Asiguratorii, optimiști că vor recâștiga încrederea clienților după scandalul Astra

Asiguratorii, optimiști că vor recâștiga încrederea clienților după scandalul Astra
Publicat: 21/02/2014, 19:12
Actualizat: 23/03/2019, 02:00

„Furtuna” care a lovit piața asigurărilor, mai exact instituirea administrării speciale la Astra, lider de piață, precum și decizia DNA de a-l pune sub urmărire penală pe Dan Radu Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), va trece, iar companiile respectabile vor restabili încrederea, este de părere Mariana Diaconescu, președinte ASIROM.

La începutul săptămânii, ASF a decis instituirea administrării speciale la Astra. Măsura a fost catalogată de omul de afaceri Dan Adamescu, cel care controlează compania, drept o „lovitură în stil mafiot”. Ulterior, președintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF. Premierul a precizat că solicitarea premierului vine în contextul în care patronul societății Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

„În piețele financiare, în opinia mea, factorul esențial este într-adevăr încrederea și respectabilitatea persoanelor și a instituțiilor care practică această activitate. Sfatul meu întotdeauna a fost acela să nu te îndrepți către băncile care îți dau dobânzi mari în raport cu piața și asiguratori cu polițe ieftine în raport cu piața. Trebuie să înțelegem că niciun jucător din piață nu poate să sară din anumite limite. Marjele sunt întotdeauna destul de strâmte, destul de subțiri. Într-adevăr, zilele acestea sunt marcate de aceste semne de întrebare, de fapt sunt marcate de întrebări retorice. Vom depăși aceste momente pentru că în piața românească de asigurări sunt jucători cu respectabilitate și vor menține echilibrul. Cred că încrederea se va restabili. Vom avea un pic de furtună după care se va reinstala calmul”, a declarat Câmpeanu vineri, la seminarul „Un weekend cu presa economică”, organizat de Finmedia.

DNA a dispus vineri urmărirea penală a președintelui ASF pentru constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit și a avizat proiectul OUG privind ASF și ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor SC Carpatica.

Câmpeanu, despre asigurările de șomaj: Ezităm din cauza stării extrem de incerte a economiei

Mariana Câmpeanu a explicat vineri că ASIROM evită să intre pe piața asigurărilor de șomaj din cauza incertitudinilor privind economia, dar și a lipsei de predictibilitate din parte instituțiilor statului.

„Recent ne-am pus problema dacă ar trebui să ne lansăm un asemenea produs care să aibă ca și componentă asigurarea în caz de șomaj. De ce ezităm? Din cauza stării extrem de incerte a economiei (…) Aproape nimic nu este predictibil din acest punct de vedere, cadrul legislativ, perspectivele strategice pe care instituțiile statului ni le arată în ceea ce privește viitorul mediu și lung”, a spus ea.

O altă problemă a pieței de asigurări o reprezintă, în opinia sa, termenul foarte scurt pe care se vând aceste asigurări.

Spre exemplu, o poliță Casco poate ajunge la 3-5 ani doar dacă este legată de un contract de leasing, în timp ce asigurările de locuințe se încheie pe mai mulți ani cu precădere când sunt legate de un credit.

Care este valoarea medie a despăgubirilor RCA

Valoarea medie a polițelor RCA încheiate de ASIROM este de circa 700 de lei, în timp ce despăgubirile ajunge la circa 4.500-5.000 de lei, a explicat Câmpeanu.

„Lichidăm cel puțin 100 de dosare de daune Casco pe zi și în jur de 80 de RCA. Rata de respingere a dosarelor nu este mai mare de 7-8%. Restul, toate sunt plătite. Dauna medie la nivelul pieței, la RCA, se situează în jur de 4.500-5.000 de lei. Acestea sunt date la nivelul trimestrului al treilea din 2013. La Casco e tot pe acolo și la daune morale circa 60.000 de lei. Sunt foarte multe dosare de daune morale”, a spus președinta ASIROM.

Ea a subliniat totodată că piața asigurărilor este în stagnare, iar creșterea modestă a economiei din 2013 nu s-a reflectat în acest segment.

„Creșterea PIB-ului nu se reflectă în piața asigurărilor. Putem să ne uităm la asigurările agricole. Dacă le dăm la o parte, o să observăm că piața de asigurări stagnează, iar cea de asigurări de viață chiar descrește”, a arătat Câmpeanu.

ASIROM a rescut în 2013 cu circa patru procente pe segmentul asigurărilor de viață, a mai arătat ea.

„ASIROM are în stoc activ în jur de 100.000-120.000 de polițe de viață tradiționale care acoperă riscul de deces și de invaliditate și care au o componentă de investiție, respectiv la finalul perioadei de valabilitate a poliței, clienții își primesc înapoi suma asigurată. Compania a înregistrat pe acest segment o creștere de 4% în 2013”, a precizat Câmpeanu.

Asirom este al cincilea jucător pe piața asigurărilor generale și de viață, după Astra, Allianz-Țiriac Asigurări, Groupama și Omniasig, în funcție de primele subscrise în 2012, veniturile companiei totalizând 596,4 milioane de lei, în scădere cu 5% față de 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului