va avea o performanță economică mai modestă și în acest context relațiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania”, comenteză pentru ZF Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.

România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro din totalul exporturilor în valoare de 67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat și mai puțin – 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparație, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri românești.

Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relațiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile românești de mașini și unelte și de componente electronice pleacă spre Marea Britanie și 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.

Compania de consultanță KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relațiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieșiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în piețele fnanciare ar putea fi semnificativ.

În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajați și afaceri totale de aproape 32 mld. lei.

Votul britanicilor din vara lui 2016 se va concretiza vineri, 31 ianuarie 2020 când Marea Britanie părăsește oficial UE după mai multe amânări. Urmează o perioadă de tranziție de 11 luni, perioadă în care vor urma negocieri pentru drepturile și statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie și invers, dar și în vederea agreării unui acord comercial între Marea Britanie și UE.

Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetățenii români din Marea Britanie, însă atât autoritățile europene, cât și cele britanice au dat asigurări că drepturile cetățenilor nu vor fi afectate.

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană teoretic ne afectează pe mai multe canale Probabil cel mai important este ce se întâmplă cu românii care sunt acolo -care va fi statutul lor și ce condiții le vor fi oferite. Economia românească nu va resimți un șoc atât de puternic, pentru noi subiectul cheie este acesta al românilor care muncesc în Marea Britanie”, mai comentează Ionuț Dumitru.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide