Banca Centrală a Rusiei: Inflația ar putea declanșa o nouă criză financiară globală în 2023

Banca Centrală a Rusiei: Inflația ar putea declanșa o nouă criză financiară globală în 2023
Publicat: 07/09/2021, 14:09

Într-un nou raport, autoritatea de reglementare vede economia globală că am putea fi la mai puțin de 18 luni de o criză financiară la aceeași scară cu criza economică mondială din 2008-2009, a avertizat Banca Centrală a Rusiei.

Într-o prognoză puternică, banca a indicat „dezechilibre grave” în economia globală, niveluri crescânde și nesustenabile ale datoriilor atât în ​​sectorul public, cât și în sectorul privat, precum și riscuri de inflație în întreaga lume, potrivit The Moscow Time.

„În primul trimestru al anului 2023, ar putea începe o criză financiară pe scară largă în economia mondială – comparabilă cu criza din 2008-2009, cu o perioadă lungă de incertitudine și o recuperare prelungită”, a declarat banca într-un raport publicat joi .

Scenariul a fost prezentat ca una dintre așa-numitele previziuni „alternative” ale Băncii pentru modul în care economia mondială s-ar putea dezvolta în următorii trei ani. În scenariul său „de bază” – considerat cel mai probabil – o recesiune pe scară largă este evitată, deoarece inflația se moderează în anul următor.

Cu toate acestea, faptul că banca a luat în considerare șansele unei crize financiare globale și a publicat cercetări privind modul în care aceasta va afecta Rusia este un semn că guvernatorul Elvira Nabiullina o consideră o posibilitate serioasă.

Nabiullina a susținut de luni de zile că este puțin probabil ca creșterea actuală a inflației să fie temporară – o poziție în contradicție cu opiniile puternicei rezerve federale americane.

Banca Centrală a mers acum mai departe și a avertizat că economia mondială nu este pregătită pentru o situație în care inflația nu scade așa cum era de așteptat. Acest lucru ar forța marile bănci centrale să își ajusteze rapid politicile monetare ultra-slăbite și să-și tempereze cele 25 de miliarde de dolari estimate care au fost pompate în economie prin programe fără precedent de cumpărare a activelor.

Criticii unei astfel de relaxări cantitative, inclusiv mulți factori politici ruși, spun că programul a creat bule de active periculoase în întreaga economie.

Deteriorare rapidă

„Piețele financiare se așteaptă doar la o normalizare moderată a politicii monetare în țările dezvoltate și fiecare pas următor în creșterea ratelor va provoca din ce în ce mai multă îngrijorare pentru investitori”, a avertizat banca.

„Pe măsură ce țările se îndepărtează de politicile acomodative, condițiile din sistemul financiar global se vor deteriora drastic și rapid … Ca urmare, 2023 poate începe cu vânzările în masă de active riscante și cu agravarea problemelor datoriei”, a adăugat acesta.

Analiștii băncii sunt îngrijorați de explozia datoriilor nesustenabile în timpul pandemiei coronavirusului, care a împins atât împrumuturile guvernamentale, cât și cele corporative la recorduri. În special, vede riscuri în „acumularea datoriilor de către state și companii cu stabilitate financiară slabă”.

Raportul a afirmat, de asemenea, că țările mai sărace au fost salvate doar de cele mai grave consecințe ale poverii lor grele datorate datorită naturii globale a pandemiei și lansării de programe de sprijin pe scară largă de către instituțiile internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Se anticipează că o creștere a economiei globale ar scădea la 1,1% într-o astfel de situație. Economiștii consideră, în general, o creștere anuală a PIB-ului global sub 3% ca fiind o recesiune la nivel mondial.

Economia Rusiei s-ar contracta cu 2% – o performanță ușor mai bună decât pierderea de 3% față de PIB înregistrată anul trecut.

Rusia a crescut deja semnificativ ratele dobânzii în acest an ca răspuns la creșterea inflației, care a atins un maxim de cinci ani în timpul verii.

Banca a prognozat că economia rusă, despre care spune că și-a revenit deja la nivelurile sale pre-coronavirus, va crește cu aproximativ 4% în acest an.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021