Ayrault: Am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Franța și România

Ayrault: Am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Franța și România
Publicat: 14/07/2013, 15:10
Actualizat: 11/12/2013, 20:12

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că în prezent este o nouă eră a relațiilor franco-române, care ține de planul de măsuri concrete pentru parteneriatul strategic și cooperarea celor două țări în subiecte ca PAC, Mali, Siria, acordul comercial al UE cu SUA.

„Consider că am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Franța și România”, a spus Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale în România a oficialului francez (11-12 iulie).

El s-a referit apoi la vizita premierului Victor Ponta în februarie la Paris, când s-a semnat foaia de parcurs cu măsuri concrete pe următorii cinci ani pentru întărirea parteneriatului strategic încheiat în 2008, venirea sa la București în vizita de joi și vineri, precum și cooperarea celor două guverne în dosarele menționate.

Întrebat dacă explicația pentru această schimbare față de situația de acum trei ani stă în faptul că în ambele țări se află la putere partidele socialiste, Ayrault a spus că politicienii se pot înțelege mai ușor dacă aparțin aceleiași familii politice, însă guvernarea lui Francois Hollande are o nouă perspectivă pentru toate statele din Europa Centrală și de Est.

El a menționat că și premierul român Victor Ponta și guvernul său fac demersuri în aceeași direcție ca și puterea instalată în 2012 la Paris.

De asemenea, întrebat despre problema romilor care a dus la tensiuni politice dintre Paris și București în ultimii ani, Ayrault a arătat că „nu ajută la nimic să-i stigmatizăm pe ceilalți, să-i provocăm”.

„Responsabilitatea demnitarilor este să identifice problemele și să le rezolve, cu atât mai bine dacă ne confruntăm cu același tip de dificultăți. Ne întâlnim și numim acele dificultăți comune în mod cerebral, în spiritul respectului față departenerul de discuții tocmai pentru a crea o atmosferă pozitivă și a găsi soluții”, a afirmat premierul francez.

El s-a declarat convins că rezultatele României în integrarea romilor se vor schimba în următoarea perioadă, așa cum s-a angajat premierul Ponta și a adăugat că țara noastră dispune de finanțări multiple pentru proiecte de acest fel, iar acestea trebuie folosite.

Ayrault a menționat și colaborarea judiciară și polițienească dintre cele două țări, prin care încă 25 de polițiști români au fost trimiși în Franța în această vară. El a spus și că Franța are și ea datoria să îi ajute pe romii veniți din România care vor să se integreze prin „facilitarea accesului la locuințe, loc de muncă, la servicii medicale și la educație”.

El a reiterat că problema romilor este „reală”, însă „relațiile dintre Franța și România nu pot fi limitate la acest aspect”, iar o schimbare a imaginii României în Hexagon se poate face printr-o mai bună cunoașterea a valorilor culturii române, prin schimburi artistice.

„Eu doresc să-i educ pe francezi, să le explic faptul că România este o țară mare, cu 20 de milioane de locuitori care au numeroase calități. Avem o șansă enormă să-i avem aproape și ar fi mare păcat să nu contribuim împreună la dezvoltarea Europei”, a mai spus premierul francez.

Ayrault s-a aflat joi și vineri într-o vizită oficială în București, unde a fost însoțit de miniștrii francezi ai Agriculturii, Stéphane Le Foll, Comerțului Exterior, Nicole Bricq, Mediului, Philippe Martin și Thierry Repentin, ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Cu această ocazie a fost semnat și contractul prin care compania franceză Thales va furniza, pentru 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele. În prezența celor doi premieri, au mai fost semnate un memorandum pentru pregătirea specialiștilor în domeniul fizicii nucleare și laserelor, între Thales și Politehnica din București, precum și un acord de cooperare între directorii agențiilor naționale pentru deșeuri radiocative din cele două țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”