Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului

Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului
Publicat: 31/01/2020, 14:10

„Relația cu Marea Britanie în materie de comerț este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după Brexit Marea Britanie va avea o performanță economică mai modestă și în acest context relațiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania”, comenteză pentru ZF Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.

România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro din totalul exporturilor în valoare de 67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat și mai puțin – 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparație, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri românești.

Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relațiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile românești de mașini și unelte și de componente electronice pleacă spre Marea Britanie și 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.

Compania de consultanță KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relațiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieșiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în piețele fnanciare ar putea fi semnificativ.

În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajați și afaceri totale de aproape 32 mld. lei.

Votul britanicilor din vara lui 2016 se va concretiza vineri, 31 ianuarie 2020 când Marea Britanie părăsește oficial UE după mai multe amânări. Urmează o perioadă de tranziție de 11 luni, perioadă în care vor urma negocieri pentru drepturile și statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie și invers, dar și în vederea agreării unui acord comercial între Marea Britanie și UE.

Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetățenii români din Marea Britanie, însă atât autoritățile europene, cât și cele britanice au dat asigurări că drepturile cetățenilor nu vor fi afectate.

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană teoretic ne afectează pe mai multe canale Probabil cel mai important este ce se întâmplă cu românii care sunt acolo -care va fi statutul lor și ce condiții le vor fi oferite. Economia românească nu va resimți un șoc atât de puternic, pentru noi subiectul cheie este acesta al românilor care muncesc în Marea Britanie”, mai comentează Ionuț Dumitru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere