Axios.com: În 2024, perspectivele Chinei depind de o serie de factori externi, inclusiv de alegerile programate în Taiwan și SUA

Axios.com: În 2024, perspectivele Chinei depind de o serie de factori externi, inclusiv de alegerile programate în Taiwan și SUA
Publicat: 04/01/2024, 07:30

Deciziile investitorilor străini și alegerile programate anul acesta în Taiwan și în Statele Unite ar putea afecta calculele Administrației de la Beijing și stabilitatea în estul Asiei, comentează site-ul Axios.com.

China începe anul 2024 cu o economie mai slabă și se confruntă cu o serie de factori geopolitici speciali, iar aceste situații riscă să pericliteze viziunea expansionistă a președintelui Xi Jinping. Liderul de la Beijing a semnalat constant intenția de a anexa Taiwanul, ceea ce riscă să plaseze China pe traiectoria unui conflict cu Statele Unite. Iar dorința liderului chinez de a restricționa fluxul datelor financiare riscă să afecteze obiectivul de relansare a creșterii economice.

”Două scrutine cruciale, niciunul din China, precum și investițiile străine directe vor fi indicatori-cheie pentru direcția Chinei”, afirmă editorialistul Bethany Allen-Ebrahimian, într-un articol publicat pe site-ul Axios.com, sub titlul ”Perspectivele Chinei pentru 2024 vor fi configurate de hotărâri din străinătate”.

Alegerile prezidențiale din Taiwan

Relațiile dintre Taipei și Beijing sunt tema principală a alegerilor prezidențiale din Taiwan. Forțele militare chineze efectuează aproape zilnic incursiuni în apropierea Taiwanului, iar președintele Xi Jinping a revendicat constant suveranitatea asupra insulei care are propriul sistem de guvernare.

Pe 13 ianuarie, cetățenii Taiwanului vor avea de ales între trei candidați. William Lai, favorit în sondajele de opinie, este candidatul formațiunii Partidul Progresist Democratic, cu o politică sceptică față de Beijing. Hou You-Yi, din cadrul partidului Kuomintang, este favorabil îmbunătățirii relațiilor cu Beijingul, iar al treilea candidat, Ko Wen-Je, a semnalat că va urma politicile actualului președinte, Tsai Ing-Wen.

Administrația Chinei ar putea considera scrutinul ca fiind ”un test decisiv pentru probabilitatea unui proces non-violent de unificare”, explică Raymond Kuo, directorul Inițiativei privind Politicile Taiwanului din cadrul RAND Corporation.

O victorie a lui William Lai va face ca Beijingul să continue ”acțiunile coercitive în scopul perturbării politicilor Taiwanului, inclusiv prin exerciții militare de amploare, incursiuni aeriene, operațiuni informaționale și intruziuni cibernetice”, subliniază analistul.

Scrutinul prezidențial din Statele Unite

Un nou mandat prezidențial al lui Donald Trump ar putea fi un real ”wild card” pentru relațiile China-SUA și pentru obiectivele geopolitice ale Beijingului. Trump probabil va impune un regim mai dur al taxelor vamale, dar continuarea abordării izolaționiste din primul mandat riscă să afecteze poziția SUA pe plan mondial și să deschidă noi posibilități pentru China.

Întrebat, în octombrie 2023, dacă Beijingul ar prefera o victorie a lui Joe Biden sau revenirea lui Trump, Matt Pottinger, fost consilier prezidențial american, a declarat: ”Orice candidat care arată poziții slabe față de NATO, față de Ucraina sau Taiwan va fi preferat de China, chiar dacă acest lucru presupune tarife vamale suplimentare”.

Viitorul investițiilor străine directe în China

În 2023, indicele investițiilor străine directe în China a scăzut pentru prima dată în ultimele decenii, iar analiștii consideră că este un semnal referitor la intensificarea reglementărilor care vizează companii străine. În cazul în care tendința continuă, Beijingul ar putea fi nevoit să relaxeze unele restricții. În același timp, Administrația Chinei ar putea continua intensificarea reglementărilor, argumentând că noua realitate a mediului economic imens constă în reducerea transparenței, ceea ce ar forța investitorii să se conformeze.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Exporturile chineze de sisteme tehnologice spre Rusia au crescut semnificativ de la începerea războiului din Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...