ASF caută „o soluție acceptabilă” privind prețurile la RCA pentru tineri

ASF caută o soluție acceptabilă privind prețurile la RCA pentru tineri
Publicat: 12/01/2015, 15:42
Actualizat: 09/03/2015, 20:10

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să identifice, până la finele lunii februarie, o soluție acceptabilă pentru tarifele RCA pentru tineri.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară desfășoară în prezent un proces de analiză a modului în care sunt stabilite, de către societățile de asigurare, tarifele RCA pentru segmentul tinerilor. Dorim ca până la finele lunii februarie să identificăm, prin dialogul inițiat deja din luna decembrie 2014 cu asigurătorii, o soluție acceptabilă pentru această categorie. Aceștia au modalități diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem însă să acționăm – prin instrumentele pe care le avem la îndemână – în direcția eliminării diferențierilor excesive”, se arată într-un răspuns al instituției remis la solicitarea Mediafax.

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a solicitat sâmbătă conducerii ASF să reanalizeze și să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-și permit să plătească tarife de peste 2.000 lei.

„Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti niște polițe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât mașina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluție pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu își vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speța va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor și nu împotriva lor”, a declarat ministrul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că prețurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun tinerii, iar o mașină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să și-l permită, precizând că sprijină cererea ministrului Vâlcov de reanalizare a sistemului.

„Sprijin inițiativa ministrului Darius Vâlcov de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni în sprijinul tinerilor! Prețurile actuale sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun aceștia, ținând cont că mulți dintre ei sunt studenți sau la început de carieră. O mașină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să și-l permită!”, a scris Ponta pe Facebook.
În decembrie 2014, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat la comisia pentru buget din Camera Deputaților că va reanaliza până în februarie situația polițelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atât de mari.

El a arătat că în anul 2015 va fi o monitorizare permanentă a acestei probleme, arătând că va trebui să se definească noțiunea de tineret.

„Toți au standarde diferite și vrem să uniformizăm și vrem să punem o presiune și să eliminăm excesele și tratamentele diferențiale. Vrem să tratăm problema tinerilor ca fiind una specială și noi ne propunem o analiză la nivelul societăților de asigurări, va fi în trimestrul I anul viitor, când încep să ne notifice cu prețul și o să ne uităm eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societăților de asigurări a acestor prețuri”, afirma Negrițoiu.

La începutul acestui an, societatea ABC Asigurari s-a retras de pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), decizia fiind motivată de lipsa perspectivelor realizarii de profit din subscrierea riscurilor asociate polițelor de acest tip.

„Condițiile socio-economice concrete în care se desfășoară activitatea pe RCA, scăderea puterii de cumpărare, creșterea prețurilor reparațiilor, creșterea accelerată și lipsa de predictibilitate a despăgubirilor pentru vătămări corporale și deces, înăsprirea condițiilor de reasigurare pentru produsul RCA sunt factori reali care arată că acest produs nu poate fi considerat dezirabil pe viitor”, se spunea într-un comunicat transmis de ABC Asigurări.

Pe segmentul polițelor RCA activează zece companii, și anume Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig și Uniqa, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Subscrierile din polițe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele nouă luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, și al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit datelor ASF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”