ANRE schimbă metodologia de racordare a producătorilor de energie. Garanțiile ar urma să fie plătite înainte de ATR, pentru a elimina speculațiile

ANRE schimbă metodologia de racordare a producătorilor de energie. Garanțiile ar urma să fie plătite înainte de ATR, pentru a elimina speculațiile
Publicat: 02/02/2024, 19:57

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea să modifice regulile de racordare la rețelele electrice, modificări legislative care vizează întărirea sistemului energetic, dar și eliminarea practicilor speculative privind avizele tehnice de racordare (ATR), care duc la întârzieri sau costuri suplimentare pentru clienții casnici sau operatorii economici serioși.

Conducerea ANRE a anunțat, vineri, că supune consultării publice reguli noi privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public. Mai exact, ANRE a elaborat și publicat în vederea consultării publice, proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum și pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind racordarea utilizatorilor la rețeaua electrică de interes public.

Reguli privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile

Potrivit autorității de reglementare, noile reguli sunt propuse pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Mai concret, articolul menționat, introdus în lege în decembrie 2021, prevede că, în cazul în care operatorii de rețea nu dispun de capacități suficiente pentru racordarea tuturor capacităților de producere a energie electrice pentru care a fost solicitată racordarea, aceștia pot aplica metode bazate pe piață de alocare a capacității existente a rețelelor, conform reglementărilor aprobate de ANRE.

Conform oficialilor ANRE, elaborarea metodologiei are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere noi, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 1 MW. Dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații și organizarea activității respective se va realiza de către operatorul de transport și de sistem.

Scop: creșterea rezilienței sistemului energetic național

Președintele ANRE, George Niculescu (stânga), și vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache (dreapta)

Proiectul de ordin, subliniată reprezentanții autorității, prevede înlocuirea conceptului actual prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație. Prin acest mecanism, sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanților pentru alocare de capacitate, se utilizează de operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice.

„Noua Metodologie are în vedere alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin metode de piață, și promovează un mecanism ce asigură un mediu concurențial care oferă o mai bună predictibilitate dezvoltării surselor de energie în sistemul energetic. Consider că prin implementarea acestui mecanism în cadrul de reglementare, solicitanții ce urmează să dezvolte locuri de producere cu puteri instalate mai mari sau egale cu 1 MW au posibilitatea securizării capacităților necesare în vederea racordării ulterioare la rețea, acest lucru conducând la creșterea rezilienței sistemului energetic național. Fiind in perioada de consultare publica, evident ca așteptăm propuneri, sugestii pentru îmbunătățirea formei publicate astăzi”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

Totodată, elaborarea proiectului de ordin are în vedere revizuirea prevederilor Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare și ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanțiilor financiare care se prevăd în avizele tehnice de racordare (ATR) emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW.

Mai concret, metodologie prevede ca unii solicitanți să constituie o garanție financiară înainte de emiterea ATR-ului. „În vederea emiterii unui aviz tehnic de racordare pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de producere/loc de consum şi de producere nou sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru evacuare mai mare de 1 MW la locul de producere/locul de consum şi de producere respectiv, operatorul de reţea solicită în condiţiile prezentului regulament ca utilizatorul să constituie o garanţie financiară în favoarea sa.

În acest caz, utilizatorul are obligaţia să constituie garanţia financiară înainte de emiterea avizului tehnic de racordare

Pe de altă parte, în situaţia emiterii unui aviz tehnic de racordare pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de consum nou sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru consum mai mare de 1 MW la locul de consum respectiv, operatorul de reţea solicită în condiţiile prezentului regulament, prin avizul tehnic de racordare, ca utilizatorul să constituie o garanţie financiară în favoarea sa, dacă sunt necesare lucrări de întărire a reţelei electrice în amonte de punctul de racordare pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării, utilizatorul are obligația să constituie garanția financiară în termenul prevăzut în contractul de racordare.

Valoarea garanţiei reprezintă 5 % din valoarea tarifului de racordare.

Soluții pentru prosumatori

Schimbările legislației secundare vin pe fondul creșterii abrupte a numărului prosumatorilor. Capacitatea instalată a românilor care și-au montat, în principiu, instalații de producere a energiei electrice pentru consumul propriei gospodării – a fost estimată de conducerea ANRE peste producția celor două reactoare de la Centrala nucleară de la Cernavodă până la finalul anului trecut. Numărul lor a sărit deja de pragul de 100.000, conform celor mai recente date oficiale, în contextul în care, la începutul anului trecut erau aproximativ 40.000.

„Puterea instalată a celor 101.605 de prosumatori, din octombrie 2023, a fost de 1.298,94 MW. Practic, la începutul anului, aveam 478 MW instalați, la sfârșitul lunii octombrie avem 1.298,94. Este clar că fenomenul este de evoluție. Estimăm că până la sfârșitul anului (2023 – n.r.) o să ajungem undeva la 1,5 GW. Am făcut comparația aceasta, la începutul mandatului, cu un reactor nuclear de la Cernavodă (1.400 MW – n.r.), iată că vom depăși două reactoare nucleare de la Cernavodă”, a declarat președintele ANRE, George Niculescu, pe 21 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a atenua efectele asupra rețelelor sau întârzierile la racordare a altor prosumatori, implicit a sistemului energetic național, autoritățile analizează posibilitatea de a include în programul guvernamental Casa Verde fotovoltaice, prin care românii priesc finanțare pentru panouri solare, și fonduri pentru cumpărarea de baterii de stocare, după cum a confirmat și cu această ocazie Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE.

„S-a discutat la nivelul actorilor importanți, la nivel guvernamental, și având în vedere impactul pe care îl au prosumatorii, așa cum am văzut în datele prezentate și ceea ce înseamnă că anul viitor vom ajunge la 2.500 MW, în condițiile în care în solară, în continuare avem în momentul de față 1.552 MW, care sunt dispecializabili și urmează încă 1.000 MW, încă 155 MW e capacitatea de la Rătești, deci vom ajunge undeva la 3.300 MW, plus 1.000 MW anul viitor, deci 4.300 MW ne așteptăm –  la momentul respectiv, o să fie foarte important să avem și stocare pentru a aplatiza un pic aceste vârfuri pe care le aveam atât în consum cât și în producție. Și atunci în momentul de față s-a discutat și s-a luat în calcul ca în perioada următoare următorul program care se va face se să se facă inclusiv cu capacitate de stocare”, a precizat Gabriel Andronache.

Vicepreședintele ANRE a precizat că, în prezent, legislația nu le impune prosumatorilor obligația de instalare a unor dispozitive de stocare, ci aceasta este doar o recomandare, dar crede că, chiar și în cazul celor care nu vor apela la programul Casa Verde – care a avut de-a lungul anilor întârzieri – consumatorii se vor orienta către această variantă, încurajați de scăderea costurilor.

Proiectul de ordin și informațiile necesare pentru transmiterea de observații și propuneri de către părțile interesate, în termen de 30 de zile de la data publicării, sunt publicate pe pagina de internet a ANRE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Prințul Harry mai încearcă o dată. Cum s-a autoinvitat în Marea Britanie
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...