Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului

Redactor:
Mihai Gongoroi
Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului
Economia românească în ansamblu nu va resimți un șoc puternic în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, chiar dacă relațiile comerciale româno-britanice, destul de restrânse, se vor deteriora într-o oarecare măsură, sunt de părere economiștii consultați de Ziarul Financiar.

„Relația cu Marea Britanie în materie de comerț este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după Brexit Marea Britanie va avea o performanță economică mai modestă și în acest context relațiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania”, comenteză pentru ZF Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.

România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro din totalul exporturilor în valoare de 67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat și mai puțin – 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparație, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri românești.

Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relațiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile românești de mașini și unelte și de componente electronice pleacă spre Marea Britanie și 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.

Compania de consultanță KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relațiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieșiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în piețele fnanciare ar putea fi semnificativ.

În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajați și afaceri totale de aproape 32 mld. lei.

Votul britanicilor din vara lui 2016 se va concretiza vineri, 31 ianuarie 2020 când Marea Britanie părăsește oficial UE după mai multe amânări. Urmează o perioadă de tranziție de 11 luni, perioadă în care vor urma negocieri pentru drepturile și statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie și invers, dar și în vederea agreării unui acord comercial între Marea Britanie și UE.

Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetățenii români din Marea Britanie, însă atât autoritățile europene, cât și cele britanice au dat asigurări că drepturile cetățenilor nu vor fi afectate.

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană teoretic ne afectează pe mai multe canale Probabil cel mai important este ce se întâmplă cu românii care sunt acolo -care va fi statutul lor și ce condiții le vor fi oferite. Economia românească nu va resimți un șoc atât de puternic, pentru noi subiectul cheie este acesta al românilor care muncesc în Marea Britanie”, mai comentează Ionuț Dumitru.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Organismul românilor, afectat GRAV în această seară. Ce se întâmplă sâmbătă, pe 24 octombrie
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide