Avertismentul BNR. Ce se va întâmpla dacă ROBOR va ajunge la 4%

Avertismentul BNR. Ce se va întâmpla dacă ROBOR va ajunge la 4%
Publicat: 19/12/2017, 09:07

Companiile locale nu sunt pre­gă­ti­te să facă față creșterilor de do­bân­dă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei și în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte pro­cen­tua­le a ratei dobânzilor atât la lei, cât și la euro, po­trivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.

Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita ma­­ximă pe care multe firme locale și o pot per­mi­te. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiții și ar tri­mite ma­­joritatea companiilor private în inca­pacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referința pen­tru creditele în lei ale populației și com­paniilor, se situa la 2,1%.

Creșterea reală a dobânzilor nu este însă o perspec­tivă îndepărtată, dimpotrivă. Firmele și populația se vor trezi cu rate mai mari de plată la bancă în prima luna a anului viitor, în condițiile în care în ianuarie băncile își vor actualiza dobânzile și vor include în noile rate creșterea ROBOR-ului din perioada septembrie-decem­brie 2017. „Creșterea ROBOR se va ve­dea în ianuarie, când băncile vor actualiza do­bân­zile și vor transfera fluctuațiile indicelului în rata plătită de client. Noi nu transferăm creș­terea dobânzilor la client”, a spus Gabriel Crețu, ma­naging partner al Adwisers IFN, companie spe­cializată în creditarea IMM-urilor.

Citește continuarea în Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase