ANRE a amendat 24 de companii din energie pentru manipularea pieţei. Sancțiunile depășesc 11 milioane de lei

ANRE a amendat 24 de companii din energie pentru manipularea pieţei. Sancțiunile depășesc 11 milioane de lei
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/07/2022, 15:03

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat 24 companii participante la piața angro de energie cu sancțiuni contravenționale în cuantum total de aproape 11,2 milioane de lei, a anunțat, marți, insutuția. Totuși, ANRE nu a publicat numele companiilor.

ANRE a finalizat, în perioada 2021 – 2022, 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, după ce, în 2018, în baza directivelor europene transpuse în legislația națională, autoritatea de reglementare a înființat Direcţia de investigaţii având ca obiect activitatea de investigaţii pe piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale.

ANRE este autoritatea competentă să desfăşoare investigaţii în domeniul energiei electrice și gazelor naturale în vederea unei bune funcţionări a pieţei angro de energie şi în deplină conformitate cu reglementările naţionale şi europene, iar

Astfel, ca urmare a investigațiilor derulate, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează:

  • a) pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică;
  • b) pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanți la piața angro de gaze naturale.

Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A” sau ,,pre-arranged”.

Amenzi crescute

În anul curent, ANRE are în curs de analiză/desfășurare investigații la 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând din septembrie 2020, conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, se sancţionează cu amendă de 5-10 % din cifra de afaceri. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

În octombrie 2020, ANRE anunța că a sancţionat 11 companii energetice cu amenzi în cuantum total de 6,6 milioane de lei, pentru manipularea pieţei şi crearea unor dezechilibre în sistemul energetic, care ar fi putut duce la sistarea livrării de electricitate

Scopul investigațiilor efectuate de ANRE a constat/constă în verificarea respectării de către participanții la piața angro de energie a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie.

ANRE a precizat că toate investigațiile sunt supravegheate și se desfășoară în strânsă colaborare cu ACER. Interfața directă cu ACER permite realizarea unei comunicări eficiente cu reprezentanții și membrii ACER, în scopul aplicării coerente și coordonate a Regulamentului REMIT, atât la nivel național, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee