Ayrault: Am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Franța și România

Redactor:
Marius Fratila
Ayrault: Am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Franța și România
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că în prezent este o nouă eră a relațiilor franco-române, care ține de planul de măsuri concrete pentru parteneriatul strategic și cooperarea celor două țări în subiecte ca PAC, Mali, Siria, acordul comercial al UE cu SUA.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că în prezent este o nouă eră a relațiilor franco-române, care ține de planul de măsuri concrete pentru parteneriatul strategic și cooperarea celor două țări în subiecte ca PAC, Mali, Siria, acordul comercial al UE cu SUA.

„Consider că am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Franța și România”, a spus Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale în România a oficialului francez (11-12 iulie).

El s-a referit apoi la vizita premierului Victor Ponta în februarie la Paris, când s-a semnat foaia de parcurs cu măsuri concrete pe următorii cinci ani pentru întărirea parteneriatului strategic încheiat în 2008, venirea sa la București în vizita de joi și vineri, precum și cooperarea celor două guverne în dosarele menționate.

Întrebat dacă explicația pentru această schimbare față de situația de acum trei ani stă în faptul că în ambele țări se află la putere partidele socialiste, Ayrault a spus că politicienii se pot înțelege mai ușor dacă aparțin aceleiași familii politice, însă guvernarea lui Francois Hollande are o nouă perspectivă pentru toate statele din Europa Centrală și de Est.

El a menționat că și premierul român Victor Ponta și guvernul său fac demersuri în aceeași direcție ca și puterea instalată în 2012 la Paris.

De asemenea, întrebat despre problema romilor care a dus la tensiuni politice dintre Paris și București în ultimii ani, Ayrault a arătat că „nu ajută la nimic să-i stigmatizăm pe ceilalți, să-i provocăm”.

„Responsabilitatea demnitarilor este să identifice problemele și să le rezolve, cu atât mai bine dacă ne confruntăm cu același tip de dificultăți. Ne întâlnim și numim acele dificultăți comune în mod cerebral, în spiritul respectului față departenerul de discuții tocmai pentru a crea o atmosferă pozitivă și a găsi soluții”, a afirmat premierul francez.

El s-a declarat convins că rezultatele României în integrarea romilor se vor schimba în următoarea perioadă, așa cum s-a angajat premierul Ponta și a adăugat că țara noastră dispune de finanțări multiple pentru proiecte de acest fel, iar acestea trebuie folosite.

Ayrault a menționat și colaborarea judiciară și polițienească dintre cele două țări, prin care încă 25 de polițiști români au fost trimiși în Franța în această vară. El a spus și că Franța are și ea datoria să îi ajute pe romii veniți din România care vor să se integreze prin „facilitarea accesului la locuințe, loc de muncă, la servicii medicale și la educație”.

El a reiterat că problema romilor este „reală”, însă „relațiile dintre Franța și România nu pot fi limitate la acest aspect”, iar o schimbare a imaginii României în Hexagon se poate face printr-o mai bună cunoașterea a valorilor culturii române, prin schimburi artistice.

„Eu doresc să-i educ pe francezi, să le explic faptul că România este o țară mare, cu 20 de milioane de locuitori care au numeroase calități. Avem o șansă enormă să-i avem aproape și ar fi mare păcat să nu contribuim împreună la dezvoltarea Europei”, a mai spus premierul francez.

Ayrault s-a aflat joi și vineri într-o vizită oficială în București, unde a fost însoțit de miniștrii francezi ai Agriculturii, Stéphane Le Foll, Comerțului Exterior, Nicole Bricq, Mediului, Philippe Martin și Thierry Repentin, ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Cu această ocazie a fost semnat și contractul prin care compania franceză Thales va furniza, pentru 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele. În prezența celor doi premieri, au mai fost semnate un memorandum pentru pregătirea specialiștilor în domeniul fizicii nucleare și laserelor, între Thales și Politehnica din București, precum și un acord de cooperare între directorii agențiilor naționale pentru deșeuri radiocative din cele două țări.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide