Avertisment dur al FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică. Fondul recomandă o soluție care nu este agreată de Germania

Avertisment dur al FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică. Fondul recomandă o soluție care nu este agreată de Germania
Publicat: 22/06/2012, 11:43
Actualizat: 31/07/2014, 15:42

Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică, iar statele membre trebuie să-și asume un angajament ferm față de moneda unică pentru a recâștiga încrederea investitorilor, potrivit unui raport al FMI, care recomandă introducerea de obligațiuni comune ca posibilă soluție pentru Europa, notează Mediafax.

„În pofida măsurilor extraordinare, băncile și piețele datoriilor de stat din multe părți ale zonei euro rămân sub presiune acută, ridicând semne de întrebare privind viabilitatea uniunii monetare. Condițiile economice și financiare continuă să se deterioreze. Investitorii privează de finanțare statele membre care au cea mai mare nevoie, transferând capitalul la adăpost și împingând primele de risc la noi recorduri”, potrivit unui raport prezentat de Fondul Monetar Internațional (FMI), citat de Bloomberg.

Sistemul monetar european are nevoie de o uniune bancară și de integrare fiscală, pentru a pune capăt declinului de încredere care cuprinde regiunea, consideră FMI.

„Prioritatea imediată este o acțiune concretă spre formarea unei uniuni bancare în zona euro. Cadrul legislativ propus la nivelul UE pentru procese armonizate de rezoluție bancară este un prim pas necesar, însă Europa trebuie să meargă mai departe. Trebuie stabilit la nivel regional un mecanism unic de garantare a depozitelor, pentru a rupe legăturile dintre bănci și statele unde au sediul și pentru a sprijini încrederea depozitorilor”, recomandă FMI.

Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acțiuni europene a scăzut cu aproape 9% din 16 martie, când a înregistrat ultimul maxim, din cauza temerilor privind posibila ieșire a Greciei din zona euro și criza din sectorul bancar spaniol.

Costurile de finanțare a Spaniei au continuat să urce joi, guvernul de la Madrid plătind un randament de 4,706% pentru a plasa pe piață obligațiuni cu maturitatea la doi ani, față de 2,069% la o licitație similară din luna martie.

Randamentul obligațiunilor spaniole cu scadența la 10 ani a atins luni 7,285%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Costul titlurilor similare italiene a urcat săptămâna trecută la 6,342%, maximul ultimelor cinci luni.

„Introducerea unei forme limitate de datorie comună, cu mecanismele adecvate de siguranță la nivel guvernamental, poate reprezenta un pas intermediar spre integrare fiscală și distribuirea riscului”, consideră FMI.

Germania și cancelarul Angela Merkel se opun ferm ideii de obligațiuni comune la nivelul zonei euro. Soluția ar echilibra dobânzile în regiune, asigurând dobânzi mai mici statelor din sud, însă costurile de finanțare ar crește semnificativ pentru țări precum Germania, Austria, Olanda sau Finlanda.

Cu o cotă de 27% în capitalul vărsat al Băncii Centrale Europene (BCE), Germania este principalul finanțator al programelor de criză din zona euro, inclusiv al intervențiilor din Grecia, Portugalia și Irlanda.

FMI consideră că măsurile de politică monetară nu ar oferi soluții pe termen lung, însă scăderea inflației oferă BCE spațiu de manevră pentru reducerea dobânzilor și pentru „semnalarea unui angajament față de o poziție mai acomodantă pentru o perioadă mai îndelungată”, notează FMI.
De asemenea, BCE ar trebui să se asigure că furnizează lichiditate amplă pentru băncile din întreaga zonă euro, cu condiții flexibile, recomandă FMI.

Experții Fondului consideră că, în caz de necesitate, instituția ar trebui să ia în calcul utilizarea unor măsuri neconvenționale, precum relaxarea cantitativă sau reactivarea programului de intervenții pe piețele obligațiunilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925