Banca Angliei menține nivelul dobânzii de referință / Presiunile inflaționiste persistă, iar activitățile economice ale Marii Britanii încetinesc

Banca Angliei menține nivelul dobânzii de referință / Presiunile inflaționiste persistă, iar activitățile economice ale Marii Britanii încetinesc
Publicat: 02/11/2023, 15:04

Banca Angliei (BoE) a anunțat, joi, decizia menținerii ratei dobânzii de referință, în contextul continuării eforturilor de reducere a inflației, dar politica monetară rigidă pare a afecta activitățile economice, care au încetinit, semnalând scăderea valorii PIB-ului Marii Britanii.

”Sarcina noastră este să ne asigurăm că inflația revine la ținta de 2%. Comitetul de Politică Monetară fixează linia decizională astfel încât să îndeplinească ținta de inflație de 2%, dar într-un mod care să contribuie la stimularea creșterii economice și a creării locurilor de muncă. În cursul reuniunii care s-a încheiat pe 1 noiembrie, Comitetul de Politică Monetară a decis, cu o majoritate de șase voturi la trei, menținerea ratei dobânzii la 5,25%. Trei membri preferau majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la nivelul de 5,50%”, anunță Banca Angliei (BoE), într-un comunicat joi postat pe site-ul oficial.

În septembrie, Banca Angliei a dispus, de asemenea, menținerea nivelului dobânzii de referință, întrerupând o serie de 14 majorări ale ratei inflației.

Banca Angliei avertizează că ”presiunile inflaționiste” rămân ridicate în economiile avansate, observând majorări ale prețurilor la petrol ca reacție la conflictul din Orientul Mijlociu.

Rata inflației este în scădere în Marea Britanie, dar, la nivelul de 6,7%, este mult peste ținta de 2% fixată de Banca Angliei.

Politica monetară rigidă afectează activitățile economice

Banca Angliei notează că PIB-ul Marii Britanii va stagna (0,0%) în trimestrul al III-lea din 2023, ”o valoare mai slabă decât proiecțiile raportului din august”.

”Anumite analize ale mediilor de afaceri indică o contracție ușoară în trimestrul al IV-lea, dar altele sunt mai puțin pesimiste. PIB-ul ar urma să evolueze cu 0,1% în ultimul trimestru, dar mai slab decât proiecțiile precedente”, admite Banca Angliei.

În trimestrul I, Marea Britanie a înregistrat o creștere economică de 0,3%, care însă a încetinit la 0,2% în trimestrul al II-lea.

Banca Angliei a semnalat constant că politica monetară trebuie să fie ”suficient de restrictivă” o perioadă îndelungată, pentru revenirea la ținta de inflație de 2%.

În pofida încetinirii activităților economice, Marea Britanie probabil va evita la limită o recesiune, dar Guvernul Rishi Sunak va trebui să găsească soluții de impulsionare a relansării economice înaintea scrutinului parlamentar pe care Marea Britanie va trebui să îl organizeze cel târziu în ianuarie 2025.

Martin Weale, profesor de economie la Colegiul Regal din Londra, este preocupat, conform agenției Bloomberg, de efectele creșterilor salariale, mai ales într-o perioadă pre-electorală. ”Încă există riscuri materiale” asociate inflației, a subliniat analistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

FT: Companiile energetice europene încep să stocheze gaz în Ucraina, în condițiile în care depozitele UE sunt aproape de capacitatea maximă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost...